lørdag 14. september 2013

Helsport LY Tarp

Denne tursesongen har jeg fått prøvd ut den nye tarpen fra Helsport. Jeg fikk den riktignok tilsendt i fjor høst, men det var først i vår jeg tok den skikkelig i bruk på den første overnattingsturen ute i år.


Tarp fra Helsport har jeg anvendt noen år nå og har vært godt fornøyd med den tradisjonelle. Nå fikk jeg sjansen til å prøve denne nye skikkelig på tur. Jeg så spesielt fram til å bruke den i Femundsmarka i sommer og der ble den tatt i bruk på de fleste leirplassene jeg hadde.

Mainatt under Helsport LY Tarp i Vikefjell

Jeg har brukt tarpen ganske så tradisjonelt, som tak og lé utenfor teltet. Jeg har alltid forsøkt å få litt av tarpen over teltet, spesielt over inngangspartiet. Her har tarpen gitt høyde nok til at jeg kan stå oppreist utenfor teltet. Samtidig har tarpen gitt ekstra vindskydd og lé til teltet. Tarpen har også sørget for skygge, noe jeg ser på som kanskje like viktig. På nattestid midt på sommeren vil også tarpen dempe lyset fra sommernatta og gjøre det noe mørkere i teltet. Det er ingen ulempe. Det kan bli slitsomt med for lyse netter over tid.

I Grøtådalen i Femundsmarka

Jeg ser alltid etter to trær som jeg kan binde opp et tau mellom når jeg ser etter leirplass. Over tauet legger jeg tarpen og bardunerer på begge sider. Trær, greiner, stokker og til og med padleårer brukes for å få tarpen fungerende slik jeg vil.

Ved Grislehåen i Femundsmarka

Tarpen gir skygge i leiren ved Litlbuddhåen i Femundsmarka

Denne nye LY Tarp fra Helsport har noen fine detaljer som jeg synes fungerer godt. Tarpen som er 3x4 meter i størrelse har i hvert hjørne ferdig påmonterte barduner. Disse er under transport rullet sammen i hjørnet og festet med trykknapp. Snedig og fungerende patent. Rundt hele duken er det fester til medfølgende barduner som brukes etter behov. På bardunene som har reflekstråder innvevd, er det gode bardunstrammere synes jeg. Disse fungerer bra for stramming rundt trær og greiner. Medfølgende er også lettmetall plugger. Lik ordinære teltplugger.

Bardunsamler i hvert hjørne med trykknapp

Bardunsamler i hvert hjørne med trykknapp


Duken er laget i kraftig ripstopmateriale lik kraftig teltduk. Midt på duken er det også et feste. Dette har jeg enda ikke benyttet meg av, men ser at det gir muligheter for annet oppsett. Skal få testet det også ut etter hvert.


Pakkposen til tarpen er i liknende materiale som duken og med rullelukking. Jeg legger alltid med 8-10 meter ekstra tau i posen. Dette er tauverk type flaggsnor i nylon. 3-5 mm tykkelse. Da har jeg normalt nok til mine tarpoppsett.

Oppgitt vekt på tarpen er 1,1 kg inkludert plugger, barduner og pakkpose. Det stemmer godt med min kjøkkenvekt også.

Under tarpen ved Litlbuddhåen i Femundsmarka

Fra Litlbuddhåen i Femundsmarka

Snora som jeg ofte legger tarpen over fungerer fint som tørkesnor også

Jeg hadde en god del vind flere dager i sommer i Femundsmarka. Tarpen fikk da skikkelig ristet seg godt i vindkastene, men jeg kan i ettertid ikke se noen skader på tarpen. Den holdt virkelig godt. Den blir med meg videre på tur. Det er sikkert.

4 kommentarer:

Englepappa/ Ole JN sa...

Den virka veldig praktisk! Kjekt å få litt turtips. Dessutan var det kjekt å lese om det de gjer i friluftsliv valfag-klassen, artig å sjå korleis det vert gjort på andre skular (og kanskje plukke opp eit tips eller to som eg kan gje vidare til kollegaene mine som har faget...) Og så er det alltid fint å komme over andre mannlege lærarar med blogg!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelig tilbakemelding på innlegg og blogg! :)

Birger TJ sa...

Hei.Fin vurdereing av den nye tarpen til Helsport.
Har selv brukt en ammerikans militær version som etter mange års bruk er moden for utskifting.XXL selger nå Helsport Nordmarka tarp for kr.339 og Ly tarp for kr.1799. Er så mye bedre ? Var den gamle tarpen din en Normarka ? Mvh Birger TJ

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Birger!
Nordmarkatarpen er et godt kjøp og holder i lange baner. Jeg har denne sommeren kun brukt en 3x3m tarp fra Dovrefjell (Magasinet.no). Den er oftest med på tur der tarp er praktisk. :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.