tirsdag 31. desember 2013

Hvor går turen i 2014?


På årets siste dag ser jeg framover mot neste års turer, store og små. De større er under planlegging og en del begynner allerede å falle på plass.

Jeg er som kjent stort sett en barmarkstraver og kommer ikke i gang med noen lengre turer å snakke om før snøen er gått i fjellet. Vinterfriluftslivet begrenser seg stort sett til en sjelden skitur får jeg det for meg. Jeg kan også strekke meg til en tur med bålkjelen i snøen inne i kystfuruskogene her skulle det bli den slags føre i lavlandet. Ellers venter jeg på våren før stor sekk og telt tas fram. Likevel skal man aldri si aldri hva jeg kan få for meg å finne på, skulle været bli bra.


Helgene over nyttår vil selvsagt brukes mye ute er været brukbart, snø eller ikke. Da snakker jeg stort sett om fisketurer i distriktet og mest da etter sjøørreten. Vi har mange fine plasser her i området for den slags sysler. Skulle vinteren bli kald og det fryser på så er jeg igjen klar for å bruke pilkestikka og isboret på isfiske. Det er en trivelig aktivitet i påvent av bedre føreforhold fiskemessig. Jeg har bl.a. samlet sikkert en kilo-halvannen med eggeskall til kikkfiske i løpet av høsten. Greit å være forberedt.


Får vi en rimelig normal vinter her vest og tilsvarende normal vår så ser jeg for meg å montere Ally i starten på april slik at hun er klar for de første turene da. Det kan bli fine småturer i distriktet allerede da. Påsken er i midten av måneden og den blir tradisjonen tro avlagt på Sørlandet. Litt aktivt fiske etter sjøørret er som alltid planen der.

Håper å montere Ally i starten på april

På min kalender blir det noen langhelger i mai i forbindelse med helligdager. Jeg håper å få utnyttet de maksimalt. Aller helst håper jeg på å komme opp i nærfjellene her og krysser fingrene for at det blir tidlig vår der oppe. Da er det mulig. Også i jobbsammenheng planlegges det en helgetur i siste halvdel av mai med valgfagklassen jeg underviser i friluftsliv. Den håper vi kan gå til fjells på barmark.

Håper på tidlig vår i nærfjellene (bilde fra Etnefjellene mai 2013)

I juni er det også en langhelg på kalenderen som jeg håper å få benyttet i nærfjellene. Det er alltid spennende det der, med tanke på om det er isfritt der oppe. Jeg bommet litt på en tur sist vår angående nettopp det.

Så endelig er det dags for de lengre turene jeg har på tapetet for 2014. Ingenting er spikret ennå, men jeg jobber med flere konkrete turområder som jeg har lyst å besøke i løpet av sommersesongen. Jeg har 8 uker fri til rådighet til sommeren og vil forsøke å få full valuta ut av den perioden. Jeg drar derfor, hvis ingenting uforutsett skulle inntreffe, nordover i landet. Tilbake på Nordkalotten etter nærmere 20 års fravær.

Jeg har virkelig latt meg inspirere av andre når det gjelder mine planer for sommeren i nord. Anders og Kathrine har hatt flotte turer der oppe med beskrivelser derfra som har vært som å helle bensin på bålet. Også Andreas, samt andres turer har vært utslagsgivende. Jeg har nemlig alltid hatt en gnist som har brent for våre nordligste områder av landet turmessig etter et par års opphold der oppe tidlig på nittitallet. Til sommeren vil jeg tilbake. Det blir altså prosjekt "Nordkalotten 2014" som skal gjennomføres.

På papiret nå har jeg 4 områder jeg vil besøke. Mest i Finnmark, men også en Finlandstur med Ally.

Finnmarksvidda kan være flat (bilde fra påsken 1991)

Jeg tar tidlig sommerfri og planen er å kjøre nordover via Sverige og Finland. Starter kjøringen lørdag 14. juni er planen nå og håper å være framme i Øvre Pasvik etter et par dager. Litt bilferie blir det riktignok og greit at den kan foregå langs Sveriges østkyst hvor jeg aldri har kjørt før. Norge har jeg tross alt kjørt opp og ned noen ganger.

Jeg planlegger altså en kanotur i Øvre Pasvik nasjonalpark en ukes tid, i siste halvdel av juni. Kanoen pakkes i allefall for en ukestur i området. Vil nok kombineres med fotturer og kanskje litt over på finsk side med fiskestanga.

Jeg er spent på våren i Finnmark og hvor tidlig sommerføret kommer på vidda. Etter Pasvik så legger jeg mest sannsynlig kursen lenger vest og til Ifjordfjellet. Her pakkes sekken for to uker på vidda. Da kan jeg klare meg i to uker uten fiskefangst. Får jeg derimot fisk, som jo er en viktig målsetning, så kan jeg eventuelt dra oppholdet lenger ut. Vær og føre vil også selvsagt bestemme mye inne på fjellet. Det blir mest sannsynlig en rundtur jeg ser for meg.

Jeg vil padle på Enaresjøen til sommeren. Det er sikkert. Det som ennå er usikkert er hvor jeg vil starte å padle fra. Jeg kjører jo bil og den må parkeres et sted. Logistikken vil bestemme litt dette hvor starten vil være, men også tiden jeg har til rådighet. Avhengig hvor lenge jeg blir på Ifjordfjellet/Laksefjordvidda så avgjør nettopp det trolig starten på Enaresjøoppholdet.

Som så mange andre vil jeg gjerne opp i Vätsäri ødemarksområde, men jeg tror ikke, per nå, at jeg vil padle over til Norge og ned Munkelva som mange har gjort tidligere. Jeg tenker faktisk litt mer på en rundtur i selve Vätsäri, opp ett vassdrag og ned et annet. Det ser nemlig svært spennende ut på kartet i allefall. Jeg padler jo alene og må derfor ha litt større sikkerhetsmargin. Jeg må ta litt flere forhold i betraktning. Å basere en slik tur på å krysse Enaresjøen kan kanskje, med mitt tidsvindu, og dårlig værforhold i tillegg på denne store innsjøen, gi mindre tid i Vätsäri. Det er der jeg helst vil bruke tiden nemlig, selv om Enaresjøen også er spennende i seg selv. Jeg ser den.

Omtrent det nærmeste jeg har vært Enaresjøen (bilde fra 1990)

Jeg har derfor flere startalternativer for inngangen til Enaresjøen/Vätsäri. Nellim i øst, Veskoniemi i sør, Sevettijärvi i nord eller et sted langs veien mellom Väylä og Suojanperä på nordvestbredden av Enare. Sevettijärvi er svært aktuelt. Dette startpunktet ligger nærme Vätsäri og jeg vil snart være inne i villmarken. Det blir mest sannsynlig herfra hvis jeg må knipe ned på tiden. En rundtur i Vätsäri herfra vil kunne gi meg noen dager også på Enaresjøen helt i nord. Jeg vil gjerne bruke minst 3 uker på padleturen. Blir jeg i beit for tid så kan jeg likevel få en fin tur med utgangspunkt i Sevettijärvi tror jeg. En rundtur er også enklest logistikkmessig. Jeg kan selvsagt busse tilbake til bilen. Noterer meg busstider i området. Kartverk over Enare og fiskekort kjøpes på forhånd via nett.

Viddeturen på Ifjordfjellet/Laksefjordvidda og padleturen på Enaresjøen er hovedturene nordpå til sommeren. Disse to vil avgjøre om den fjerde turen lar seg gjennomføre slik jeg tenker det. Jeg trenger nemlig minst en uke om jeg vil ta meg inn i Stabbursdalen nasjonalpark og ha noe igjen for det. For få dager her vil bare bli et pes. Jeg vil nemlig langt inn. Jeg har vært gjennom de vestligste delene to ganger tidligere, men da vinterstid. Jeg har veldig lyst å oppleve de samme områdene sommerstid med fiskestang. Som sagt så må jeg ha et romslig tidsvindu skal jeg ta meg helt vest i nasjonalparken. Jeg ser nemlig for meg å parkere bilen på Stabbursnes ved grensen til parken der og tenker en rundtur. Da trenger jeg minst en uke.

Isfiske på Bohkosjavri i 1990 

Lavvoleir ved Nordre Stabbursdalsvann i 1991

8 uker altså i sommer til sommerturene på Nordkalotten. Det er så lenge jeg kan strekke friperioden min. Jeg starter på jobb igjen i midten av august. Jeg kjører trolig sørover igjen gjennom Norge, men det avhenger selvsagt også litt av når jeg avslutter siste tur. Blir det trangt tidsmessig blir det raskeste vei sørover.

Det er en del som skal på plass for å få gjennomført sommerturene slik jeg vil. Det er derfor veldig kjekt å få litt hjelp fra sponsorer og samarbeidspartnere. Det setter jeg pris på. Det kreves en del godt utstyr for at turene skal gå bra og det har jeg fått tak i fra disse.

Skulle det skjære seg med hva jeg planlegger nordpå, av en eller annen grunn, ting kan jo skje vet man, så har jeg mange alternative områder å besøke lenger sør. Jeg blir ikke ferdig med Femundsmarka ennå, ei heller Børgefjell. For ikke snakke om Hardangervidda. De områdene ligger der og frister hele tiden.

Hardangervidda er et alternativ (bilde fra 2012)

Høsten får komme som den kommer. Turer i nærfjell og nærområder som sist høst blir det nok helt sikkert. Jeg hadde virkelig fine turer høsten 2013. Både fjellturer og kanoturer.

Fra Vigdarvatnet i Sveio oktober 2013

Nå er det nyttårsaften 2013. Ønsker alle et fint, nytt turår det kommende året. Ta gjerne kontakt har du tips og råd som kan være meg til hjelp angående turene jeg har skissert ovenfor. Jeg setter stor pris på nettopp slikt. Kanskje ses vi også der ute. Det er alltid trivelig.

God tur i 2014!

7 kommentarer:

Unknown sa...

Du har planene klare ser jeg. Et riktig godt turår!

Morten Jahren sa...

Takker for en flott og inspirerende blogg Bjarne, Godt Nytt turår :)

Unknown sa...

Spennende planer. Ser bildet fra påsken 1991 - var ikke det på Orros og med både ørretfiske og turer innover Beskades?

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige ord! Godt turår til dere, karer! Jepp, Øyvind du har rett :)

moroglillemann sa...

For noken planer! Rett misunnelig! :)) eg får ta att når ban er store trur eg... måtte planene dine gå som planlagt for året som kjem ;)

Jostein Nørstebø sa...

Spennende planer! Nordkalotten har en spesiell dragning på oss fjellfolk!

Et spørsmål rundt padlinga di. Hvilken størrelse er det på kanoen din. Har selv enn ally 16,5 fot. Men opplever den litt stor og uhåndterlig når jeg padler alene. Hvis du skal dorge med en rapalawobler er det også viktig med litt fart på allyen for å fiske effektivt. Tenker å kjøpe en flat ally 13,7 fot. Virker som den beste hvis du padler alene på vatn med wobler på slep..

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Heisann, Jostein!
Jeg har en 15 fot DR-Ally. Den er akkurat passe synes jeg til store meg på 100+ kilo. Fullpakket er den fin å padle alene. På en dagstur har jeg ballast framme i kanoen så den blir enklere å padle. Bruker en stor bærepose med halvliters brusflasker fylt med vann. Flaskene ligger da støtt og fint i baugen.

:)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.