Sider

tirsdag 5. november 2013

Høstfargene

Høsten har noen steder vært fargerik har jeg sett. Det er da man kanskje spør seg hvor høstfargene kommer fra hos planter og trær, og hvorfor skjer dette på høsten?
 

De fine fargene vi ser hos mange planter og trær på høsten skyldes at plantens grønne fargestoff, klorofyllet, brytes ned. Planter og trær kan nemlig ikke drive den velkjente fotosyntesen vinterstid og derfor trengs heller ikke klorofyllet hvor denne prosessen foregår.


Klorofyllet brytes altså ned om høsten og nå omdannes det til andre stoffer som kan nyttiggjøres som næring i stedet. Det forberedes til en tøff vinter og da trengs all næring som kan skaffes. Denne næringen trekkes inn i stammen og røttene for utnyttelse gjennom vinteren og som en forberedelse for neste års produksjon.

Klorofyllet i planter er et sterkt fargestoff som gir plantene grønnfargen. Når dette forsvinner på høsten dukker andre fargestoffer opp som vi ikke har sett særlig til fordi de har blitt overskygget av klorofyllet. Nå ser vi de.


De oransjerødlige fargene skyldes karotener, som er de samme fargestoffene som blant annet gir gulrøttene fargen. Kraftige rødfarger i bladverket hos planter og trær på høsten skyldes såkalte antocyaniner som er et resultat av stor opphopning av sukker i bladene på høsten. Dette gjerne etter en tørr og varm høst hvor det har foregått høy fotosyntese i plantene over en lengre periode.

De gule høstfargene har ofte en årsak i fargestoffer kalt xantofyller. Disse finnes hele tiden i grønne planter, men klorofyllet er så sterkt i forhold at de ikke vises før klorofyllet brytes ned på høsten. Da skinner det i gult.



Noen planter og tresorter får ofte ikke så skrikende farger på høsten og blir heller mer gulbrune og brune i bladene. Bøketrær og eiketrær er blant disse og nøyer seg oftest med mest brunt og brungult løvverk etter at klorofyllet har tatt farvel. Det er såkalte garvestoffer som dannes i bladene hos disse trærne som gir denne brunlige fargen.


Til sammen er det en variasjon av de ulike fargestoffene som gir seg utslag i nyansene i høstfargene vi ser. Noen år kraftigere farger enn andre. Det har gjerne med hvordan den tidlige høsten er før klorofyllet brytes ned og forsvinner fra bladverket. Som nevnt ovenfor vil varme, tørre og fine høstdager gi høy sukkerproduksjon i bladene. Da får vi gjerne skarpe og kraftige høstfarger. Her på Vestlandet hvor jeg bor er ikke det så veldig vanlig, men innimellom så kan det glimte til. Som i høst noen steder jeg har vært.

2 kommentarer:

Jill Kristin Ø.Remme sa...

For noen nydelige høstbilder! :))

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige ord, Jill! :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.