Sider
▼
torsdag 30. januar 2014
I Stabbursdalen
Ingenting gjør seg bedre enn et nordlys over lavvoen. For et par ivrige amatørfotografer på tur så fikk vi noen blinkskudd mener vi, denne kvelden øverst i Stabbursdalen.
Nå er dette mange år siden, nærmere bestemt i april 1991 ved Nedre Stabbursdalsvann. Jeg håper å komme inn i dette området igjen til sommeren. Denne gang med ryggsekk, telt og fiskestang.
For fotografene som kikker innom bloggen så kan jeg nevne at bildet er fotografert med et Nikon F-301 og et AF Nikkor 50mm 1:1,4. Full åpning på objektivet og ca. 20 sekund lukkertid. Fotografert på 100 iso Fujichrome diasfilm. Det var tider det, lenge før Lightroom og Photoshop! Bildet er skannet fra diasoriginalen.
tirsdag 28. januar 2014
Slukskrinet
For noen år siden skrev jeg et innlegg om hva som fantes av sluker i mitt slukskrin for fiske etter fjellørreten. Det har ikke skjedd store forandringer i innholdet siden da. Noen har forsvunnet ut og et par har kommet til ser jeg.
Bildet ovenfor er tatt i Børgefjell sist sommer (2013) og der ser man at det er kommet et par nye sluker til siden august 2011. Spesielt merker jeg meg et par fargesterke sildesluker i 18g. Rød og svart samt gul og rød. Har tatt pene ørreter på disse.
Jeg er nok ikke alene om å dra på et for tungt slukskrin til fjells. Sikkert kan man klare seg med langt færre sluker enn jeg har her. Problemet mitt som jeg nok deler med mange andre er redselen for å miste sluker under fisket. Redd også for ikke å ha rette form, størrelse eller farge som fisken vil ta. Det er alltid et dilemma det der, å velge bort sluker som ikke skal få plass i skrinet.
Hvilke 3 sluker har du ALLTID med i slukskrinet til fiske etter fjellørreten? Sluker du ALDRI ville finne på å legge igjen hjemme. Flott hvis du kan fortelle det i kommentarfeltet.
lørdag 25. januar 2014
Padletur på stuegolvet
Det er ikke mye annet å ta seg til enn å krype rundt på golvet i dag. Neida, det har ingenting med alkohol å gjøre. Bare så det er sagt.
Sterk kuling og opp i liten storm utsatte steder har vinden vært oppi i dag her i mitt distrikt. Snøfokk og snøvær. Det har ikke fristet mye å ta turen ut.
Det er heldigvis mye spennende å finne på innendørs i husstanden min for tiden. Imaginær padletur på stuegolvet er en aktivitet som har vært gjennomført både en og to ganger i dag. Halve stuegolvet er dekket av finske turkart og den imaginære padleturen har gått opp og ned spennende vassdrag i Vätsäri ødemarksområde i Nord-Finland. Joda, vi har det fint vi som planlegger sommeren.
fredag 24. januar 2014
Øst i ødemarken
En ladning med Thorbjørn Tufte-bøker ankom husstanden for litt siden. Også boka "Øst i ødemarken" fra 1971.
Fascinerende lesestoff! Tufte og et par kompiser legger ut på ekspedisjon på Nordkalotten i en liten gummibåt(!) med en 4,5hk påhengsmotor. En tur som tar dem opp Pasvikelva, over Enaresjøen, opp Vaskojoki, inn i Finnmark og ned Tanaelva og til havet igjen.
Midt under den kaldeste krigen klarer de nemlig, mot alle odds, å skaffe seg visum for den sovjetiske delen av Pasvikelva. Dette gjør at de kan, med gummibåten, kjøre opp hele Pasvikelva fra Kirkenes og opp til Enaresjøen i hele dens strekning. Bæring forbi stryk og demninger må til. Spennende møter med russiske grensevakter har de, men det er de finske som gir dem mest problemer.
Boka fikk jeg som vanlig tak i gjennom nettsiden antikvariat.net. Boka har også flere kapitler fra bl.a. fisketurer til tidligere Jugoslavia. Et kapittel er også viet havfiske utenfor min egen hjemby, Haugesund, der Eirik Østberg i Haugesund Havfiskeklubb tar torsk på 20kg på stang utenfor Haugesund. Artig lesestoff og en bok å anbefale!
onsdag 22. januar 2014
helgetur.net
En av de fremste og beste kildene til informasjon om turmulighetene som finnes på Helgeland, er denne nettsiden; helgetur.net.
Det er Helgelendingen Trond Ludvigsen som her har samlet informasjon i tekst og bilder i form av turbeskrivelser og rapporter opp gjennom mange år. Når dette skrives er mer enn 340 turbeskrivelser å finne på nettsiden. Flere er på vei. Her er mye snadder for dem som leter etter nettopp god info om turmulighetene Helgeland og sørlige Nordland kan by på.
Ludvigsen har bl.a. mange turer i Børgefjell på samvittigheten. Det var en av grunnene til at jeg fant fram til nettsiden hans. Etter hvert som man leser rundt i alt innholdet på helgetur.net så dukker det opp mange andre spennende områder også man gjerne skulle besøke.
Nettsiden er ryddig og systematisk. Ludvigsen er tydeligvis en systematiker nettopp med tanke på oppbygningen av siden. Her finner man turrapportene hans både i kronologisk og alfabetisk rekkefølge. Også geografisk er de plassert. Glimrende!
Trond Ludvigsen har en god penn som gir gode og lesverdige turbeskrivelser. Bra bilder som beskriver terreng og natur er flott krydder i teksten.
Er du på jakt etter god informasjon om turmulighetene som finnes på Helgeland og bl.a. i Børgefjell, ja da er helgetur.net akkurat hva du ser etter. Anbefales!
søndag 19. januar 2014
Stabilt i allefall
Været. Det blåser sørøstlig kuling fremdeles her på Sørvestlandet. Det frister lite til uteliv. Kaldt som det er i vinden. Været ser ut til å holde seg slik til uka også.
Jeg tror jeg har pådratt meg en forkjølelse. Burde kanskje stått over den kalde ettermiddagsturen i vinden i går. I dag blir det i allefall ingen tur ut av det slaget. Det holder å se måkene kjempe mot vinden, fra stuevinduet.
Hadde det enda stilnet noe og gradestokken krøpet fem-seks grader under null så hadde det begynt å ligne på noe. Det blir ikke mye sjans til noe isfiske i distriktet med det været her i hvertfall. Det er ganske sikkert.
lørdag 18. januar 2014
Kvalen i Haugesund
Tur til Kvalen i ettermiddag. Muligheter for en fin solnedgang kanskje? Neida, det ble det ikke. Noen bilder ble det likevel.
Stiv kuling fra øst-sørøst i ryggen på vei utover dette kjente og karakteristiske neset i Haugesund, et par små kilometer nord for sentrum og litt nordvest for Haraldsstøtta. Kvalen heter neset og har nok navnet av den lange formen.
Det er ikke lange biten å gå fra Kvalsvik hvor jeg startet. Fem-sekshundre meter kanskje. Kaldt var det. Den er nemlig iskald den vinden som kommer feiende sørøstfra i disse dager. Greit å ha den i ryggen utover. Det gjaldt å holde fast på lue og hansker. De ville blåst rett til havs mot Røvær skulle jeg miste de.
Jeg regner det som nesten umulig å ta et bilde av dette motivet som aldri er tatt før. Det må jo sikkert finnes tusenvis av bilder herfra. Kvalen og fyret er et av de mest fotograferte motivene i Haugesund regner jeg med. Det var i grunnen et ganske fint lys i ettermiddag til tross for manglende solnedgang.
Klikk på bildene for større versjon. Høyreklikk og åpne i nytt vindu for størst versjon.
fredag 17. januar 2014
Esker
Litt geologi på bloggen igjen. Kvartærgeologi. Såkalte "eskere" er fascinerende landskapsformer jeg har kommet over noen ganger på tur. Man kan virkelig undre seg over hvordan disse er blitt til.
Grusrygger som bukter seg bortover dalbunnen og er ofte fine å vandre på. Dette er gjerne en esker. Som den på bildene her, nemlig eskeren som T-stien følger ved Sørfjordingsrindane på Hardangervidda, mellom Sandhaug og Hadlaskar. Det er tørt og fint å vandre på denne. Bildene her er fra 1995.
Ved Sørfjordingsrindane 1995
På Spitsbergen er det en hel dal som har fått navnet sitt etter eskerlandskapet der, nemlig Eskerdalen, en sidedal til Sassendalen, øst for Longyearbyen. Jeg fulgte eskerne der på ski over mot Adventdalen i mai 1993, i gråvær og tåke og har dessverre ikke bilder av disse.
Eskere er avsetninger som skjedde under isbreene under istiden. Smeltevann la igjen grus og stein i istunneler under isen. Disse ble bare bevart så lenge isen ikke var i bevegelse og siden smeltet ned som såkalt "dødis". Eskerne er synlige spor etter disse istunnelene.
onsdag 15. januar 2014
Finske kart
Finsk kartverk er innkjøpt med tanke på sommerens planlagte kanotur på Nordkalotten. Det blir noen kroner, eller rettere sagt Euro.
Jeg har fått tips til hvor jeg kunne bestille kartverk for mitt formål i Finland (takk for hjelpen til dere). Over nett er det i grunnen en lekende lett sak så lenge man finner ut av systemet der borte.
De topografiske kartene jeg har bestilt er i målestokk 1:50 000. For å finne riktige koder for kartene jeg behøver benyttet jeg denne nettsiden som bildet ovenfor er hentet fra. Kodene som trengs for å identifisere kartbladene som dekker områdene man vil besøke er angitt på oversiktskartet i 1:800 000 på nettsiden. Jeg har bestilt kartene fra Karttakeskus til en kartbladpris av 16,50 euro. Har dog ikke sjekket rundt om det finnes billigere steder å handle.
Kartene jeg bestilte vil dekke det meste av Enaresjøen og Vätsäri og har kodene W511, W512, W513, W514, W21, W523, W524 (se bildet øverst).
Nevner at norske Nordeca sitt kart i 1:50 000 over Øvre Pasvik også dekker den sørlige delen av Vätsäri og kan brukes her. Tilsvarende kart navngitt Neiden dekker de nordlige områdene av dette finske ødemarksområdet.
Håper da at dette finske kartverket svarer til forventningene jeg har.
Edit 21. januar:
Alle sju kartbladene lå godt innpakket i postkassen 6 dager etter bestilling. Kan ikke klage på det sendt fra Finland. Ser ut til å være mer detaljert i forhold til hva jeg er vant til med Kartverkets/Nordecas kartblader. Da er vi fornøyd! Blant annet er ekvidistansen 5 meter, med tellekoter for hver 20. meter. Tegnforklaringer også på svensk og engelsk.
mandag 13. januar 2014
Norske naturperler
Har du ikke fått med deg denne på NRK nå i vinter, ja så har du virkelig gått glipp av noe. Her snakker vi høy kvalitet på natur og ikke minst naturfilm.
Frykt ikke. Det er ennå sjans til å få se serien i sin helhet. Det takket være NRKs suverene tilbud på nett. Her kan du se serien fram til april 2014. Helt gratis!
Med "Norske naturperler" snakker vi om en produksjon som virkelig puster de store BBC-produksjonene i nakken, naturserier med langt høyere budsjetter antar jeg. Det er naturfilmfotografene Arne Nævra og Torgeir Beck Lande som står bak serien. De har valgt seg ut 8 flotte naturområder/steder som de presenterer i hver episode. Artig at et par av disse områdene har jeg allerede besøkt og et som planlegges besøkt kommende sommer.
Når dette skrives er tre av de åtte episodene allerede sendt. I første episode ble Øvre Pasvik presentert, i andre episode Gjesværstappan i Finnmark og i tredje, Børgefjell hvor fotografene også selvsagt måtte prøve fiskelykken. I kommende episoder vil bl.a. Kvennadalen på Hardangervidda dukke opp, Svalbard og Helgelandskysten. Også Hvaler og Grytdalen presenters i egne episoder.
søndag 12. januar 2014
Til Svebakken
Det ble mange timer på baken i går på villmarksdagen i Haugesund. Det måtte derfor bli en tur ut i dag og bevege kroppen. Det ble dog ikke så altfor langt.
Turen gikk til Svebakken helt nordvest i Tysvær kommune. Her går det sti fra E39 hvor jeg parkerte og til Svebakken like sør for Grunnavågen. Grensa til Sveio og Hordaland går akkurat ut i Ålfjorden ved Svebakken.
Det ble ingen fisk i dag, men jeg benyttet anledningen likevel til å prøve å filme noen sekvenser med speilreflekskameraet etter masse inspirasjon og tips fra villmarksdagen i går. Har lyst å fange noen øyeblikk i sommer på den måten og da må det øving til. Det er søren ikke lett. Her er resultatet med noen stillbilder også:
Før soloppgang
Turen gikk til Svebakken helt nordvest i Tysvær kommune. Her går det sti fra E39 hvor jeg parkerte og til Svebakken like sør for Grunnavågen. Grensa til Sveio og Hordaland går akkurat ut i Ålfjorden ved Svebakken.
Fra Svebakken
Det ble ingen fisk i dag, men jeg benyttet anledningen likevel til å prøve å filme noen sekvenser med speilreflekskameraet etter masse inspirasjon og tips fra villmarksdagen i går. Har lyst å fange noen øyeblikk i sommer på den måten og da må det øving til. Det er søren ikke lett. Her er resultatet med noen stillbilder også:
lørdag 11. januar 2014
Igjen en flott villmarksdag!
Det er et virkelig lyspunkt i en ellers mørk januarmåned, denne villmarksdagen. Igjen et virkelig flott arrangement som Haugesunderen Jan Kåre Ness står bak, med gode hjelpere.
Flott gjennomført med høy klasse på naturfoto, film og foredrag. Virkelig artig er det å se lokale naturfotografer vise oss slik kvalitet.
Først ut i dag var "Ørnemannen" Dag Brynjelsen med et glimrende foredrag og flotte bilder (bilde øverst) om havørna på Haugalandet som han har fulgt siden den reetablerte seg her. Deretter Jan Kåre Ness sine bilder fra det åpne naturlandskapet Extremadura i Spania. Et særegent fugleliv og flott landskap fikk vi se.
Sigurd Halvorsen med bilder fra det sørlige Afrika
Sigurd Halvorsen tok oss så med til Afrika, nærmere bestemt Namibia og Botswana. Flotte bilder av landskap, dyr og fugler fra forskjellige deler av disse landene. Afrika frister!
Etter langpausen var det Karmøys egen naturfilmskaper Ole Jakob Vorraa sin tur. Han viste oss spennende råfilmmateriale han jobber med for tiden og fortalte oss om prosessen og hvordan han jobber. Svært interessant og lærerikt for de av oss som ønsker å filme litt på tur. Han er en virkelig kapasitet Ole Jakob Vorraa!
Ole Jakob Vorraa viste råfilmmateriale
Jan Kåre Ness avsluttet foredragsserien med flotte bilder og film om øyenstikkeren. Flere forskjellige arter ble presentert, både lokalt og fra andre steder i Europa.
Jan Kåre Ness med øyenstikkerbilder og -film
Fem foredrag på seks timer. Det var godt oppmøte. Flere enn i fjor ble det sagt. Kolbjørn Pedersen vant den utlyste fotokonkurransen og fikk dermed en pen premie fra Stavanger Foto som hadde stand på Villmarksdagen. Jeg tror jeg kom på sisteplass.
Ett år til neste villmarksdag. Det er bare å komme! Du må ikke gå glipp av dette arrangementet neste gang!
fredag 10. januar 2014
Naturfoto av høy klasse!
Jeg kommer til kort. Har ikke sjans i havet! Etter tre timer med Roy Mangersnes sine bilder så skjønner jeg at jeg når ikke karen til anklene en gang, fotomessig.
Man kan nesten bli religiøs av bildene til Mangersnes. Det er noe av det beste man kan se i landet av naturfoto. Det er helt sikkert. I kveld øste han av kunnskapen og erfaringene sine under fotoworkshopen på Rica Maritim Hotel i Haugesund. Vi så han sist på NRK på "Naturlig helaften" like før jul. Nå var han her i by'n som en start på Villmarksdøgnet.
Roy Mangersnes forteller om moskusfotografering på Dovrefjell
Det var godt oppmøte i kveld. 60-70 fotografer i alle aldre hadde satt av tre hele timer til dette kurset. Her var det masse tips og råd å ta med seg ut på neste fotojakt, men som sagt, jeg må være fornøyd kan jeg klare å nå Roy Mangersnes til anklene. Jeg tror egentlig ikke jeg kan klare det.
Godt oppmøte
I morgen blir det "Villmarksdag"! Der blir det også høy kvalitet på bilder og film. Garantert!
onsdag 8. januar 2014
Husk VILLMARKSDØGN til helga!
Jeg regner med du har krysset av i kalenderen angående kommende helg! Da skjer det i Haugesund, nemlig årets "Villmarksdøgn".
Allerede fredag kveld er det i gang på Rica Maritim Hotel (i det store auditoriet) der naturfotoworkshopen til Roy Mangersnes arrangeres. Detaljert info om dette finner du her.
Så er det selve "Villmarksdagen". Lørdag fra kl. 10.30 blir det foredrag på foredrag med natur og villmark i fokus. Havørn, Afrika, spansk villmark, hjort og øyenstikkerliv er stikkord for disse. Sjekk detaljert info om denne dagen her.
"Villmarksdag i Haugesund" har egen Facebookside med oppdatert informasjon om arrangementene.
En treminutters smakebit fra spansk villmark, som du kan se mer fra på villmarksdagen, kan du nyte her.
Foto øverst: Jan Kåre Ness
tirsdag 7. januar 2014
Finnmarkslektyre
Det blir mye innetid i den mørke årstida her i gården. Skal ikke stikke det under en stol akkurat. Så lenge jeg bruker innetiden fornuftig er det ikke så galt. Jeg leser mye.
Det er heller ikke hva som helst jeg leser. Jeg forsøker nemlig å finne lesestoff om områdene jeg vil besøke. Som nevnt tidligere her på bloggen så vil sommeren bli tilbrakt på Nordkalotten. Spesielt Finnmark skal det tures i. Derfor blir det å lete fram lesestoff som omhandler nettopp Finnmark. Er jeg heldig så finner jeg også stoff om akkurat områdene jeg vil besøke.
Fisketurforfatterne Even Rise og Thorbjørn Tufte er jo slagere i så måte. Jeg har mye av Even Rise i bokhylla. Thorbjørn Tufte derimot mangler jeg en del av ser jeg. Bestilling via antikvariat.net er derfor nylig lagt inn. "Finnmarksliv" av Tufte kom i postkassen allerede i dag. Flere er på vei ser jeg. Det her lover godt for fine lesestunder nå i den mørkeste årstida.
Har du tips til meg om aktuelt lesestoff fra Nordkalotten og/eller Finnmark setter jeg pris på å høre om dette, gjerne nedenfor i kommentarfeltet eller via mail.
søndag 5. januar 2014
Fuktige timer ved fjorden
For det var regnvær hele tiden de tre-fire timene vi var ute i dag. Kanskje var vi litt seint ute også. Det var en tanke som slo oss. Det store bettet var det nemlig ikke.
Bjørn forsøkte både det ene og det andre fra flueboksen uten noe særlig resultat. Undertegnede klarte vel igjen å bevise at møresilda virkelig er en god sjøørretsluk. Riktignok ikke så stort antall i dag som i går, men et par stykker litt over halvkiloen ble det. Alle fikk svømme videre. Vi traff seks andre sjøørretfiskere på tur i dag. Nesten litt folksomt.
lørdag 4. januar 2014
Skjoldafjorden i formiddag
Med den vinden som var meldt i dag så var det enkelt å velge fiskeplass i formiddag. Denne i Skjoldafjorden øst for Haugesund ligger godt i le for sønnavinden. Noen skikkelige regnskurer derimot måtte vi tåle.
Jeg var på plass rundt 10 i regnværet. Per Andreas dukket opp en halvtime senere. Det ble god fangst på stigende flo, men ingen av større kaliber. Et par halvkilos kan noteres. Totalt så tok vi vel i land drøyt et titalls hver i formiddag på denne plassen.
fredag 3. januar 2014
DNT-kalenderen i hus
Snartur innom Haugesund Turistforening i ettermiddag. Kikke litt på kart var tanken og kjøpte selvsagt et. Kom også ut igjen med 2014-kalenderen til DNT. Kjekt å se et av bildene til kjentfolk i den i år. Bra kvalitet på bildematerialet i den kalenderen generelt. Fint og nyttig blikkfang på veggen.
Anbefaler for øvrig medlemskap i turistforeningen. Jeg tjener alltid fort inn det medlemskapet med en overnatting eller to på en av de nesten 500 hyttene de har rundt om i landet. For oss fjelltravere så er det ikke dumt å ha en hytte å trekke inn i skulle været slå seg vrangt og teltet friste lite. Standardnøkkelen til hyttene som er låst er også alltid med på tur. Fin ordning det der.
onsdag 1. januar 2014
Årets første!
Tidlig opp, men ikke så tidlig avgårde som vanlig. Regnvær og litt vind ute. Jeg fant meg en lun vik innafor tidlig i formiddag.
Det var vått og en kjølig trekk de timene jeg fisket. Godt man har gode klær. Årets første sjøørret var på etter en liten halvtimes tid. Over halvkiloen estimerte jeg den til ved beina mine før den fikk svømme ut igjen.
Årets første sjøørret er på
Over halvkiloen denne
Like etter var en større ørret på. Denne kjempet godt og lenge og fikk bli med hjem som første middagsørret i år. Kilosørret! Dette lover jo godt for sportsfiskeåret 2014! Nådde hjem til nyttårshopprennet.