Sider

onsdag 29. februar 2012

Ut å reke

Tok meg en tur innom "Baardsen på kaien" i dag på vei hjem fra jobb. Var i beit for reker og på Baardsen har jeg fått tak i slikt tidligere. Skal si den butikken har blitt fullpakket! Med et voldsomt utvalg i fiskeutstyr og den slags snurrepiperier må man nå snirkle seg rundt i lokalet der. Jeg har aldri sett den butikken så full av spennende varer før og utvalget har jo ikke tidligere vært så dårlig der heller. Utvalget i reker (til fluefiske) er også svært godt. Nesten som å plukke godteri i smågodthylla, litt mer kostbart kanskje, men moro. Kilosprisen ville vel vært astronomisk.

Noen hundrelapper fattigere og en neve reker rikere var det hjem til rettebunken med matteprøver. To timer retting og så en tur inn til Tysvær og prøve en rekekreasjon fra Baardsen. Det ble en liten tass på reka. Den fikk svømme videre. Bommet litt på floa i dag.

Reka tok ørret i ettermiddag

mandag 27. februar 2012

Isfiske?

Ser mørkt ut det i disse dager, her hvor jeg bor. Kanskje likegreit? Fluefiskerne her i området har begynt å ta ørreten på tørrflue (!) leser jeg rundt om på bloggene deres. Da er vel vinteren på hell? Med minst 8 grader i lufta her i dag og tilsvarende mildt meldt ut februar, og et stykke ut i mars, tror jeg at isfiskeutstyret kan pakkes ned her i huset.

Jeg har aldri vært noen veldig ivrig isfisker, men noen turer har det likevel blitt. De to foregående vintrene ble det et par turer her i distriktet uten de store fangstene å snakke om. Jeg må tilbake til 1990 for å finne den største isfiska ørreten jeg har tatt. Det var riktignok på Finnmarksvidda, på Bæskades i Alta, i påsken. Noen god vekt hadde vi ikke der mener jeg å huske og vekten ble estimert ut fra lengden. Halvannen kilo mente vi den kunne være. Jeg kontrollmålte nettopp lengden på pilkestikka på bildet, for den har jeg ennå. Den er 47cm lang. Ørreten beit på en stor klyse meitemark under blinken.

Halvannen kilo isfiska ørret

søndag 26. februar 2012

Fin dag ved fjorden

Var frost i natt. Minusgrader da jeg kjørte østover. Litt etter litt fikk sola tak. Et tynt islag på fjorden tinte bort i løpet av kort tid. Stille og fint. Flott vær. Sola varmet.

Ingen store ørreter å skrive hjem om, likevel ble det vel et tosiffret antall som fikk svømme videre. De er der, ørretene. Det er moro.

Speilblank fjord øst for Haugesund

Halvkilos sjøørret som fikk svømme videre etterpå

Fint i fjordene øst for Haugesund

Fotgjengere

Denne beit på en svart Morild

lørdag 25. februar 2012

Ingen ørretmiddag i dag

Har vært i to fjordarmer i Tysvær i dag. 4-5 ørreter ble det, men ingen over minstemålet. Da får de svømme trygt videre. Vekslende vær, ikke mye vind, men noen kraftige regnskyller inni mellom.

Ørna kom flyvende forbi

Vekslende, men stille vær i Tysvær i dag

Sola varmet også mellom regnbygene

fredag 24. februar 2012

Sjøørret i Vindafjord

En halvtime, trekvarters kjøretur østover fra Haugesund er det en fin fiskeplass i en fjordarm i Vindafjord. Her har jeg vært noen ganger og fått til maten, for å si det slik.

I formiddag tok jeg turen innover igjen. På stigende flo ble det et par timers fiske. Noen kraftige regnskyller og vindkast fra vest gjorde det litt ufyselig til tider, men sola kikket også gjennom skydekket et par ganger. Vekslende vær altså.

Det gikk en halvtimes tid før ørreten var der. Jeg kjente litt smånapping langt der ute og etter litt kom en skygge sigende etter sluken over den lyse sandbunnen. Her er det tangklaser og sandbunn om hverandre. Leopardbunn. Et stopp på innsveivingen gjorde at ørreten hogg på den blå Sølvpilen nesten helt inne ved støvlene mine. Et saftig utras og en liten fight så var den i håven. Den satt godt i munnviken sluken. En finfin ørretmiddag det her.

950g som tok 18g Sølvpilen i formiddag

Sola presset seg gjennom skydekket av og til

Andre var også ute og fisket i formiddag

torsdag 23. februar 2012

Hente seg middag

Flott vær i formiddag. Ville teste ny fluestang og tok turen inn til Tysvær til en fjordarm der. 8 grader i lufta da jeg parkerte bilen, men jeg så at gråværet var på vei.

Pattegrisen har jeg hørt har fisket godt i distriktet i det siste. Etter fire-fem kast så kom den som en torpedo, ørreten. Bare noen meter fra land så jeg den hogge til grisen. En fin liten fight før den gled inn i håven. Så enkelt kan det være å hente seg en ørretmiddag. Litt slank, men dog. Fin mat. Et par mindre fikk friheten tilbake før regnværet gjorde at kursen ble satt hjemover.

47cm og 850g

Gråværet er på vei

onsdag 22. februar 2012

Sommervibber

Når februartemperaturen bikker seks, sju grader pluss og jeg må skru ned varmen i stua, ja da er det ikke til å unngå at man kan få litt sommervibber. Skikkelig utforbakke nå, til sommer'n.

Nikon D70s, Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1:2.8D (2007)

tirsdag 21. februar 2012

3 fisketurer på ett døgn

Fiskefeberen dro meg i går ettermiddag innover til Tysvær, i regnværet. I første fjordarm lå isen på gromplassen og jeg dro noen kilometer lenger øst. Der fant jeg åpent vann. På første kastet der hadde jeg en sværing etter sluken, helt inn til land. Kanskje opp mot 3 kilo!? Hva det var er jeg usikker på, en laksefisk var det i allefall. Kroken satt et sekund i krokhaka på den, for en hannfisk var det tydelig at det var. En liten ørret fikk senere friheten tilbake da mørket senket seg.

I morges var jeg i Sveio en tur, på Ålfjordsiden. Der ble det en liten time på en fin plass i soloppgangen. Ingen kjenning der, men fint vær var det i allefall. Kaldt også.

I 11-tida dro jeg østover igjen til en fin sjøørretplass i Tysvær. Der var det ørret på første kastet. Innen Per Andreas dukket opp hadde jeg hatt to på og flere etter sluken. Det ble ingen store, men antallet ble vel tosifret i dag tror jeg. Jeg kom litt ut av tellingen. Den største på 7 hekto i dag ble middagsfisk til mor og far.

Soloppgang i Sveio

Per Andreas etter sjøørreten i ettermiddag

Synkronsvømming

Middagsørret i dag

Fæmund II

Skal man over Femunden sommerstid er det nærmest et "must" å ta turen med Fæmund II. Denne båten har trafikkert Norges nest største, naturlige innsjø i over 100 år! Det er uten tvil et historisk sus over denne båten.

Fæmund II har base nord i Femunden i Synnervika og har seks anløpsteder hvor Røa, Haugen og Revlingen er populære innfallsporter til Femundsmarka nasjonalpark. Sørligste anløp er Elgå på østsiden. Anløpene på vestsiden av innsjøen er Jonasvollen og Femundhytten.

Jeg hadde min første tur med Fæmund II i fjor sommer. Båten tok meg fra Elgå til Haugen hvor jeg gikk inn i marka. Siste etappe på turen gikk med båten fra Haugen tilbake til Elgå. Rutetider og informasjon om Fæmund II finnes her.

Fæmund II ankommer Elgå

Fæmund II ankommer Haugen fra Femundhytten

Fæmund II ble hedret med eget frimerke i 1981

mandag 20. februar 2012

Tilbake til Sørøya

Det nærmer seg 20 år siden sist jeg var på Sørøya i Finnmark. Jeg har vært på øya ved fire, fem anledninger, da hovedsakelig på småviltjakt med brukbart utbytte. Men, for snart 20 år siden så hadde jeg og en kompis en liten uke inne på øya etter ørreten. Midt i juli. Vinteren hadde vært lang det året og vi fisket faktisk på isen på et vann inne på øya 12. juli (!). At det lå snøfonner ned i mange vann gjorde også sitt til at det store fiskebettet nok uteble. Kjølig vann altså, men vi hadde flott vær. Største på turen var det kompisen som tok, på over halvannen kilo, tatt i en elvekulp. Min største bikket såvidt kiloen mener jeg.

Neste sommer håper jeg på en ny tur ut til denne fiskerike øya i Finnmark. Det er planen nå i allefall.

Nattfiske etter ørreten på Sørøya

En av flere

Fangst fra Sørøya

søndag 19. februar 2012

Våte drømmer

Da kulingkastene og nordaværet satte inn i går kveld, fant jeg fram boka som kom fra Thorsens Antikvariat her om dagen. "Våte drømmer" passer fint for en kar i min situasjon, kanskje både på den ene og andre måten. Det handler likevel mest om fiske i denne boka til Lars Nilssen fra 1996. Fornøyelig lesestoff er det, om unge herr Nilssens inntreden i sportsfisket. Han velger også sine boktitler med omhu denne Nilssen, som vi også kjenner fra fiskefilmer som "Tørrfluelandet" og "Bård og Lars på fisketur" bl.a. Bloggen hans er å finne her.

lørdag 18. februar 2012

Ny tur etter sjøørreten

Per Andreas og undertegnede hadde en ettermiddagstur innover til en fjordarm øst av Haugesund i dag. Rettere sagt to fjordarmer. Isen ligger ennå flere steder i fjordene her. Der det er bevegelse i sjøen er den gått og det er fiskbart.

Fjordarmen lengst øst gav to-tre sjøørret, men slanke som de var fikk de svømme hjem igjen. Den største ville nok nærmet seg kiloen med full mage, i allefall åtte-ni hekto. Også en liten sei sa hallo på brygga her.

Lenger vest igjen var det kun to små som hilste på sluken, en sliten møresild på 10g. Fin tur, som viste at det er fisk i sjøen.

Fra en fjordarm øst av Haugesund

Ut i naturen

Ut i naturen-programmet på NRK1 er normalt et "must" å få med seg på tirsdager her i huset. Norskproduserte naturprogrammer har ofte svært god kvalitet i mine øyne og jeg ser de gjerne igjen og igjen. Det er lang tradisjon i NRK for slike programmer noe som åpenbart gir kvalitet.

Det er likevel mange Ut i naturen-programmer jeg har gått glipp av opp gjennom. Da er det jammen fint med "dette internettet", og skryt til NRK, at mange års programmer er å finne på NRKs nett-TV. For eksempel dette jeg hadde lyst å se om igjen med bl.a. Tore Qvenild på Hardangervidda.

fredag 17. februar 2012

Isen går

Det har vært mildvær en ukes tid nå. Isen er endelig i ferd med å smelte på fjordene innafor. Var en tur innover i ettermiddag. Andre fjordarmen jeg var innom var det åpen råk på fiskeplassen. På den timen jeg fisket her ble det 7 små sjøørret på kroken. Med en vekt på mellom 1 og 3 hekto så fikk de alle friheten tilbake. De var i godt hold alle sammen og alle tok en gammel, modifisert Morild Seatrout sluk. Den var populær må sies. Se bilde nedenfor.

Åpent vann i fjorden

Morild Seatrout modifisert

onsdag 15. februar 2012

Fjellbloddråpesvermer

Denne lille krabaten kan oppleves i store mengder i fjellet sommerstid. Fjellbloddråpesvermer (Zygaena exulans) finnes over hele fjellnorge og nordpå kan den påtreffes helt ned i fjæra, sier litteraturen. En fargesterk sommerfugl som jeg har sett ofte i fjellet. Bildene her er fra Hardangervidda.

Fjellbloddråpesvermer på fjelltjæreblom ved Nordvatnet på Hardangervidda

Het elskov ved Nordmannslågen på Hardangervidda

mandag 13. februar 2012

Mistrøstig vær

Været i dag var virkelig lite trivelig å våkne opp til. Slaps og regnvær. Drittvær sånn midt i mellom. Nå lengter jeg til varmegrader og barmark. Trenger ikke sommer riktig ennå, men snøen må gjerne dra fra lavlandet nå. Det som ligger i disse dager er ikke brukenes til noe. I vente av bedre vær og føre kan man jo se tilbake på fine fjellturer, som denne i 2010 fra Etnefjellene:



Turen i tekst og bilder finner du her!

søndag 12. februar 2012

Ingen fiskemiddag i dag

Jeg så at Fredrik sist uke hadde vært i straumen og hentet seg fin middagsfisk. Det fristet undertegnede i dag. Stille og fint vær i Tysvær. En sjøørret til middag hadde vært deilig. Var på plass før 11 i formiddag og fisket meg utover i straumen. Kvart på to gav jeg meg. Ikke et eneste napp på stigende flo! Jaja, noen ganger er det bomtur fiskemessig. Fint vær og varmegrader gjorde turen uansett fin.

Blåskjellbankene ligger tørt før floa kommer

Stille og fint i straumen

lørdag 11. februar 2012

Litlsjøen

En annen fin leirplass jeg hadde i Femundsmarka i fjor var på vestsiden av Litlsjøen. Litlsjøen ligger like nord for Roastsundet og drenerer ut nettopp i en bukt i dette sundet mellom Roastenvanna. Jeg fikk tipset om denne plassen av en kameratgjeng som pakket leiren da jeg ankom vestenden av Revsjøen noen dager tidligere. Gjengen var da på vei mot Langeggtjønna etter et par dager ved Revsjøen.

I Litlsjøen skal det være fin abbor og ørret. Jeg så pen ørret i overflaten, men mitt isenkram ville de ikke ha. Hadde ett kraftig napp. Jeg forsøkte også mark uten respons.

Jeg hadde sett for meg to overnattinger ved dette fine vannet, men uten fangst til middagsmat dro jeg videre etter et døgn. Jeg så forresten rester etter en solid abborfangst ved utoset av Litlsjøen. En eller to abbor i det kaliberet hadde vært en solid middag, men meg ville de ikke stifte bekjentskap med, abboren.

Teltet ved vestenden av Litlsjøen

Her er det opparbeidet flere bålplasser

Vakkert ved Litlsjøen. Stor-Svuku speiler seg i sør

onsdag 8. februar 2012

Litlbuddhåen

Jeg kan ikke påstå at jeg er godt kjent i Femundsmarka. Jeg hadde tross alt min jomfrutur i fjor sommer. Likevel så fant jeg fine plasser på min rundtur i slutten av juni. Jeg var der kanskje før storinnrykket av turfolk, for jeg møtte ikke mange.

En plass jeg hadde helt for meg selv i to døgn var ved Litlbuddhåen i Røavassdraget. Her fant jeg en godt brukt teltplass en hundre meter sør for brua (i Hedemark), inne i skogen, rett ved T-stien. Her var også opparbeidet bålplass. Lunt og godt. Første kvelden var noe kald og sur med kald nordavind, men inne mellom furuene stod teltet godt i le. Neste dag ble virkelig flott med t-skjortevær hele dagen.

Der Røa kommer inn i Litlbuddhåen er det fine fiskeplasser. Her er et nes som er fint å fiske fra og man når lett ut i strømmen med sluk eller flue. Det er heller ikke lange biten opp til Rogshåen, 150 meter kanskje, og heller ikke lange strekket ned til Storrundhåen nedstrøms. Det store fiskebettet opplevde jeg ikke, men jeg fikk nok til maten den andre dagen. I Røavassdraget her går det flere fiskearter. Gjedde, abbor, ørret, røye og harr er vel de man vanligst treffer på. Jeg fikk gjedde i Litlbuddhåen og en fin abbor i Storrundhåen nedstrøms. Lurer på om det ikke var en fin harr jeg mistet i strømmen i innoset i Litlbuddhåen første kvelden min der?

Når dette skrives så er jeg i gang med planleggingen av sommerens retur til Femundsmarka. Jeg tror avgangen blir fra Jonasvollen denne gang. Håper å få meg en fin rundtur i år også, gjerne noen dager lenger og gjerne også i litt mer stabilt finvær. I fjor sommer var det vel knappe to dager av ti med fint vær.

Nedenfor har jeg funnet fram noen bilder fra nettopp Litlbuddhåen. Flere av disse er nye her på bloggen mener jeg.

Bildet er tatt fra stien nord for brua over Røa der elva kommer inn i Litlbuddhåen

Litlbuddhåen sett omtrent fra bålplassen ved T-stien

Utsikt mot vest fra høyden øst for Litlbuddhåen. Stor-Svuku til venstre

Neset som strekker seg ut i Litlbuddhåen langs innoset i håen

Sola forsvinner bak morenehaugen på andre siden av Litlbuddhåen

tirsdag 7. februar 2012

Fascinerende nordlys

Solstormer og nordlys har vært i skuddet i vinter har jeg lagt merke til. Det er jo udiskutabelt fascinerende dette naturfenomenet og jeg ble sjøl hekta på dette da jeg oppholdt meg nordpå noen år for rundt 20 år siden nå. Gikk mye penger på film til kalde vinternetter ute husker jeg. Noen kroner tok jeg inn igjen på skriverier og bilder på trykk i magasiner og aviser. Denne saken her stod på trykk i Fjell og Vidde i 1993. Bildet i artikkelen er fra Bæskades i Alta, Finnmark. Klikk her for stort, lesbart format.

Fjell og Vidde nr. 2 1993

lørdag 4. februar 2012

Tilbake til 1999

Sommeren 1999 hadde jeg og en kompis et par dager på Hardangervidda, i månedskifte juli/august. Vi gikk inn fra Haukeliseter og fulgte turistløypa nordover til Mannevatn. Her tok vi av mot Boravassdraget og Årmotvatni og etablerte basecamp like nord for Boras innos i Årmotvatni. Fint vær og brukbart fiske. Nok fisk til maten. Vi var opp til Midnutvatnet på 1206 moh, men der lå ennå isen på vannet! Heldig med været var vi for det meste.

Fiskekort for området fås kjøpt på Haukeliseter og koster et par hundrelapper for en ukes tid. Området kalles Havradaleiendommen og forvaltes av Haukeli Jeger-og fiskeforening. På samme fiskekort kan man fiske bl.a. i Mannevatn og Holmasjøen.

Teltet ses til høyre midt på bildet

600g ørret fra Bora

Fangst fra Bora i 1184-løken nord for Årmotvatni

Fjellørret fra en kulp like sør for Midnutvatnet i Boravassdraget

Hardangervidda på sitt beste. Fra 1184-løken i Boravassdraget.

onsdag 1. februar 2012

Strypeheiene september 2010

Strypeheiene, eller bare Strype, ligger lett tilgjengelig i Etnefjellene ca. 60km øst for Haugesund. Jeg har tatt turen dit noen ganger. Det er ikke området for de lange turene dette synes jeg, men heller et sted å bare "være". Tusle rundt med fiskestanga og nyte dagen i fjellet. Bildene her er fra en herlig tur dit i begynnelsen av september 2010. Turen i tekst og bilder finner du her.