Sider

torsdag 1. februar 2024

Et lettere liv?

 

Det her så jeg ikke helt komme for noen år siden, men slik ser det ut akkurat nå i starten på februar 2024.

Krykketilværelsen fortsetter ubønnhørlig også gjennom februar, ja helt til i hvert fall 28. februar. Da er det inn igjen på kontroll til ortopeden for å se om bruddet i foten er leget som håpet er. Hvis ikke så blir det nok satt en dato for et inngrep antar jeg, men det skjer nok ikke da med det første, slik jeg kjenner helsevesenet. Antar det blir flere måneders ventetid.

Vel, når vi snakker om helse så er jeg rimelig heldig å ha en relativt ærlig fastlege, synes jeg, og det skulle jo bare mangle. Han sa nemlig under en time jeg hadde før jul, at "du har ikke vondt av å ta av noen kilo du!". På vei ut fra legetimen fikk jeg en post-it-lapp i hånda med en nettadresse på. "Den tar du en titt på i jula", sa han i samme åndedrag som han ønsket god jul.

Med foten i gips og et krykkeliv i jula, ja så begynte så smått planleggingen av ukene på nyåret. Det er ikke til å stikke under en stol at kroppen har est endel ut gjennom høsten og ikke minst også i jula. Aktivitetsnivået sank jo betraktelig siste halvdel av fjoråret og kroppen ble langt mindre satt på fysiske prøver.

Knekkebrøddietten

I jula planla jeg nemlig å sette kroppen på diett på nyåret. Målet var 15 kilo ned i løpet av våren, med en kikkstart i januar hvor jeg ville forsøke å ta et lite javs. Knekkebrøddietten jeg ble anbefalt av fastlegen sendte meg til nettstedet til Sykehuset i Vestfold. Der er det ekspertise på nettopp vektreduksjon.

Jeg er skrudd sammen slik at setter jeg meg noe fore, ja så vil jeg gjøre det ordentlig. Her ville jeg gå grundig og detaljert til verks og dokumentere godt hva jeg gjør underveis. Jeg ville kjøre diettperioden gjennom 30 hele dager i januar med start 2. januar og slutt 31.

Den såkalte knekkebrøddietten, som er utviklet av ernæringsfysiologer ved Sykehuset i Vestfold, ble retningsførende med tanke på detaljer rundt mat, menyer og kalorier, mens16:8-dietten, som jeg oppdaget, som også kalles intermitterende faste, skulle følges nærmest slavisk. Denne fant jeg god informasjon om hos Dr. Wasim Zahid (kjent lege fra mange opptredener i media og TV). 

Den såkalte 16:8-dietten så jeg nemlig lett kunne kombineres med knekkebrøddietten. Knekkebrøddietten kunne alene, hvis slavisk og riktig gjennomføring gi 1-2 kilos vektreduksjon i uka ved å gi kroppen et skikkelig brutalt kaloriunderskudd (max. 1200kcal i døgnet). 

Intermitterende faste, altså 16:8-dietten, ville gi en noe mindre vektreduksjon alene, men ville ha større effekt med sunnere kosthold. At jeg i alle år har droppet frokosten og ikke spist særlig før i lunsjtider, ja det gjorde at 16:8-dietten (faste 16 timer sammenhengende i døgnet og ha et spisevindu de resterende 8 hvor alle måltider gjennomføres) også kunne passe meg. Kjørt samtidig med knekkebrøddietten burde det kunne resultere i gull!

Gjennomføringen og resultat

2. januar ble startdato med å børste støv av badevekta, veie inn 133(!) hele kilo, og etterpå gjennomføre første diettmåltid kl. 12 etter nøye oppsatt frokost/lunsjmeny. Derfra gikk januardagene lettere og lettere, ja bokstavelig talt!

Måltidene de 6 første januardagene

Etter 7 hele dager, en hel første uke av januar, viste badevekta nesten 5 kilo ned før frokost den 8. dagen! Jeg var flere ganger på vekta for å dobbeltsjekke. Nesten litt skremmende så lett det hadde gått. Ingen andre bivirkninger enn litt forsiktig svimmelhet og rumling i magen på formiddagen før første dagsmåltid. Det hadde jeg også lest om kunne oppleves.

Måltidene 8. - 13. januar

Ukene gikk og jeg fulgte diettplanen nøye. Jeg dokumenterte også alle måltidene jeg inntok. Sukkerholdige søtsaker og salt lørdagsgodteri (f.eks. potetgull) holdt jeg meg langt unna, samme også med skotsk kildevann og andre alkoholholdige drikker. Her skulle alle unødvendige kalorier strupes til beinet. Det har også gått overraskende bra og jeg har ikke vært fristet til å innta verken det ene eller andre. 

Måltidene 20. - 25. januar

Drikke gjennom hele perioden har vært mye vann, litt sukkerfri brus og kaffe på morgen og formiddag. Slik drikke er tillatt i fasteperioden i dietten jeg fulgte.

Overraskende nok har jeg spist meg mett hver dag og hatt solide middager som vist på bildene. Likevel har jeg holdt meg godt under maksimale 1200 kcal daglig, ja snittet har faktisk vært på 1010 kcal daglig.

Jeg kan nevne at jeg tilpasset menyinnholdet i knekkebrøddietten mer til egen smak ang. pålegg og annet. I helgene har jeg bla. laget meg yoghurtiskrem og spist bringebærgelé som kveldsmåltider. Anbefales virkelig!

Så, hvordan gikk det nå egentlig? Joda, det har gått over all forventning. Et gedigent javs er tatt og målet med 15 kilo ned i vår, ja det er faktisk allerede nesten innfridd. Tro det eller ei! 

13 kilo ned i vekt på 30 dager er resultatet!

Utover i januar opplevde jeg riktignok at vektnedgangen flatet ut litt, men dette hadde jeg også lest om kunne skje, at kroppen faktisk kjempet i mot. Jeg kjørte likevel knallhardt 30 dager til endes.

Hva nå da?

Jeg har ennå noen kilo til målet er nådd, og de 2 bør gå fint tenker jeg. Faktisk går jeg for noen flere og har nytt mål satt, nemlig til sammen 20 kilo ned i løpet av våren. Da begynner jeg å nærme meg vekten på en ukestursekk.

Egentlig ganske rart at det gikk så greit i januar. Her har jeg ikke løftet en finger gjennom hele perioden, kun redusert energiinntaket og fra hvilken mat kaloriene er kommet i fra. Ganske greit har det også vært å klare synes jeg. Riktignok har jeg vært svært nøye på kaloritellingen og føring av kalorier inn i regneark. Kjøkkenvekta har vært godt brukt for å si det forsiktig. Jeg har også lært fryktelig mye om matvarers kaloriinnhold og næringsverdi. At jeg har vært så grundig med kaloritelling, registrering og dokumentering har også vært motiverende i seg selv.

For februar har jeg hevet kaloriinntaket noe og laget klar noen mer spennende måltidsmenyer, men vil fremdeles kjøre kroppen på et kaloriunderskudd i ukene som kommer. Alt skal fremdeles telles og veies, men nå gir jeg litt mer slingringsmonn i kaloribudsjettet framover. Det blir faktisk spennende å prøve.

Når krykkene kan kastes, forhåpentligvis i slutten av februar, ja da kan også aktivitetsnivået skrus opp langt mer. Da er jeg forhåpentligvis også tilbake i 100% jobb, for det er stusselig å jobbe halvt synes jeg. Fingrene krysses også for fine dags- og helgeturer i vår. Både kano og packraft skal ut på vannet igjen går alt som planlagt.

PS. Skulle du som leser dette ha noen ekstra kilo å stri med og bli inspirert, her er kilder til god informasjon: 

Knekkebrøddietten

16:8-dietten/intermitterende faste

Periodisk faste

Kalorikalkulator

Hvordan gå ned i vekt uten å trene?

Dette er 16:8-dietten

PS! Skulle noen ønske å se før-og-etter-bilder av turbloggeren, så vil ikke slike publiseres. Verken tjukk eller tynn er turbloggeren lettkledd noe glansbilde å se til.

Se hvordan det gikk i februar her!

Stikkord: knekkebrøddietten, knekkebrødkuren, intermitterende faste, 16:8-dietten, periodisk faste, tidsbegrenset matinntak, intermittent fasting, periodic fasting, 8:16 fasting, time-restricted eating (TRE)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.