Sider

onsdag 31. oktober 2018

Skarphølet jegerhotell i Femundsmarka


Bortgjemt i Femundsmarka, nord for Røa, kan man finne denne lille gammen, som i sin tid ble døpt "Skarphølet".

I kartverket er den markert og navngitt "Skarpholet". Den ligger 4-500 meter nord for Styggfisktjønna og en kilometer halvannen vestnordvest for Langeggtjønnan.


Jeg hadde lyst å kikke innom på den da jeg hadde en etappe fra Svartsjøen mot Langeggtjønnan sist sommer. En slik spennende prikk på kartet, og lite info ellers å finne om denne, så fristet det med en tur innom.


Det er ikke store bua dette, med kun to små brisker. Hytteboka fortalte historien som går helt tilbake til 1965 da gammen ble satt opp i forbindelse med jakt:

Klikk på bildet for større versjon

Jeg ble ikke særlig fristet til overnatting i "Skarphølet jegerhotell" da jeg kikket innom i sommer, men det var likevel et artig lite krypinn å se. En trygghet også å vite om skulle man gå seg på virkelig dårlig vær engang og er i nærheten.

Andre åpne buer eller koier i Femundsmarka på bloggen:
Gubbtjønnbua
Fautbua
Roastbua
Styggsjøkoia
Møllerbua
Roastkoia
Muggsjøbua
Langmyrbua

tirsdag 30. oktober 2018

Turbloggeren på Instagram


Jeg har tatt i bruk Instagram i langt større grad enn tidligere og noen bilder fra turlivet havner også der.

Er du på Instagram kan du følge meg her hvis du vil. Der kan det dukke opp bilder nærmest direkte fra tur er det dekning. Disse bildene er da fotografert med nyanskaffet mobiltelefon i høst nemlig en Samsung Galaxy S9. Kameraet her var en av årsakene til nettopp denne mobiltelefonen. Det fungerer godt så langt synes jeg.

På turene til helga f.eks. blir det trolig kun mobilkameraet som brukes. Speilreflekskameraet får hvile da.

Turbloggeren på Instagram finner du her!

søndag 28. oktober 2018

Siste teltnatt og kanotur i år?


Med finværet som ramlet ned over Sør-Norge denne helga så var det ingen tvil. Kanotur med overnatting!

Blogginnlegget inneholder bilder med produkter bloggeren er sponset med fra Salar Sportsfiske, Hekta på Tur og Sølvkroken/Nordic Outdoor.

Trolig ble dette også den siste av slaget denne tursesongen. Nå seinhøstes skal det godt gjøres at slikt finvær treffer en helg seinere i høst. Hvis så, ja så tar jeg kanskje én til.


Høsten i år har vært rekordfuktig og ingen helger har fristet spesielt til hverken kanotur eller telttur. Denne siste helga i oktober derimot, ja da slo jeg til og la i vei med kano og pikkpakk utover på herlige Vigdarvatnet.

 Utover på Vigdarvatnet


Rundt halv tolv lørdag formiddag var jeg i vei retning Skorpeneset på Vigdarvatnet i Sveio. 3 sekker med ved skulle holde meg varm i kuldegradene som var meldt.


Det er så og si helt blikkstille på denne lille innsjøen helt sør i Sveio kommune, sør i Hordaland. Jeg har vært her mange ganger før.


Forbi "Japan" så får jeg snøret ut med en 18g møreungen i enden. Den har gitt fin fangst før her på Vigdarvatnet.

Jeg er ikke veldig optimistisk med tanke på fiskefangst. Så seint i oktober så er det nok et stykke mellom de. Likevel kan jeg ikke la være å prøve.

Det er ledig på Skorpeneset. Det har vært gjester her siden sist jeg var her i august ser jeg. En bålgrue er laget inntil "sittesteinen". Jeg utbedrer bålgrua litt og plukker litt søppel. Snusbrukerne her kan gjerne ta med seg etterlatenskapene sine!

Jeg har teltet snart oppe også. Med bra fuktig bakke er tarpen fin å ha under teltet her. Med tanke på kulda som er meldt til natta gjør jeg også fjellduken klar under liggeunderlaget.


I det sola er på vei ned i vest er bålet fyrt opp. Med tre sekker ved med, så bør det holde greit utover kvelden og til morrabålet.

De siste solstrålene treffer Hodnafjellet, Valhest og Klauv

Med en gang sola forsvinner kommer kulda krypende og dunjakka er fin å ha med da. God bok er også med, samt både radio og skarp drikke. Man kan ikke få det bedre.


Ved sengetid oppdager jeg at liggeunderlaget er lekk. Det holder knappe halvtimen på lufta. Heldigvis har jeg både helsportunderlaget og Z-lite-underlaget med. Det berger en nogenlunde ok nattesøvn.

Det er herlig kjølig på natta og jeg sover med teltdøra åpen. Herlig insektsfri luksus. Kanskje er det ned i minus 5 på morgenkvisten før sola er oppe. Soveposen fra Warmpeace holder kulda ute.

Morgenbålet varmer i minusgradene


Jeg er oppe rundt 08, eller kanskje 07. Klokka skal stilles tilbake en time denne natta. Morgenbålet knitrer i alle fall friskt kort etter at jeg er ute av teltet.


Det er faktisk i minusgradene på morgenen jeg har første kjenning med fisken i vannet. To ganger er det napp med frostrøyken drivende ut fra Dyngjevågen. Et par vak er også å se og høre. Utrolig nok.

Morgenstemning på Skorpeneset


Jeg fyrer siste vedsekk utover morgenen og leser ferdig boka jeg har med. Inni mellom tar jeg noen kast med stanga.


I tolvtida er jeg på vannet med en grønn møresild bak kanoen. Jeg tar en runde ytterst i Dyngjevågen før jeg setter kursen sørover.

En liten tass av en ørret, knapt kjønnsmoden, er i håven en snartur langs land utover mot spissen av Krossneset. Ellers ingenting.


Jeg tar turen rundt Mattisholmen før kursen settes vestover mot "Japan" og Lindøy. Et og annet vak er å se og høre, men jeg antar det dreier seg om småørret. Det plasker ikke akkurat.


Nærmere to er jeg på land ved Lindøy og bilen etter en finfin tur over vakre Vigdarvatnet.

Det ble ingen fiskefangster å skryte av fra denne turen, men det gjør ingenting egentlig. Det viktigste var faktisk å få seg en tur igjen med telt og kano. Det er en stund siden sist.


Trolig var jo også dette siste turen med Ally denne tursesongen og mulig også siste teltnatt. Det er vel tvilsomt jeg tar en slik tur igjen seinere i høst.

Jeg tror jeg kan bokføre teltnatt nummer 41 denne sesongen. Litt færre enn jeg håpet på. Den fuktige høsten er mye skyld i at det ikke er blitt flere. Det får så være. Er man i min alder, med fulltidsjobb, ja så får man vel kanskje være fornøyd med det antallet det ble. Joda, jeg er det.

Neste tur på tapetet, blir kommende fredag, og da med 34 ungdommer til fjells. Den avlyste turen tidligere i høst, skal gjennomføres, men nå blir det til Olalia Fjellstove. Der tar vi inn på sikringshytta kommende fredag (2. november) og blir til lørdag. Det blir trangt. Så er det sagt!

søndag 21. oktober 2018

Søndagstur


I dag også ble det sjøfiske i et langt gråere vær enn i går, men temperaturen var ikke så ille.

Rundt 12 grader i lufta da jeg og Johnny møttes i morges før ni. Sønnavinden fant vi brukbart le for på den første fiskeplassen vi forsøkte i Tysvær.


Etter en times fiske her uten mer enn en liten tass dro vi nordover til Vindafjord for å finne litt mer le for vinden. Her ble det flere småtasser, men ingen å ta til middag.


Rundt ett var jeg fornøyd, pakket sammen og satte kursen vestover. Johnny ville prøve litt til i regnværet. Mulig ble det bedre fangst på han etter at jeg var dratt.

Nå blir det trolig ikke tur igjen før neste helg. Håper på litt finere vær da.

lørdag 20. oktober 2018

Fjordfiske


Det ble sjøfiske i dag da jeg tok turen innover til Grindafjorden, innerst i Skjoldafjordbassenget.

Johnny var på plass da jeg ankom litt over 09 i morges. Han hadde ikke fått tatt mange kastene. Blikk stille og 5-6 grader lufta.


Det var ikke mye til liv i sjøen, et par småtasser var etter og den største her var vel rundt halvkiloen stor, sjøørreten som havnet i håven. Den tok møresilda til turbloggeren.








Etter noen timer så flyttet vi oss litt lenger øst. Her ble det også et par småtasser.



I firetiden takket jeg for følget. Johnny fortsatte litt videre. Ny tur i morgen er planen.

torsdag 18. oktober 2018

Før solnedgang


Det ble tid til en liten fisketur i ettermiddag. Akkurat lang nok til å få tømt hodet etter travle dager på jobb.

Det gjør godt å ta en time og to med fiskestanga etter noen travle dager blant ungdommer i sin beste alder. Dagene har også vært lange på jobb denne uka. Greit med en liten time out.


Fisket var trådt den først lille timen uten kjenning på noe av det jeg forsøkte. Den siste lille timen derimot hadde jeg flere kjenninger på møresilda og en plugg av en ørret havnet til slutt også i håven.


Ørreten var noe under størstemålet jeg har satt her i vannet, men den var så fin i formen at jeg slapp den ut igjen. Den satt også lett på enkeltkroken.

I halv sjutida pakket jeg sammen og satte kursen hjem. Det blir tur til helga også, men da til sjøen regner jeg med.

søndag 14. oktober 2018

Hvorfor er det så kaldt å være våt?


Sist i september var det pakke fra forlaget Cappelen Damm i postkassa. Det var anmeldereksemplaret av siste boka til Randulf Valle som jeg hadde ventet på.

Boka har undertittelen; – og 182 andre spørsmål om friluftsliv du ikke visste du hadde.

Forfatteren foreslår selv i innledningen at den nok egner seg best på do eller på hytta. Jeg tok han på ordet og tok med boka nettopp dit, - hytta på Sørlandet. Der er boka lest fra perm til perm i høstferien.

Fysisk sett er dette ingen stor bok fra Valle, og langt fra formatet jeg anmeldte sist fra denne forfatteren, da han kom med praktverket Friluftsliv i Finnmark. Den boka var nemlig gedigen i forhold til denne. På min digitale kjøkkenvekt er denne siste hele 1203g lettere!! Med andre ord, kanskje en bok for gramjegeren? Den tar nemlig ikke opp mye plass, og vil fint få plass i ryggsekken vil man ha den med på tur.

Så hva handler denne boka om da? Jo, her utfolder Randulf Valle seg langt mer vitenskapelig enn i tidligere bøker. Valle har nemlig doktorgrad i metallurgi fra NTNU og går naturvitenskapelig til verks i besvarelsen av alle 183 friluftsspørsmålene som stilles i boka.

Randulf Valle er kjent for å teste friluftsutstyr metodisk og grundig i bl.a. magasinet Villmarksliv. I denne boka refererer han også til andres forskning omkring mange av temaene der han ikke selv har gjort tester og undersøkelser. En solid kildeliste finnes bakerst i boka.

Blant alle spørsmålene som Valle besvarer, i tillegg til tittelspørsmålet, er blant annet disse: Hva avgjør hvor mye vind et telt tåler? Hvordan måles dunkvalitet? Hva slags brenner må jeg velge for å minimalisere vekten i sekken? Hva menes med R-verdien til et underlag?

Illustrasjonene i boka er av Andreas Iversen

Boka gir deg svaret på disse spørsmålene og på svært mye annet du måtte lure på om turutstyr og friluftsliv. Også saker som du ennå ikke har lurt på vil du garantert finne svaret på her. Dette er boka for de som ofte er på tur og trenger utstyr til turlivet sitt, men som også for undertegnede møter på termer og begreper som ikke alltid forstås riktig. Randulf Valle er til stor hjelp her da.

Jeg har lest mye av Valle opp gjennom årene, både bøkene hans og det han leverer til ulike tidsskrifter. Han leverer alltid kvalitet både i tekst og bilder. I denne boka så lar han fotoapparatet hvile og får hjelp av Andreas Iversen til illustrasjonene. Det fungerer utmerket.

Som den ivrige turentusiasten jeg er, fant jeg boka virkelig lesverdig og nyttig. Denne lille boka, med stort innhold, anbefales alle turfolk.

Boka er utgitt på Cappelen Damm.

God bok!

lørdag 13. oktober 2018

At det var vått ja!


Det kan jeg skrive under på at det var i formiddag der jeg, ikke overraskende, var helt alene på fiskeplassen i fjordarmen øst av Haugesund.

Det bøttet ned de timene jeg var ute og selv med vanntett skallbekledning, ja så ble jeg våt etterhvert. Heldigvis var det ikke kaldt, rundt 14 grader i lufta. Det er jo vanlig sommertemperatur på disse kanter av landet det.


Nå var regnværet i dag grundig meldt i media. Det skal komme 150mm over Vestlandet på kort tid denne helga. Deler av dette fikk jeg i hodet i dag. Det er sikkert.

Det ble svært magert resultat etter timene i regnværet og jeg bestemte meg heller for fårikål til middag i dag. Den står og putrer i gryta når dette skrives.


Jeg prøver fiskestanga igjen i morgen, tenker jeg.

fredag 12. oktober 2018

Oktoberdager på Sørlandet


Jeg kan verken skryte på meg særlig fiskefangster eller at så mye praktisk ble gjort på hytta denne oktoberuka.

Det var vel mer eller mindre en gjennomsnittlig hyttetur ned dit. En makrellmiddag ble det riktignok, men ikke mer fra havet enn det, selvom jeg var ute med fiskestanga hver dag.


Litt vedsjauing ble det med motorsaga, men strengt tatt ikke nødvendig. Nå er det rikelig med ved i alle fall. Et første utlegg med Thermacell Flåttkontroll ble gjort, ny runde i påsken. Det blir spennende å se om dette hjelper mot flåtten rundt hytta.


Været var skiftende, fint de to første dagene, så regnfullt og avslutningsvis østlig opp i kuling de siste to dagene. Det blåste friskt fra nordøst da jeg stengte hytta for vinteren i morges.


Neste tur nedover igjen blir vel i skolens vinterferie antar jeg.

onsdag 10. oktober 2018

Forsøker Flåttkontroll


I høst så forsøker jeg dette rundt hytta. Det har nemlig de siste årene vært en svært høy flåttbestand i området som virkelig har vært irriterende.

Thermacell Flåttkontroll skal altså prøves ut de kommende årene rundt hytta (beliggende i Lindesnes kommune, et av de verste flåttområdene i landet). Reklamen for produktet virket så  overbevisende og troverdig at jeg slo til å kjøpte inn dosering for to år.


Rundt om på hyttetomta og rundt selve hytta er det nå utlagt flåttkontrollruller med bomullsmateriale som er innsatt med et flåttdrepende middel. Her er det mus og smågnagere som skal sørge for spredningen av dette.


Mus er en viktig vert for de første stadiene av flåttens livssyklus. Bomullen med det flåttdrepende middelet tas med av mus til bolet og musene blir infisert med dette. Dette igjen sørger for at den flåtten som sitter på smågnagerne blir drept og ikke får sjanse til spres i terrenget.


Med andre ord er det altså smågnagerne i området som blir frontsoldatene her med spredning av dette permetrinstoffet til bolene sine.

Jeg er spent på om dette vil ha en effekt rundt sommerhytta. Her har det vært en stor flåttplage de siste årene. Senest dette året, sist vår, ble jeg borreliainfisert av flått her. Det var andre gang det skjedde.

I tillegg nå har jeg også innsatt bukser og tøy med permetrin. Denne sprayflaska er kjøpt hos magasinet.no. Jeg bruker også fremdeles buksa fra Exofficio med Insect Shield, som også beskytter mot flått.

PS. Thermacell Flåttkontroll har jeg kjøpt i nettbutikken til Jernia.