lørdag 9. mars 2019

Roastbua ved Øvre Roasten


Jeg har vært forbi denne fine plankebua i Femundsmarka ved et par anledninger og alltid kikket innom. Det er historie i veggene i disse buene.

Nå har jeg riktignok ikke overnattet i buene og koiene i Femundsmarka på turene jeg har hatt, behovet har nemlig ikke vært tilstede. Kanskje heldigvis. Jeg har klart meg godt med teltet. At de åpne koiene finnes er godt å vite i alle fall, skulle jeg trenge tak over hodet.


I denne gamle fløterbua helt øverst i Øvre Roasten, nord for innoset, så fristet det heller ikke særlig med overnatting innendørs da jeg og Frank tok en natt her sommeren 2018. Vi valgte teltnatt framfor bunatt. Hadde plankebua her vært myggtett, ja så kunne det nok fristet med den gode takhøyden innendørs. Det skal jeg innrømme. Blant fasilitetene tilhørende bua er det også utedo.


Denne bua ble satt opp av plankelemmer som ble kjørt inn på hesteslede vinteren 1949/50 av bl.a. Odd Langen er å lese i infoheftet i bua. Det var Røros Skogforvaltning som stod bak det hele den gang.


En tilsvarende bu ble samtidig satt opp ved Kløfthåen lenger oppstrøms i Røa. Fløterbuene var romslige, høyt under taket og hadde god plass til mange mann. Buene ble ikke isolert da de kun skulle brukes i den lyse årstida under tømmerfløtingen. Derfor er også disse plankebuene avlåst vinterstid for å spare ved.


På 1950-tallet ble det tatt ut store mengder tømmer rundt Rogen der tømmeret for det meste skulle brukes til jernbanesviller. Tømmerstokkene ble fløtet ned Røavassdraget fra Rogen til Femunden og videre til Røros. Fløterne bodde da i disse plankebuene.


Det er i dag Statskog som vedlikeholder og drifter disse plankebuene i Femundsmarka og kjører inn ved. Fløterbua her ved Roasten er også blant de buene som ble fredet av Riksantikvaren i 2017.

Kilde: Åpne buer i Femundsmarka, Informasjonshefte i bua

Andre åpne buer i Femundsmarka på bloggen:
Gubbtjønnbua
Fautbua
Skarphølet
Roastkoia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.