søndag 27. januar 2019

Gubbtjønnbua


På rundturen i Femundsmarka sommeren 2016 så kikket vi innom denne flotte koia ikke langt fra Svartsjøen.

Vi var på marsj fra Nedre Muggsjøen via Svartsjøen mot Nørdre Skarpåstjønna da vi pauset langs vestbredden ved Svartsjøen. På kartet så vi at denne bua ikke lå langt unna. Jeg og Johnny tok en tur bortom for å kikke.


Etter rundt 4-500 meter gjennom skogen fra Svartsjøen dukker bua opp i østenden av Gubbtjønna. Den ligger vakkert til her.


Det var medlemmer av Røros Jeger- og Fiskerforening som i 1971 satte opp bua etter avtale med Røros Skogforvaltning (i dag Statskog). Rester etter en gammel stall som sto ved Grunnhåbua ved Mugga noen kilometer lenger nord i marka skulle brukes. Avtalen med Røros Skogforvaltning sa at bua skulle settes opp ved Svartsjøen, men havnet altså her ved Gubbtjønna litt lenger vest.


Bua skulle etter avtalen heller ikke være overdådig, men med enkel standard. Skogforvaltningen sørget for materialer, mens Røros Jeger- og Fiskerforening fraktet alt inn og satte opp bua.


Avtalen mellom Skogforvaltningen og jeger-og fiskerforeningen sa også at bua skulle stå åpen for alle som ferdes i marka og at foreningen hadde ansvaret for vedlikehold ute og inne.


Kort fra Gubbtjønnbua har det tidligere stått en såkalt "kølbrennerkoie". Her bodde kullbrennerne som drev kullmiler for Røros Kobberverk. Framstilling av trekull på dette viset holdt fram til siste halvdel av 1800-tallet (Se bilde av kullmilen ved Vassviktjønna her).

Langs vestbredden av Svartsjøen finnes restene etter Svartsjøbua få meter fra vannkanten.

I dag er det Statskog som drifter og vedlikeholder Gubbtjønnbua og kjører inn ved.

Kilde: Åpne buer i Femundsmarka, Friluftsliv.no

Andre åpne buer i Femundsmarka på bloggen:
Fautbua
Skarphølet
Roastbua
Styggsjøkoia
Møllerbua
Roastkoia
Muggsjøbua
Langmyrbua

1 kommentar:

Berit sa...

For mye luksus i denne koia, iallfall ifølge husbond! Haha, mulig det er gardinene og duk på bordet? Men det er vel den koia som har "mest" utstyr, iallfall av de vi har besøkt. Nydelig sted ved vannet! Vi våknet til strålende sol sist vi var der, og det var en flott opplevelse etter det relativt kjølige været dagen før.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.