Sider

tirsdag 24. desember 2019

3 fine fiskeplasser for sjøørret i Skjoldafjorden


Skjoldafjorden og Grindafjorden er her på Haugalandet hvor jeg bor kjent for sin gode bestand av sjøørret og mange er vi sportsfiskere som søker til dette fjordsystemet på jakt etter nettopp denne gromme sportsfisken.


Noen ganger kan man få følelsen av at man fisker i en innsjø, eller i et større vann fordi sjøørreten her i denne fjorden ofte er mer brunlig i fargen enn hva man ofte finner mer utaskjærs. Skjoldafjorden er nemlig en terskelfjord med en trang inngang i Skjoldastraumen, ved de kjente slusene der.

Typisk farge på ørret fra Skjoldafjorden (Foto: Johnny Svendsen)

Denne skilte seg ut som sjelden blank og fin i Skjoldafjorden

Vannutskiftingen i fjordsystemet her er derfor også ganske dårlig, og på de dypere partiene er det lite oksygen i vannmassene. Derfor er det heller fisk som oppholder seg i de øvre vannmassene man fisker etter mest i fjorden her, som sjøørreten.

Det er et utall med bekker og småelver som renner ut i Skjoldafjorden og mange av disse er gode gyte- og oppvekstbekker for sjøørreten i fjorden. I det siste er også flere av disse registrert og kartlagt, ryddet og kultivert av jeger- og fiskeforeningen i Tysvær som har fått midler fra Fylkesmannen til nettopp denne kartleggingen. En virkelig god jobb er gjort har jeg hørt.


Skjoldafjorden tilføres mye ferskvann og ferskvann er lettere enn saltvann, derfor fryser også fjorden lett til etter en få dagers kuldeperiode kan man oppleve. Pussig egentlig å se dette, samtidig som vann og innsjøer kort unna ennå ikke er islagt. Dette er for oss ivrige sportsfiskere litt frustrerende midtvinters når fiskefeberen etter sjøørret er som størst. Da blir det å sjekke ut andre fiskeplasser enn de i Skjoldafjorden.


Jeg har fisket etter sjøørret i Skjoldafjorden (jeg omtaler også Grindafjorden som Skjoldafjorden i det videre) i mange år nå og fått mye sjøørret gjennom årene, men ikke de største, så ærlig skal jeg være. Jeg kjenner flere sportsfiskere som har tatt langt større eksemplarer av arten i fjorden her enn hva jeg kan skryte av nemlig. Det er helt sikkert. Jeg har likevel blitt godt kjent med gode fiskeplasser i Skjoldafjorden og nedenfor vil jeg beskrive tre virkelige fine og gode plasser å forsøke dette spennende fisket, enten du svinger fluestanga eller prøver sluken.

Otertong
Det er mange år siden jeg oppdaget Otertong lengst øst i Skjoldafjorden. Her har Friluftsrådet Vest tilrettelagt området for bading og ikke minst rekreasjon, som sportsfiske jo virkelig er.


Det er godt skiltet langs veien fra avkjørselen i Skjold til Skjoldastraumen/Nedstrand og fram til parkeringsplassen. Herfra gjennom lukket grind på grusvei og sti omtrent en halv kilometer gjennom skogen. Et nydelig skogkledt område med toalett, bålplasser og benker.


Friområdet på Otertong ligger ute på en halvøy som strekker seg ut i fjorden og det fine her er de grunne vikene både på nordsiden og sørsiden av landtungen. Det er ofte når det blåser friskt ute ved kysten jeg vurderer turen til Otertong. Da kan man finne le for vinden her fra flere himmelretninger og få en fin fisketur ut av det uten å fryse i vinden.


Det er sjelden jeg reiser fra Otertong uten å ha vært borti sjøørreten. I de grunne vikene går fisken helt opp i steinene og stranda. Over ålegresset ute i vika jager ørreten etter føden. Her er det ofte kontakt med fisk.

Fin middagsfisk fra Otertong

Både torsk, sei, lyr og makrell er av og til bifangst her under fisket etter sjøørreten. Også en regnbueørret fikk jeg her en gang.

Kilosørret settes tilbake på Otertong (Foto: Frank Bergtun)


Lie badeplass
Kommer man fra Haugesund langs E134 så vil man noen kilometer før Isvik se et skilt mot badeplassen på Lie ved Skjoldafjorden.


Denne fiskeplassen søker jeg til er det nordavinden som herjer Haugalandet. Da finner jeg ofte le her, sørvendt som denne fine badeplassen er. Friluftsrådet Vest har også her tilrettelagt fint for badegjester med toalett, grillplass, stupebrett og sandstrand. Det gagner også oss sportsfiskere ganske så bra ellers i året.


Her kan man også kjøre nesten helt ned til stranda og parkere. Litt latmannsfiske kanskje?


På begge sider av bekken som munner ut her er det fine forhold for sjøørretfiske. Vadere eller vadebukse anbefaler jeg gjerne her, da det er langgrunt her. Østover for bekken er mitt favorittområde, men som sagt det er i vadebuksa man lettest når ut til fisken her.


Man kan også fint fiske fra den fine piren som er anlagt her med stupebrett ytterst. Bekken som munner ut her på Lie er helt sikkert en gytebekk for sjøørreten så husk 100-metersgrensen for fiske nær oset.

Det er en fordel med vadere eller vadebukse på Lie


Grindeneset
Vil jeg ha meg en fin dagstur etter sjøørreten velger jeg meg tuppen av Grindeneset som fiskeplass. På stille dager på Haugalandet, helst så stille som mulig, ja da tar jeg kanskje turen ut hit.


Her har jeg latt meg fascinere av isens herjinger under sist istid, som har skapt det landskapet her ute i Grindafjorden, innerst i Skjoldafjordsystemet.


Helt ytterst på Grindeneset er nemlig fine fiskeplasser å finne. For all del ikke glem å prøve i selve sundet der også. Det er ikke lenge siden jeg mistet en virkelig stor fisk mellom steinene der.


Jeg liker best å parkere bilen ved bautasteinene kort fra Stemnestaden leirsted. Her går det en merket tursti utover Grindeneset som er fin å følge. Man kan selvsagt også parkere ved campingplassen og få færre meter å gå, hvis man ønsker. Sjøl liker jeg den lille turen på noen kilometere.


Grindeneset er en fin fiskeplass nettopp på grunn av beliggenheten. Innerst i Grindafjorden, ved nevnte Stemnestaden leirsted munner nemlig elva fra Aksdalsvatnetvassdraget ut. Dette er en viktig gyteelv for laksefisk i fjorden her.

Ivrige sjøørretfiskere på Grindeneset

Til slutt
Skjoldafjorden er en virkelig fin sportsfiskefjord for oss som er ivrige med fiskestanga gjennom hele året her på Haugalandet. Det man skal merke seg er at det er fiskefredning i Boknafjordsystemet, også i Skjoldafjorden, i månedene mars og april, inntil videre. Så snart sjøørretbestanden er kartlagt og da viser at Skjoldafjorden er rik på denne fiskearten, ja da tror jeg dette fjordsystemet fritas fra fredningen, på lik linje som Lysefjorden i sørfylket er.

EDIT 21. mars 2021: Skjoldafjorden er åpen for sjøørretfiske!

Fra Grindeneset

Det er mange flere fine fiskeplasser for sjøørretfiskeren i Skjoldafjordsystemet. Jeg har fortalt om kun 3 fine. Bruk kartverk og flyfoto, ja så finner du mange flere fine plasser som og er lett tilgjengelige. Skitt fiske!

1 kommentar:

Anonym sa...

Veldig kjekt at du deler fiskeplasser med leserne dine, tusen takk!

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.