lørdag 22. november 2014

Røyevarp


Dette er jeg helt amatør på, men måtte bare prøve i formiddag, å finne et røyevarp. Det er der røya samler seg på seinhøsten og gyter. Å jaggu ble det ikke fangst på første forsøket!

Frost og glatte veier i Sveio i morges. Småskummelt på de smale veiene, men det gikk bra. Minus 2 grader da jeg parkerte bilen like før soloppgang. Ikke lange biten å gå, et par hundre meter bare. Med kurs for en god fiskeplass ellers i sesongen så støkker jeg til da jeg ser fisk helt inne med land. Jammen er det ikke et par røyer i gytedrakt jeg ser helt inne på grunna!

Helt stille da jeg ankommer vannet

Snakk om flaks å gå rett på! Akkurat her hvor jeg har tatt fine ørreter tidligere så har røya samlet seg. Ikke mange riktignok, men et par stykker ser jeg helt inne ved land.

Småskjelven så får jeg montert stanga og satt på en lovende, modifisert sluk. Den har de riktige fargene.

Modifisert sluk med fine røyefarger

Få meter fra land kan jeg bivåne dette høsteventyret. To hanner kurtiserer en hunnrøye. De er ikke så store, opp mot halvkiloen kan det se ut som. De er likevel lette å få øye på over steinene på bunnen, fargerike som hannene er. Hunnrøya er nesten usynlig mot bunnen, den mangler de skarpe fargene.

Sluken min som jeg drar rett forbi dem bryr de seg ikke nevneverdig om bortsett fra at den ene hannen dytter litt borti, men ta vil han ikke. Jeg gjør mange forsøk. Trenger ikke kaste ut heller da jeg lett når ut med stangtuppen der røyene holder på. Fascinerende!

Etter flere bomforsøk så tar jeg av treblekroken på sluken og binder på en lite fortom bak. Denne får en liten Zulu Silver påmontert.

Zulu Silver på sena bak sluken

Jeg ender opp med å pilke flua foran røyene som holder seg like utenfor land, på knappe 20-30 centimeters dyp. Plutselig tar den ene hannrøya flua og jeg løfter stanga raskt. Den sitter!


Den kjemper godt, men må til slutt i håven. En lekker skapning på gode 4 hekto. Største røya jeg har fått her i dette vannet. Kanskje går det også større her? Legger isen seg i vinter så blir det isfisketur hit. Det er sikkert.


Etter røyefangsten ser jeg ikke mer til røyene utenfor land der jeg står. Et par vak ute på vannet kan indikere at ørreten ikke har gått i vinterdvale ennå. Ser noen bittesmå mygg over vannet i det sola tar litt tak. Røyene er borte og det blir med den ene. Jeg fisker et par timer til, men kun med en kjenning på spinner. Blir det ok vær så er det tilbake hit neste helg. Da tar jeg med agn.

Lekre farger på hannrøyene i gytetida

Som sagt er jeg helt amatør på slikt varpfiske. Dette er nok vanligere på Østlandet, men nå skal jeg jammen gjøre litt mer ut av det her også. Spennende sesongforlengelse dette i ferskvann. Dette var moro.

8 kommentarer:

Kjell Gunnar Klaksvik sa...

Kjenner meg igjen, jeg har tidligere hatt hell med knalloransje sluker og spinnere på røyvarp på denne tiden.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Det var virkelig spennende dette. Må se om jeg kommer meg ut igjen til helga :)

Dan Andre Aarsvold sa...

For noen fantastiske farger på røya! - Har du prøvd "isfiske" taktikk? hvis du kan "pilke" rett over tror jeg en røyeblink med maggot hadde vært supereffektivt.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Skal teste det til helga tenker jeg :)

November- symra sa...

Hei, et lite spørsmål. Vi har opprettet en facebookside mot vindmøller i Skjoldastaumen. Kunne du tenke deg at vi referer til bloggen din for å dokumentere friluftslivet i området?

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Det går helt fint. Bare gjør det! :)

November- symra sa...

Tusen takk for det. Og takk for mange turtips og naturopplevelser i bloggen din

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hyggelig å bidra og takk for bloggskryt! :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.