søndag 21. september 2014

Høst i Etnefjellene


Kanskje siste telttur til fjells dette, i år. Den nærmer seg stygt nå vinteren. Jeg liker det ikke og måtte bare ha meg én tur til opp i nærfjellene mine, Etnefjellene. Et par netter til i telt. Suge det siste ut av karamellen, for å si det slik.

Jeg kom meg avgårde ganske tidlig fra jobb denne fredagen. Takket være en kollega som trengte å "låne" en time og to. Det gir straks muligheten til å komme kjapt i vei.


Jeg legger i vei på kjente stier i halv to-tiden. Her har jeg gått noen ganger tidligere. Ofte legger jeg en av de første fjellturene innover hit på våren, men også like ofte siste fjellturen på høsten. Som nå. Hadde vært fint med en fjellørret til middag.En fedrift er på vei nedover fra fjellet. I lang rekke etter bonden på andre siden av vannet. Artig syn og kjekt å vite at dette kanskje har vært drevet i generasjoner her inne.


 Utsiktsbilde


Jeg bruker vel halvannen time opp til vannet. Det er ikke så mange kilometerne, men det blir noen stopp underveis. Fotostopp kaller jeg det, men det er like mye småpauser. Varmt er det også og helt vindstille. Svetten siler. Tenk at det er siste halvdel av september! Herlig.

Teltet reises på samme plass som før, ved den store steinen. Her er det rimelig greit underlag. Ikke det beste, men helt greit.


Etter en liten matbit i leiren og en kaffekopp rigges stanga. Vannet ligger blikk stille. Et og annet vak utpå indikerer at ørreten er tilstede. Svart, egenmodifisert sluk er mitt valg i enden av snøret.


Det går ikke mange kastene før det er liv i andre enden. Etter litt er den inne ved land. En liten kraftplugg av en ørret som kjempet godt. Blank og rund. Den har hatt det fint i sommer tydeligvis. Ikke noen storing, men rundt fire hekto anslår jeg vekta til. Den blir med til middag.

Blank og rund fjellørret


Det er slik ørreten skal se ut, blank og rund og rød inni. Og slik kan den finnes i disse vannene her i Etnefjellene. Middagen er klar ved solnedgang.

Obligatorisk matbilde


Etter middag er det besøk på teltduken ser jeg. Kanskje forsøke litt med fluestanga? Så gjort også, men de er kresne ørretene i vika like ved leiren og vil ikke ha hva jeg tilbyr på fortommen. Det blir ikke mange kastene før jeg gir opp.


Et turfølge er forbi leiren på topptur til en lokal topp her inne. De har ikke kart med og spør meg om letteste veien opp. Det får de vite. Jeg har ikke sjøl vært på toppen, men rundt. De rekker det akkurat før mørket senker seg. De vinker da de passerer leiren på nedturen igjen.

 Siste rest av solnedgangen

 Snart leggetid


Det er grålig på lørdags morgen. Det er ventet et lavtrykk på vei innover fra sørøst. Vinden kommer derfra. En bris. Ikke kaldt, men jeg kler likevel på meg litt ekstra i det jeg legger i vei i åttetiden. Jeg vil besøke et tjønn i nærheten før regnværet kommer. Det er meldt.


 Høstfarger i bjønnskjegget


Tjønnet gir ingen fangst, men på vei tilbake til leiren tar jeg inn en tynn ørret med en skade i en gjellebue kan det se ut som. Ser også ut som den har skader etter å ha sittet i garn. Avmagret som den er får den et kakk i hodet. Revemat.

 Tynn som et slips og synlige skader

 Skade i gjellene på denne ørreten


Jeg er tilbake i leiren like før regnværet starter. Etterhvert så høljer det ned, i timesvis. Utpå ettermiddagen ser jeg at vannet legger seg i en dam under bunnduken i teltet. Jeg var litt redd det kunne skje her på denne plassen. Heldigvis så trenger ikke mye vann gjennom. Fjellduken blir redningen mellom liggeunderlaget og bunnduken i teltet. Det funker og holder meg tørr.

 Teltlektyre i regnværet kommer godt med


Jeg er ikke ute av teltet igjen før utpå kvelden, i et nødvendig æren. Da har vinden gått over på nordvest og blitt kjøligere. Regnet har roet seg heldigvis, men det er tåke og yr gjennom hele natta.


I nitiden, søndag, er jeg i vei i tåka. Nordvesten i mot på vei nedover. Småkjølig. Det skal riktignok skinne opp utover dagen sa værmeldingen, men vinden skulle stå på fra nordvest. Det kan bli litt kjølig her oppe og derfor var det like greit å trekke nedover.


Trolig siste fjelltur i telt dette, denne sesongen. Litt vemodig er det. Nå blir det et par hektisk uker på jobb før høstferien i oktober. Det blir likevel til fjells igjen kommende helg, men da i jobbsammenheng, til Løkjelsvatnhytta med 32 ungdommer. Det skal bli artig.

PS! Husk at bildene her på bloggen er klikkbare. Da kan du bla deg gjennom turen, bilde for bilde. Høyreklikker du på et bilde og velger åpne i nytt vindu får du se bildet i største versjon.

PS2! Har du lyst å bli kjent med Etnefjellene kan du lese hva jeg skrev i nettmagasinet Harvest i sommer om dette fjellområdet, eller du kan klikke på etiketten "Etnefjellene" her på bloggen å få opp alle innlegg jeg har skrevet som omhandler dette fjellområdet. Det er ikke få skal jeg si deg.

16 kommentarer:

Anita sa...

Det må jeg bare få sagt altså...du er superflink !!Virkelig intresang lesning..og litt vemodig..snart kommer vinteren med snø og storm..Ikke så lett å vandre i fjellet da..Så Skittstødn og Kattastødln..Litt av noen navn på plasser i fjellheimen!De har nok sin grunn tenker jeg!Må bare si jeg er svært fornøyd med denne posten!

Også,,bare ett lite..psst..Hva leser du på??

Mangen hilsner Anita

moroglillemann sa...

Nesten som eg er der på tur... koselig lesing, og gir turlyst! :-) Savner teltinga denne sommeren, men har blitt en del hyttevandring istadenfor. Og den ørreten din, heilt perfekt! :-D

Aud sa...

Du får alltid så mye fin fisk :-)
Hos oss har det blitt smått stell med fiskelykken, men det har nok mer med tidsfaktoren å gjøre enn noe annet.

Kjell Gunnar Klaksvik sa...

Som vanlig en kjempeflott turrapport. Det ble ingen tur på meg som planlagt i helgen, så jeg så frem til å få lese denne :)
Må si det er et flott turterreng du boltrer deg i. Og turrapporten formelig oser av turglede, som vanlig. Takk skal du ha.

Bernt Jarle Vatland sa...

Heh, vanndammar i teltet er ein klassiker der oppe.. Såg du lemen og/eller rovfugl?

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det, Anita. Boka jeg leste i teltet var "Banesår" av Alf R. Jacobsen om jakten på Tirpitz og dvergubåtene som senket henne. Fascinerende god bok.

:)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det, Trude :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Jeg tror ikke jeg får så mye fisk, men en og annen får jeg. Det er i grunnene nok for meg det. :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det, Kjell Gunnar! :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Jeg så ikke lemen, men et par mus. Trolig var det en kongeørn jeg så i fjellveggen ikke langt fra leiren som lettet da jeg satte opp teltet. Kunne vært en fjellvåk også, men den virket noe større synes jeg. Fikk ikke bilde av den. Var noen rypestegger i nærheten hørte jeg på kvelden og morgenen. Artig.

Ulf sa...

Knall bilder og tekst !! :-)

Fjällripan sa...

Trevlig läsning och toppenfina bilder!!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det, Ulf! :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det, Susanne! :)

Lystfiskern sa...

Flott rapport BjarneHS. Joda...det er ikke riktig det samme når man må finne fram vinterutstyret til teltinga... Når det er sagt så kan senhøsten også være gnistrende fin i fjellet, man må bare ha med litt ekstra utstyr for å holde komfortnivået oppe :-)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Du har selvsagt helt rett. Med rette utstyret så funker det finfint, likevel så går grensa mi i disse dager når det gjelder fjellivet slik jeg liker det.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.