søndag 28. september 2014

I stormen med valgfag friluftsliv


Store nedbørsmengder og storm i kastene kunne ikke stoppe valgfag friluftsliv sin høsttur. Det var nemlig det været som var meldt fra meteorologisk institutt dit vi skulle denne helga.

At vi såvidt kom oss helt opp til Skarstøl i Etnefjellene med bussen var også dramatisk nok på denne turen. Den veien der har aldri sett en svær, 14 meter lang buss tidligere. Det er garantert, men nå har den. Thor Helge, bussjåføren, gjorde en mesterlig, millimeterjobb der med å få oss helt opp.

Det gikk nemlig sakte oppover hårnålsvingene mot Skarstøl i den lange bussen, men tre kvarter etter skjema var vi av og kunne legge i vei videre oppover til fots.

I gråværet, regnbyger og litt vind tok vi en kort samling og femminutter der stien begynner ved Grindheimsstølen. Her bar det så oppover på T-stien mot Løkjelsvatnet og målet vårt, turisthytta der oppe.

Oppover fra Grindheimsstølen

 Mot Løkjelsvatnet


Sprek og ivrig ungdom trengte ikke mange pustene i bakken oppover og snart så vi Løkjelsvatnet dukke opp. Samtidig satte vindkastene som var meldt inn. De kom inn i hundre fra vest over bergene bortover mot turisthytta. Som ikke det var nok så begynte også lynet å hamre ned ikke langt fra oss. Ikke moro i det hele tatt i åpent landskap og det var enkelt å få ungdommen til å øke farten fram mot hyttene vi nå kunne se gjennom regn-og haglebygene som kom sidelengs i kast.

Vindkastene treffer oss på vei langs Løkjelsvatnet

Det var godt å komme i hus i det været som nå tydelig var sluppet løs her oppe. Med fyr i ovnen så ble det etterhvert levelig innendørs og vått tøy hengt til tørk. Ute ristet stormkastene hardt i hytteveggene mer og mer gjennom kvelden og natta akkompagnert av tordenbrak.

Godt å komme fram

Guttene fikk hemsen i sikringshytta, med ei jentegruppe i soverommet nede, Resten av jentene fikk plass på soverommene i gamlehytta. 30 elever totalt fordelt med en lærer i hver hytte.

Stormen herjet gjennom natta og forstyrret søvnen til lærerne i hvertfall. Det var noen av tordenbrakene som ikke var langt unna.

Lørdagen var alle oppe i nitiden, noen før det også, men været utenfor fristet lite til tur. Likevel fikk vi oss en times runde på tur midt på dagen i det fascinerende landskapet her oppe, i styrtregnet. Det ramlet ned til tider. Bekkene var blitt til små elver så det var ikke lett å komme tørrskodd over disse, men det gikk. Noen utsikt var det ikke å snakke om så vi droppet å gå helt opp til Nibbene for å ta "selfies" med utsikten der. Med tett tåke og en sikt på under 100 meter ville det vært bortkastet.

Eirik og Torstein fisker i Løkjelsvatnet

Etter lunsj i hyttene så tok de ivrigste fram fiskestengene og forsøkte seg både i Løkjelsvatnet ved hytta og i vannet bak do. Kun ett napp ble innmeldt. Ingen fangst.

Tett tåke og regnvær lørdag

Med regnvær og tåke utendørs så var det langt triveligere innendørs utover ettermiddagen og kvelden. Med god samvittighet koste alle seg med spill og lek under tak. På kvelden ble det avholdt quiz i "jentehytta" med premiering av vinnerlagene og quizmakerne.

En bursdagssang for undertegnede var kjekt å bli overrasket med seinere på lørdagskvelden. Takk for den dere! Koselig.

 Morgensola treffer hyttene søndags morgen

Etter en langt roligere natt til søndag enn til lørdag, værmessig, så fikk alle den søvnen de trengte. Sola viste seg også glimtvis søndag morgen over Løkjelsvatnet. Da er det fint i fjellet. Vinden hadde også løyet betraktelig.

Klokka ti forlot vi hyttene ryddigere og renere enn vi hadde funnet dem. Sånn er det nå bare. I lett regn gikk turen ned en halvtime raskere enn opp. Bussen var også tidligere på plass enn bestilt. Det passer alltid utmerket.

 På vei hjem søndag formiddag

Per Andreas må hjelpe til når man går seg fast i et gjørmehull

Det er kjekt å være på tur med slik trivelig ungdom. I valgfag friluftsliv er vi virkelig heldige, der finnes de kjekkeste elevene fra hele 9. trinn. Det er helt sikkert! Alt tas med et smil. Takk for turen, folkens! Neste overnattingstur blir på Vigdarvatnet til våren.

12 kommentarer:

Kjell Gunnar Klaksvik sa...

Kjek å se så mange ungdommer på tur til tross for at været var dårlig :) Ofte er turer i røft vær turer en husker lenge.

Ser at fjellet har fått høstfarger :)

Fjällripan sa...

Verkar ha varit en trevlig tur trots vädret. Undrar om alla nior har friluftsliv på schemat eller om det är nåt de väljer extra? Kul iallafall! :))

Anonym sa...

Ser ut til at dere har hatt en finfin tur tross mye vær, og som en over her sier, sånne turer husker man!
Flott at ungdom er glad i friluftsliv, det vil gi dem mange fine opplevelser fremover.
Gratulerer med overstått dag :)

hilsen Hufsa

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Det er farger i fjellet nå, men ikke så mye lenger. De forsvinner fort.

:)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Det her er noe 9.-elever velger på skolen, såkalt "valgfag", to timer i uken. På min skole er det bare de her elevene som får friluftsliv.

:)

:)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Det var en virkelig fin tur!

Takk for det! :)

Sylwia Grabinska sa...

Det finns inte dåligt väder, det finns bara dåliga kläder :)

Fina bilder och såååååå många ungdomar :)
Trevligt.

Fina bilder, bra skrivelse!

hälsningar

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Helt enig, Sylwia og takk! :)

Aud sa...

Høres ut som en trivelig tur i alle fall :-)

Stein Erik sa...

Keep up the vært good work, Bjarne. Har vært gjennom mange slitsomme, men givende turer med elever gjennom åra. Lever jo med et lønnlig håp om at noe av arbeidet har båret frukter.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Det var det! :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Krysser fingrene for at i allefall noen av dem velger et liv ute :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.