Med beina høyt de siste dagene var det jammen på tide med en luftetur. Søndagsmorgener er fine til slikt synes jeg. Lite folk ute og man får gjerne være i fred.
Regn i lufta og en 12-14 grader passet bra med tanke på at fiskestanga skulle med. Egentlig ikke veldig optimistisk angående fangst, men dog. Jeg måtte prøve.
Et av mine favorittvann i Sveio fristet og dit ble det tur. Et kvarters kjøring hjemmefra er ok.
En bris sørget for at knotten holdt seg mer eller mindre borte. Helt greit da jeg hadde lagt igjen myggmiddelet hjemme.
En 7g Møreungen i kobber har jeg fått fin fisk på her før og den ble først forsøkt. Ingenting. Litt grumset vann er det naturlig her og kanskje litt mer nå etter regnværet i det siste. Litt mer knalle farger på sluken kan ofte fungere da. Så også gjort.
Sølvkroken spesial ble påmontert fortommen. 12g i skrekkfarger. Sakte innsveiving og litt smårykking er medisinen. På første kastet er det tunge drag i snøret der ute. Pen fisk på!
Den gjør flere fine utras før jeg får den mot håven og kan løfte den i været. Joda, en av de peneste jeg har fått i vannet her viser det seg. Flotte farger og i super godt hold.
Fin Sveioørret i håven!
Den satt fint på enkeltkroken jeg stort sett bruker på slukene mine. Noen obligatoriske bilder så får den fine ørreten svømme ut igjen. I håven veies den til litt over 8 hekto.
Nesten 45cm lang
Ørreten får svømme ut igjen
To nye kast med den fargerike spesialen så er det fisk på igjen helt mot andre siden av vannet der jeg står. Den kjemper godt og vinner. Den satt på i fem-seks sekunder så var den av. Helt greit. Rundt halvkiloen vil jeg anta. Jeg så den godt over vann to ganger. Sprek fisk!
Ikke lenge etterpå er det nok en fisk på. Den kjemper også godt, men denne gang vinner jeg og får den i håven ganske snart. Rundt 4 hekto stor er den i svært godt hold den også. Jeg tar opp denne i kultiverings øyemed.
10g Myranspinner
Mange kast senere bytter jeg til spinner. Den sorte Myranspinneren jeg kjøpte på Røros i sommer skal prøves i vannet her. Det går faktisk ikke mange kastene før det er napp, og et par kast til så sitter det fisk på. Svart spinner er effektive saker!
Svart Myranspinner var også bra i dag
Denne ørreten er ikke så stor som den siste, men skikkelig feit! Snakk om å være i god kondisjon! Den kommer på land den også med kultivering som argument.
Liten, men i super god kondisjon
Det er noen fisk som viser seg i overflaten de to små timene jeg fisker, men jeg ser ikke helt hva de tar. At det ble såpass god fangst på denne morgenturen overrasker litt, men det er bra med fisk i dette vannet. Både ørret og røye finnes her, + stingsild. Jeg vet det også fiskes litt med garn her og det bidrar nok også til at snittstørrelsen er ok, men kan ennå bli litt høyere mener jeg.
På vei tilbake til bilen blir det tid til litt botanikk. Den flotte, men giftige lille Romen er i full blomst på fuktig mark nå, og den fine orkideen Flekkmarihånd finner jeg masse av på vei tilbake. En virkelig fin og vanlig orkide som trives på litt fuktig mark. Den er å finne i hele landet.
Langs asfaltveien mot bilen plukker jeg de første blåbærene i år. Kan se ut som et virkelig godt bærår på våre kanter av landet.
Hadde jeg tatt med bærplukker'n kunne jeg sikkert fått med meg en liten liter på et lite stykke langs veiene her, selv uten å forlate asfalten. Praktisk for de som vil slippe å gå ut i det flåttbefengte terrenget i Sveio eller vil unngå å bøye ryggen. Bærene kan plukkes stående der jeg finner dem langs veien like ved der jeg parkerte bilen.
Masse blåbær i armlengdes avstand fra asfaltveien
En fin luftetur i morges altså og fin oppladning til uka. Nå pakkes nemlig sekken for noen dager til fjells igjen. Avgårde i morgen er planen.
2 kommentarer:
Heisann, Bjarne!
Tusen takk for nok en fin bloggpost!
Jeg lurte på om du kan utdype mer om hvorfor du bruker enkeltkroker på slukene dine, i stedet for trebblekrokene som henger på? Har ikke lest om dette før, men virker spennende.
Heisann
Jeg har skrevet et innlegg og to om akkurat bruken av enkeltkroker på slukene mine. Jeg startet med dette på sjøørretslukene og bruker også dette for det aller meste på ferskvannsslukene.
Det er flere gode argumenter for: Slukene "svømmer" bedre med en lett enkeltkrok, og ikke med et "anker" av en treblekrok. Mindre rusk og rask på kroken. Færre bunnapp, jeg setter meg sjeldnere fast. Setter jeg meg fast, kommer jeg oftere lettere løs, er min erfaring. Skulle jeg ønske å sette fisken ut igjen, som jeg jo ofte gjør, vil en enkeltkrok som regel gjøre liten skade på fisken, sammenlignet med en treblekrok. Dette siste gir meg jo også bedre samvittighet.
Jeg har ikke først statistikk over krokingsegenskapene, om jeg mister mye fisk, men jeg har ikke inntrykk av noen forskjell her. Er det kun matauk jeg er på, så er ikke bruk av enkeltkrok så viktig i seg selv synes jeg, men jeg er sportsfisker og er ikke alltid ute etter matfisk.
Noen mener også at fisken gir bedre kamp, ved å bruke enkeltkrok, da kjevene ikke låses så ofte der treblekroken kan feste både oppe og nede i fiskekjeften og dermed føre til dårligere oksygenopptak i fighten. Vet ikke om det er et argument jeg ville flagget så høyt.
Her finner du litt av det jeg har skrevet om bruk av enkeltkrok:
http://bjarnesturblogg.blogspot.no/2014/09/helt-enkelt-enkeltkrok.html
http://bjarnesturblogg.blogspot.no/2013/01/enkeltkrok.html
http://bjarnesturblogg.blogspot.no/2016/05/en-titt-i-slukskrinet-igjen.html
:)
Legg inn en kommentar
Du må gjerne kommentere blogginnlegget.