lørdag 28. juli 2012

Naken i Røldalsfjellet

Både Storm og Yr meldte om et par dagers solvindu denne uka. Ingen tid å miste da. For å oppleve sola denne sommeren måtte man være klar. Det har ikke vært mange sammenhengende soldager å snakke om på de turene jeg har vært på til nå i sommer. Nå var sjansen der til en kort soltur i nære fjell.


Gråvær på veien østover. Tåkeskyene henger tett nedover fjellsidene innover langs Stordalsvatnet i Etne og i Åkrafjorden. Selvfølgelig havner man langt bak i en kø som snegler seg framover etter en som absolutt vil holde 60 i 80-sonen. Tålmodigheten settes på prøve. Vel, jeg har det ikke travelt. Sola er ikke kommet til fjells ennå ser jeg.

Det er nytt terreng jeg besøker. Fra parkeringsplassen møter jeg en tøff stigning på godt over 200 høydemeter første kilometeren. Jeg liker ikke å starte turene slikt, men må man, så må man. Jeg vil nemlig inn bak fjellet. Der har to vann lokket lenge. Det skal finnes fisk der sies det, men kanskje er det litt tidlig ennå. Snøfonnene jeg må tråkke over oppover vitner om en lang vinter, eller kanskje helst en kjølig vår og sommer.På toppen av fjellet passerer jeg et tjønn. Der ligger isen over halve vannet. Bare et område på midten er isfritt. Noen hundre meter lenger framme ser jeg endelig ned i dalen jeg har som mål. Jeg ser vestover i Etne-Saudafjellene at det er mye snø ennå i fjellet. På begge vannene ligger ennå is. Store isflak, men med åpent vann mellom, her og der. Jaja, jeg legger i vei nedover mot et nes jeg har sett meg ut. Der finner jeg snart en fin teltplass nesten helt nede i vannkanten. Praktisk.

Det blir mer og mer blå himmel å se utover ettermiddagen. Likevel en litt kjølig vind. En dagstur nedstrøms vannene jeg ligger ved gir ingen fiskefangst. Jeg går et par små kilometer nedover vassdraget. Ikke et napp. Tilbake ved teltet i kveldingen blir det nudler og suppe til middag. Godt jeg har med en god bok og radio.
Morgenen etter vekkes jeg av sola. Den varmer teltet på sedvanlig vis. Drivhus. Utenfor er det likevel litt småkjølig. Det var frost på natta. En kjølig, svak bris gjør at jeg tar frokostkaffen i teltdøra.

En kort dagstur oppstrøms i dag er planen. Opp til innoset i det øvre vannet å kikke. Der er åpent vann har jeg sett. Det tar ikke lange stunden å ta seg opp dit. Her og der blir det små fotostopp. En del planter har funnet det for godt og blomstre i sterke farger. Synd man bare har med kompaktkameraet. Det er i allefall mye snø her inne i de indre delene av Etne-Saudafjellene eller Røldalsfjellet om man vil.Det blir ingen fiskefangst på turen oppover. Turen blir heller ikke av det lange slaget. Utover dagen stilner det nesten helt og sola får varmet landskapet betraktelig. Det blir solbading ved teltet, radio og lesing og et og annet kast med fiskestanga fra leirplassen. Et herlig fjellslaraffenliv i så måte, i minimalt med klær. I solsteiken er det bare å be til villmarksgudene om at finværet godt kan vare ut ferien. Det hadde ikke gjort noe det.

Utpå kvelden kommer den avkjølende brisen igjen for så å stilne helt ved solnedgang. Det blir en fin kveld. Ikke fullt så kjølig som gårsdagens. Myggen er mer plagsom denne kvelden. De siste kapitlene i boka leses ferdig i soveposen.Jeg angrer ikke på at jeg tok med meg det store underlaget fra Ajungilak. Det er verdt sin pris og vekt. Mer komfortabelt sover jeg sjelden enn på nettopp det underlaget. Har holdt godt, men er som luftfylt noe sårbart. Ventilen til puta er lekk, men det er ikke noe stort problem. En pakkpose med noen klær inni under hodedelen fikser puta.


Siste morgen er sola der igjen og vekker. Vinden har dreiet i løpet av natta og er mer på sørøst. I sørvest ser jeg antydning til skylaget som er meldt. Det skal bringe med seg regnvær sa meteorologen på radioen i går kveld. Kaffe og frokost i teltdøra. Sekken er pakket og klar på en halvtime inkludert teltet. Halv ti er jeg i vei oppover lia. En siste stopp ved varden oppe på fjellet for et tilbakeblikk. Kanskje tilbake hit en helg sist i august?

Sola forsvinner mer og mer inn i skydisen jo nærmere parkeringsplassen, hvor bilen står, jeg kommer. Får tatt litt bilder på veien i det siste solskinnet. Like etter start, på vei vestover i bilen møter jeg regnværet. Vått. Godt jeg fikk utnyttet solvinduet til fulle da!

3 kommentarer:

Sylwia Grabinska sa...

vilken spontan och kul den första bilden hahaha,
Du har där jättefint natur. Fina bilder!

hälsningar

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hehehe.... Takk for trivelig kommentar, Sylwia :)

Anonym sa...

Du er flink til å fiske du, Bjarne!

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.