tirsdag 31. juli 2012

Innevær - i teltet

Har vært vekslende vær på turene i sommer. Da er det viktig å ha litt å foreta seg i teltet når man ligger værfast. Kveldene kan også bli lange noen ganger. 

Jeg har alltid med en liten radio, men mange av plassene jeg har vært i sommer har det faktisk vært ganske dårlig dekning. Svensksamiske eller høykulturelle svenske radiokanaler var såvidt å få inn flere dager på rad i Børgefjell blant annet. Det er ikke særlig spennende å høre på i lengden, spør du meg.

En bok har vært redningen når radiosignalene har uteblitt, eller som et tillegg til radiolytting. I Oslo tidligere i sommer kom jeg over et pallesalg med bøker. Der fikk jeg med meg boka på bildet. En fantastisk spennende og godt skrevet bok. Var vanskelig til tider å legge fra seg. Jeg har siden guttedagene nemlig alltid vært fascinert av pionertiden i USA og indianerkulturen spesielt der borte. Her fant jeg en bok om møtet mellom disse og med nordmenn(!) involvert. Ikke nok med det, denne boka er sann! Boka bygger nemlig på beretninger norske og skandinaviske nybyggere har gitt i brev, dagbøker, leserbrev i aviser og intervjuer, om konflikten mellom Sioux-indianerne og nybyggere i Minnesota på begynnelsen 1860-tallet. Også gamle intervjuer med noen av de involverte indianerne er kilder til boka. Virkelig spennende!

Forfatteren Karl Jakob Skarstein er historiker (cand. philol.) fra Universitetet i Bergen. Han har samlet et rikholdig materiale av bakgrunnsstoff og kilder for å skrive denne boka. Et virkelig dokudrama og skrevet bra sådann. Virkelig gode skildringer og jeg fikk til tider gysninger nedover ryggen. Boka hadde jeg med på padleturen på Sølensjøen/Sølna. Skal si den passet fint inn som lektyre i den villmarka der. Kanopadling, indianerangrep, stilleflytende "floder" m.m. passer særdeles godt sammen. 

Boka anbefales altså som villmarkslektyre. Som pocketutgave er den jo glimrende sådann og veier lite. Når den er lest kan jo papiret i den brukes til oppfyring av bål eller tørking av sko. Jeg tror jeg betalte 60 kroner for denne hos Norlis i Oslo.

2 kommentarer:

Bernt Jarle Vatland sa...

Radio og mottaksforhold: Eg bruker gamle teltstenger som "ekstern" antenne til radioen. Dette forutsetter at du har ein radio med antenne av den teleskopiske typen som du trer teltstongleddene utenpå. Mottaksforholdene bedrar seg radikalt med denne løysinga. Det blir dog litt ekstra vekt, sjølvsagt.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

God idé det, Bernt Jarle! Jeg skal komme tilbake med et eget blogginnlegg om hvordan jeg gjør det. Jeg har nemlig alltid aluminiumsfolie med. Det veier nemlig ikke noe, men kan gi gode mottaksforhold i forbindelse med radioantennen. Jeg bruker en liten radio med teleskopantenne. Har forresten kjøpt en enda mindre en nå som skal testes ut de nærmeste dagene. Kjøpt på Biltema. Den også med teleskopantenne.

:)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.