lørdag 22. august 2015

Vindfullt i ytre Etnefjell


Jeg måtte sette av denne helga til en fjelltur. Det er noen uker siden sist jeg kjente på fjellufta. Etnefjellene ble selvsagt valgt, nærfjellene mine.

Kom meg tidlig avgårde rett fra jobb. Sekken lå ferdig pakket i bilen i tillegg lå turklærne klare. Hadde vært litt i tvil om denne turen de siste dagene, mye på tapetet i disse tider, nettopp startet på jobb igjen og valgkampen lokalt i gang (har engasjert meg litt politisk som mange vet). Jeg har også i sommer kjent på en vond venstrehæl som ikke har blitt bedre. Den har heller ikke blitt verre, dermed tok jeg sjansen. Turen skulle ikke bli så lang, noen kilometer bare med sekk på ryggen.

 Velkomstkomiteen ønsker meg velkommen til fjells


Jeg møter velkomstkomiteen oppe i veien, men de slipper meg forbi og jeg får endelig parkert bilen. Grei start å kunne begynne allerede på ca. 500 meter over havet. Jeg ville et par hundre til opp. Litt over tre fredag ettermiddag er jeg i vei.

Over myrene står romen i full blomst, vakker plante, giftig, i liljefamilien. Lyser opp flekkvis over myrene.


Går fint over myrene nå, etter det varme været som må ha tørket godt opp. Kun et par, små myrhull i stien som er fuktige. Det kan ikke ha vært så altfor mye nedbør siste tiden. Rundt 20 grader i lufta innover. Noterte meg tempen da jeg parkerte bilen. Det er ikke ille. Den fine, friske brisen jeg har i mot er i grunnen bare deilig.

 Til venstre her


I kneikene oppover mot vannet jeg har som mål, kjenner jeg at jeg klyver disse langt lettere enn tidligere jeg har gått opp her. Det må være noen år siden. Nå går det helt greit. Har nok beholdt en god grunnform fra sommerens turer.


Oppe på fjellkammen kjenner jeg at vinden virkelig tar tak. Den er mild og fin, men nå er det nesten tungt å gå når vinden feier i mot meg over flyene her oppe fra sørøst. Blir spennende å sette opp teltet i denne vinden tenker jeg.


Det er flott utsikt her oppe fra, men en dis i den varme lufta hindrer å se havet langt der ute. Den kraftige vinden som kjennes i kroppen her oppe nå gjør meg litt nervøs med tanke på teltplassen jeg vet om. Den ligger utsatt til på tuppen av et nes. Teltet skal i såfall få kjørt seg godt.


Jeg bruker halvannen time opp til vannet og fram til neset jeg har teltet før. Kan klare det på en time opp hit, men fotostoppene må gjøres underveis. Godt å få av seg fjellstøvlene og hvilt hælen litt. Den kjennes ok ut og har ikke blitt verre av turen opp i allefall. Det er positivt.


Bruker sekken som anker til teltet når jeg setter det opp. Vil ikke risikere at det blåser avgårde ut på vannet. Den er virkelig fin den teltplassen her, men helt ytterst på et nes er jeg utsatt for vær og vind. I dag er det vinden jeg må forholde meg til. Den kommer i kast ned fra fjellsiden i sørøst.

Flott, men vindfull teltplass ute på neset

Det blir litt fisking etter at teltet er oppe og godt bardunert. Det er godt pluggfeste heldigvis i lyngen og mosen ute på neset. Moltene er også modne nå og jeg finner noen munnfuller.


Det er vanskelig å fiske i den kraftige vinden som kommer feiende i kast, selv med slukstanga. I motvind kan jeg bare glemme. I medvinden derimot kaster jeg mange titalls meter lenger føles det som, enn ellers. Vinden er fin slik. Fluestanga jeg også har med kan jeg nok bare glemme i kveld.

Det er snart fisk på sluken og den kjemper også godt. Jeg får den inn på grunna og frigjort den fra kroken. Trenger ikke fiskemat i dag, har så mye godt med i sekken. Fisker derfor med enkeltkrok. Jeg anslår vekta på denne første til mellom 3 og 4 hekto. På kastet etterpå er det igjen napp, men ingen fast fisk.


Noen kast deretter er det fisk på, men denne slår seg av inne ved land. Omtrent samme størrelse som den første. Det er nok en snittstørrelse i vannet her nå. Ikke noe forandret da siden sist jeg var her for et par år siden.


Vinden avtar ikke utover kvelden som jeg hadde et håp om. Den fortsetter å komme i kulingkast ned fra fjellet. Heldigvis er teltet solid festet i bakken og godt bardunert. Det tar vindkastene fint synes jeg, kuppelteltet jeg har med. Ute på vannet går det hvitt på de åpne strekkene.


Det blir i grunnen lite fisking utover kvelden. Ikke så veldig trivelig med den kraftige vinden som dytter og slår i kroppen. Heller teltkos med god bok og godis. Det går an. Det er heldigvis ikke kaldt og jeg ligger med teltdøra oppe hele kvelden så jeg kan myse ut å se vinden feie over vannet.


Jeg er ute et par turer på natta og sjekker bardunene. Vinden vil ikke gi seg og angriper hele natta gjennom. Sover dårlig nettopp på grunn av den vinden. Noen regndråper også treffer teltduken på natta, men ikke mye. Ikke noe å bli våt av i allefall. Fortsetter vinden så vet jeg ikke om jeg tar en natt til her. Litt regn kan jeg tåle, men den vinden, selvom den ikke er kald, gjør det ikke så hyggelig å fiske og det er jo det jeg har mest lyst til her.


Frokost i åttetiden med utsikt ut over vannet. Vinden har ikke gitt seg og værmeldingen er heller ikke positiv. Det skal fortsette slik utover dagen. Det avgjør egentlig saken. Etter en halvtimes fiske fra neset så pakker jeg ned.

 Leiren lørdag morgen

En 4-hektos er på igjen

Jeg har vinden i ryggen på vei nedover igjen. Nesten skummelt noen ganger, men det går fint. Varm vind i dag også og jeg kaster anorakken halvveis nede. Noen munnfuller med molter blir det også i dag på vei nedover.

 Noen munnfuller molter ble det


Like før parkeringsplassen blir jeg var en fugl på stien framfor meg. Er ikke det der en orrhøne? Kan se slik ut og jeg får et bilde med kompaktkameraet før den legger på vingene. Like etter går en til også i været og legger nedover dalsida.


Fin tur, men amputert. Den vinden har forfulgt meg i sommer kan jeg vel konstatere. Jeg fikk likevel fisk, 3-4 stykker totalt, men ikke noe stort. Hadde i grunnen ikke ventet de aller største i det vannet heller. Uansett, det gjorde godt med et teltdøgn på fjellet. Fred og ro.


Nå får jeg se når neste mulighet byr seg. Det blir mer tur i høst, det er sikkert, men må nok også prioritere litt valgkamp når valget nærmer seg. Spennende det også.

2 kommentarer:

Helge sa...

Aldri feil med teltdøgn Bjarne det er helt sikkert. Flott område...

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Jepp, dette er et område jeg trives godt i. Ikke for langt unna og muligheter for fin matfisk.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.