søndag 14. oktober 2018

Hvorfor er det så kaldt å være våt?


Sist i september var det pakke fra forlaget Cappelen Damm i postkassa. Det var anmeldereksemplaret av siste boka til Randulf Valle som jeg hadde ventet på.

Boka har undertittelen; – og 182 andre spørsmål om friluftsliv du ikke visste du hadde.

Forfatteren foreslår selv i innledningen at den nok egner seg best på do eller på hytta. Jeg tok han på ordet og tok med boka nettopp dit, - hytta på Sørlandet. Der er boka lest fra perm til perm i høstferien.

Fysisk sett er dette ingen stor bok fra Valle, og langt fra formatet jeg anmeldte sist fra denne forfatteren, da han kom med praktverket Friluftsliv i Finnmark. Den boka var nemlig gedigen i forhold til denne. På min digitale kjøkkenvekt er denne siste hele 1203g lettere!! Med andre ord, kanskje en bok for gramjegeren? Den tar nemlig ikke opp mye plass, og vil fint få plass i ryggsekken vil man ha den med på tur.

Så hva handler denne boka om da? Jo, her utfolder Randulf Valle seg langt mer vitenskapelig enn i tidligere bøker. Valle har nemlig doktorgrad i metallurgi fra NTNU og går naturvitenskapelig til verks i besvarelsen av alle 183 friluftsspørsmålene som stilles i boka.

Randulf Valle er kjent for å teste friluftsutstyr metodisk og grundig i bl.a. magasinet Villmarksliv. I denne boka refererer han også til andres forskning omkring mange av temaene der han ikke selv har gjort tester og undersøkelser. En solid kildeliste finnes bakerst i boka.

Blant alle spørsmålene som Valle besvarer, i tillegg til tittelspørsmålet, er blant annet disse: Hva avgjør hvor mye vind et telt tåler? Hvordan måles dunkvalitet? Hva slags brenner må jeg velge for å minimalisere vekten i sekken? Hva menes med R-verdien til et underlag?

Illustrasjonene i boka er av Andreas Iversen

Boka gir deg svaret på disse spørsmålene og på svært mye annet du måtte lure på om turutstyr og friluftsliv. Også saker som du ennå ikke har lurt på vil du garantert finne svaret på her. Dette er boka for de som ofte er på tur og trenger utstyr til turlivet sitt, men som også for undertegnede møter på termer og begreper som ikke alltid forstås riktig. Randulf Valle er til stor hjelp her da.

Jeg har lest mye av Valle opp gjennom årene, både bøkene hans og det han leverer til ulike tidsskrifter. Han leverer alltid kvalitet både i tekst og bilder. I denne boka så lar han fotoapparatet hvile og får hjelp av Andreas Iversen til illustrasjonene. Det fungerer utmerket.

Som den ivrige turentusiasten jeg er, fant jeg boka virkelig lesverdig og nyttig. Denne lille boka, med stort innhold, anbefales alle turfolk.

Boka er utgitt på Cappelen Damm.

God bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.