fredag 19. juli 2019

Teaser: Vätsäri 2019


Et nytt eventyr i finsk villmark er overstått, 5 år etter forrige. 10 dager ble det inne i herligheten, i Vätsäri ødemarksområde. Her kommer en liten smakebit fra turen jeg og Frank gjennomførte juli 2019.

På kartet før turen så virket Nitsijärvi som et godt utgangspunkt for en rundtur med kano, og det var det også. Kan virkelig anbefales som startpunkt for en tur inn i Vätsäri. Grensen til ødemarksområdet går midt i Nitsijärvi 5-6 km fra veien, der det var greit å parkere. Bl.a. er det en båtrampe her som brukes av lokale.

Jeg var forberedt på 5-6 bæringer på denne turen, men vi slapp unna med kun 3. Fra Nitsijärvi kan stryket lett padles ned til Enaresjøen. Kanoen lines helt tørrskodd opp igjen. Svært godt tilrettelagt for nettopp det her. Et av strykene i Kyyneljoki som vi padlet opp gikk også uten bæring. Det øverste stryket i denne elva, oppe ved Suolisjärvi, kan nok greit lines vil jeg tro. Det kan greit padles ned. De få bæringene var korte, under 100 meter, så kanoen kan gjerne lastes med mye godsaker.

Fiskemessig var det ikke det helt store på turen, vi var vel begge litt mettet etter turen på Ifjordfjellet og Laksefjordvidda i forkant av denne turen så vi la ikke helt sjela i fisket. Kilosørret ble det likevel på turbloggeren, samt harr, sik, røye, og abbor. Frank fikk en gjedde også.

Turen var preget av mye vind i starten og det var greit å ha 10 dager. Det ble noen kortere etapper enkelte dager pga. sterk vind. Ruta kan fint padles på en kort uke er man heldig med vindforholdene, padler to i kanoen eller padler kajakk.

Ruta vår var følgende: Nitsijärvi-Enaresjøen-Kyyneljärvi-Suolisjärvi-Enaresjøen-Nitsijärvi.

Et langt større blogginnlegg fra turen kommer seinere. Her et par bilder fra turen:

 Første fisk på turen var en kilosørret på Nitsijärvi

Hyggelig bekjentskap fikk vi på turen. Ole Morten fra Buskerud

På vei ut for å krysse Suolisvuono (Suolisfjorden) på Enaresjøen

Fra Kyynelfjorden. Leir nord i fjorden på en øy der

Campingstol med på villmarkstur var en nytelse!

Frank med pen abbor fra Kyyneljärvi

 Vi fikk mye harr i Suolisjärvi. I denne sjøen er det stor ørret også!

Turbloggeren med ny pb på abbor! 820g.

Campingstolene vi hadde med var fine seil i medvinden på Enaresjøen

Tarpen kom først i bruk på nest siste camp

To elger krysser fjorden på Enaresjøen

2 kommentarer:

Martin Hansen-Just sa...

Ser frem til lange skriverier fra turene dine i år :)

Ole Morten Persen sa...

Jeg ser frem til å lese fullversjonen når den kommer! Kan forøvrig nevne at dersom en padler motsatt vei, altså Nitsijärvi, Enare, Suolisjärvi, Kyyneljärvi, Enare, Nitsijärvi, så slipper en unna med kun en bæring, og det er den korte mellom Enare og Suolisjärvi. Det gikk helt fint å padle strykene både øverst i Kyyneljoki og den lille stubben mellom Kyyneljärvi og Enare. Jeg må også si at da jeg satt under tarpen i regnvær ved Suolisjärvi i fjor og leste bloggen din fra den forrige turen, så hadde jeg aldri trodd at vi skulle dele camp der bare ett år etter. Så det var et uventet, men desto hyggeligere bekjentskap jeg gjorde med deg og Frank. Hvem vet, kanskje vi møtes på tur en gang i fremtiden?

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.