onsdag 21. mars 2012

Knipsetips

Knipsetips, med undertittelen; ta bedre turbilder, kom ut for bare en ukes tid siden, når dette skrives. Jeg var kjapt ute å skaffet meg et eksemplar. Boka er laget av turfolk, for turfolk. Vi snakker om turfolk som har med seg kamera på tur. Forfatterne av boka, Kristin Folsland Olsen og Randulf Valle er kjente turfolk/ekspedisjonsmennesker. Jeg kjenner best til Randulf Valles bedrifter. Han er bl.a. en glimrende fotograf. I det siste har jeg også sett endel av bildene til Kristin Folsland Olsen som var en av "Baffinbabes" etter en jenteekspedisjon over den øya for noen år siden. Kristin kan virkelig fotografere hun også.

Boka er bra! Detaljert og beskrivende tekster. God oppbygning der den er inndelt i 4 hovedkapitler. Første kapittel tar for seg kameraer og utstyr. Det neste teknikk og komposisjon. Et stort kapittel er viet det praktiske, nemlig fotograferingen på tur. Siste kapittel i boka forteller hvordan du kan bruke bildene f.eks. på nett eller salg av bilder i artikler til aviser og magasiner.

Hele boka er krydret med svært godt bildemateriale fra forfatternes arkiver. Boka fyller nok en nisje i markedet. Den er ikke for de ihuga naturfotografene, men heller for ihuga turfolk som vil ha bedre bilder med seg hjem fra tur enn hva de tidligere har klart. Boka treffer disse godt.

Av negativ kritikk må jeg nesten få nevne at jeg reagerte på bokas tittel. "Knipsetips" er ingen god tittel i mine øyne, ei heller ører. Å "knipse bilder" er noe hvem som helst klarer å gjøre. Forsidebildet på boka er f.eks. ikke "knipset". Det bildet er bra gjennomtenkt og bygger på kunnskap om fotografering. Å fotografere, å ta et godt bilde, ja det krever nemlig litt. Boka handler nemlig ikke om å "knipse bilder". Den gir leseren tips om hvordan man kan ta bedre bilder på tur. Tittelen burde heller være "Bedre turbilder!". Uansett tittel er dette en bra og nyttig bok til turfolket! Har har mange mye å lære.

Jeg kjøpte boka på haugenbok.no for 299.-

4 kommentarer:

Frida sa...

Hørtes ut som en bra bok, fikk veldig lyst til å kjøpe den jeg og! :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Ja, boka kan virkelig anbefales til tross for den dårlige tittelen ;)

Randulf Valle sa...

Hei Bjarne

Fra mitt ståsted er det så klart langt hyggeligere at du liker boka og missliker tittelen enn om det var omvendt ;-)
Vi valgte tittelen "Knipsetips" for å signalisere at dette er en praktisk rettet bok, som også de som ikke ønsker å lære seg noe om kamerainnstillinger kan ha glede av. Så vet du i alle fall det.

Hilsen

Randulf Valle

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Randulf

Joda, det ante meg at tittelen nok var noe mer gjennomtenkt. Du skal ha for den. Boka er jo ellers virkelig bra og jeg har ikke funnet noe tilsvarende tidligere som er slikt direkte rettet mot oss turmennesker.

:)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.