søndag 25. mars 2012

Laks og sjøørret

De høye tåkeskyene trodde jeg skulle forsvinne utover formiddagen, men den gang ei. Det ble ikke mye soling på svabergene i Skjoldafjorden. Det var faktisk litt surt og kaldt når en svak nordlig bris traff meg der jeg stod og dengte sluk etter sjøørreten.

Etter to stykk små og ti minutter fisking så jeg en svær kjeft som åpnet seg over sluken kun et par meter fra land. Stanga fikk kjørt seg i drøye ti minutter, snella likeså. Laksen som haddde tatt møresilda ville ikke gi seg. Tanken slo meg at det var godt jeg nettopp hadde skiftet både snøre og fortom. Håven var altfor liten for håving og jeg fikk til slutt dratt den inn over tangen i fjæra. Et kjapt bilde med stanga som målestokk, som vanlig. Den var tynn. Fikk lagt den i håven ute i vannet og veide den til 3,5kg. Jeg lot den få svømme videre. Den kan jo fort bli både fire og fem kilo den der i løpet av sommeren som kommer. Det så ut som en vill-laks. Fine finner. Er det noen laksefiskere som leser dette som eventuelt kan kommentere det?

Det ble vel et tosiffret antall sjøørreter på denne turen. Sola så jeg først da jeg kom hjem. Finfin tur igjen og litt laksekjøring takker man jo ikke nei til på spinkelt utstyr.

Den fikk svømme videre etter fotografering

En av de største sjøørretene i dag

9 kommentarer:

Mats sa...

Den laksen skulle du kakka i hodet med den første steinen du fant !
Forstår godt at du syns det er greit å sette ut sånne "pinner" og det er kjempefint, men du kan se klart på gjellelokket at det der er en oppdrettsfisk som har rømt tidlig (å derfor ser ut som en vill en) Laks med gjellelokk som ikke dekker helt bak, eller andre deformasjoner bør man bare avlive. Ett av de sikreste tegna på at det er oppdrettsfisk. Dog det kan jo slå feil og. Kan være den har blitt skadet, men i de få tilfella får man heller få seg en litt tynn middag tenker nå jeg.

En annen ting er når du fotograferer ørret og fisk generelt, er at du tar på dem med fuktige hender og ikke legger dem på bakken. Fremmede bakterier og ru overflate som river av skjell gir fort soppinfeksjoner samt at om fisk (spesielt anadrome, laks og sjøørret) mister skjell så klarer di ikke å regulere det osmotiske trykket like godt. De klarer ikke regulere saltbalansen å dør.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for fin informasjon! ;)

Mats sa...

Syns forresten du skal ha mye skryt for at du er konsekvent med å slippe ut fisk som er slunkne og som du ikke har planer om å ta til middag :)

Anonym sa...

Kjempeflott blogg og laksen så desverre ut som en opdretter, men en kjempegod tankegang, ikke mange fiskere som slipper ut så fin fisk, driver og myye med sjøørret og laksefiske, fisker ganske mye i fjordene og plassene du er på ser jeg :) gjerne truffet deg endag å fisket med deg, Mvh magne vorland fra fiskersiden :-)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hyggelig å høre, karer! Det er jo ikke nødvendig å ta mer enn til maten, det er nå min filosofi. Den laksen burde jeg jo ha tatt da ;) Jeg får ta den neste gang :D Vi ses nok sikkert på tur en dag, Magne :)

Ulf sa...

Dette er en typisk støing, som altså er utgytt og overvintret i bekk/elv. Men fisken har i tillegg gjelle- og brystfinnedeffekter. ,som tyder på enten settefisk-bakgrunn eller tidlig rømt o-fisk, siden deffektene ikke er så voldsomme. Å avgjøre om dette er en o-fisk kan i mange tilfeller være vanskelig å bedømme uten videre undersøkelser, men det beste i slike tilfeller er å kakke den. Er det det en o-fisk gjør den mer skade enn om det skulle mangle en vilfisk. Men noen matverdi har den ikke.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for fin og nyttig info fra deg også, Ulf :)

Andreas sa...

Det var en tynn pinne, men skal si du drar fisk for tiden Bjarne! :-) Fint at folk supplerer med info, visste ikke at man kunne se det på defekte gjeller om det er oppdrettslaks eller ikke.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Det har vært godt fiske de siste ukene ja. Nå blir det ikke tur før til palmehelgen. Det blir til Sørlandet. Så får jeg se hvor lenge jeg blir der i påsken. Været avgjør litt. Håper på godt sjøørretfiske der.

Artig at temaet i innlegget engasjerer og at god info kommer fram. Ikke bare jeg som har nytte av det :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.