onsdag 31. desember 2014

Hvor går turen i 2015?


2014 tikker ubønnhørlig mot slutten og jeg kan se tilbake på et godt turår med mange fine turopplevelser. Jeg er spent på 2015!

I går oppsummerte jeg turene mine i 2014 her på bloggen, og i dag, på siste dagen i året ser jeg framover mot neste års turer. Det er mange steder jeg har lyst å dra, men det begrenser seg alltid. Jeg holder meg trolig mest i Norge kommende år.

I de kommende vintermånedene så blir det ikke store forandringer fra tidligere år. Blir det kaldt så blir det igjen å prøve seg på isfisket rundt om i distriktet. Det er alltid en fin aktivitet i påvente av varmere vær og åpent vann.

Blir det milde måneder framover så blir det nok mange turer etter sjøørreten i nærområdene. Kommer våren tidlig så blir det også fisket i ferskvann fra mars av omtrent. Det var i starten på mars ferskvannsfiskesesongen startet hos meg i år. Krysser fingrene for tilsvarende i 2015.

Påsken er i starten av april kommende år og da regner jeg det som sikkert at det blir en tur på Sørlandet igjen. Det er tradisjonen blitt.

Kanosesongen tar gjerne til i april måned hos meg, seint i mars i år riktignok. Blir det varme vårdager så kan jeg nok starte tidlig, men regner ikke med det blir før ut i april likevel. Da blir det turer til mine kanoperler i distriktet + noen andre. Det er sikkert.

Jeg får et hektisk halvår på jobb denne våren, men i mai håper jeg å kunne utnytte de røde dagene til fulle. Klarer jeg å forlenge noen helger der med et par dager jeg har til gode, så kan det bli fine turer av det. Jeg krysser fingre og tær for at sommeren kommer tidlig i nærfjellene mine. Det er vanskelig å glemme turene jeg hadde sist vår. Kan jeg få gjenta noen av dem i 2015 så hadde det vært flott. Det er også mange nye fiskevann jeg skulle ha forsøkt der oppe.

Mot slutten av mai blir det også en overnattingstur med valgfagklassen jeg underviser. Den turen blir til Vigdarvatnet i Sveio. Kanotur. Det blir spennende. Håper på fint vær. Det er aldri feil.

De større turene til sommeren er enda ikke spikret bortsett fra den første. 20. juni kjører jeg over fjellet mot Femunden og Jonasvollen. En vandre-og fisketur i Femundsmarka er jeg klar for igjen. Det er pussig det der hvordan det området har en slik tiltrekningskraft på meg. Jeg må tilbake. Kanskje får jeg også selskap i Femundsmarka, denne gang av trivelige Haugalendinger? Det hadde i såfall vært veldig hyggelig. Jeg ser for meg en rundtur på en ukes tid fra vann til vann i marka. Inn mot svenskegrensen kan jeg tenke meg. Der inne svømmer storfisken, og jeg vet hvor!


Rundt månedskiftet juni/juli regner jeg med å være ute av Femundsmarka igjen. Hvor ferden nå går tør jeg ikke planlegge detaljert. Her spiller vær og klimaet en rolle. Er det tidlig sommer sør i Nordland tar jeg trolig turen opp dit. Har veldig lyst å besøke nasjonalparken Lomsdal-Visten til sommeren. Kanskje er det for tidlig i starten av juli? Er vinteren gått så blir det tur dit er tanken per nå. Da blir det også en ny tur inn i Børgefjell i siste halvdel av juli, denne gang fra vest tenker jeg. Da får jeg med meg de vestlige delene av nasjonalparken der.

Tilbake til Børgefjell igjen til sommeren kanskje?

Om jeg tar turen nord til Nordland til sommeren avgjøres nok ikke før langt ut i juni når jeg ser hvordan våren ligger an der nord. Kanskje avgjøres det heller ikke før jeg er ute av Femundsmarka.

Skulle vinteren holde stand lenge i Nordland, så har jeg fine alternativer lenger sør liggende. Jeg skulle gjerne ha sett Hardangervidda mer fra østsiden. Kanskje kan det bli tur inn fra Kalhovd/Synken-området i starten på juli? Det er et spennende alternativ jeg har hatt i tankene noen år. Også andre innganger på Hardangervidda kan friste. Kanskje en ny tur inn fra Tinnhølen igjen?

I høst var jeg innerst i Suldalsheiene på en flott tur. Det området skulle jeg gjerne ha sett igjen snart. Kanskje kan det bli en mulighet i starten på august. Da vil jeg starte nær Haukeliseter og ta meg inn i samme område, men nå også bl.a. innom Sloarosområdet nordvest for Hovden, før kursen settes opp mot Haukeliseter igjen. En god uke hadde passet fint her.

Kanskje tur inn hit igjen i august 2015?

Får jeg utnyttet helgene like godt kommende september som jeg gjorde i år, ja da skal jeg være fornøyd. Jeg fikk til fine turer sist høst. Det blir nok igjen turer i kjente nærfjell kan jeg tenke meg. Også overnattingstur med valgfagklassen, som jeg trolig underviser også neste år, blir nok gjennomført i september.

Går det min vei til høsten så får jeg kanskje en litt lenger høstferie enn normalt. Hvis det går i orden så kunne jeg tenke meg en god høsttur. Femundsmarka kan friste til en ukestur i månedskiftet september/oktober. Kanskje noen dager lenger også. Hadde vært moro hvis jeg fikk det til. Den tradisjonelle turen på Sørlandet blir nok da noe amputert og tas på vei hjem fra Østlandet i såfall.

Mer er det vel ikke å planlegge for kommende år. Jeg har gode alternativer for de lange turene i sommer i hvert fall og er fleksibel der. Bilen pakkes da for 5-6 uker på tur med avreise 20. juni. Det er spikret. Det blir også spennende å se hvor lang vinteren blir i fjellene her på mine kanter av landet. Jeg håper på tidlig vår slik at jeg kommer fort til fjells. Det er fjellørreten som gjelder!

Ellers er det vel bare å krysse fingrene for god helse i 2015 også og satse på et like fint turår som inneværende år. Kanskje ses vi der ute et sted?

Godt nytt turår!

6 kommentarer:

Frank sa...

Om intet skjærer seg så blir iallefall jeg med på turen 20. Juni!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Det høres glimrende ut, Frank! :)

Anonym sa...

Hei! Jeg kjøpte kano nettopp og ble veldig inspirert av det du skrev om Sølensjøen. Vi har hytte i Misterdalen og kjenner området litt. Til sommeren skal jeg tilbringe minst 1 uke på Sølensjøen med mine 2 gutter på 7 og 9. Femunden frister også etterhvert, men jeg må skaffe meg litt mer padleerfaring først.

Godt nytt tur-år. :-)

Mvh. PetterN68 (Fjellforum-nick)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Petter!
Sølensjøen var fantastisk fin. Flott område og man kan komme langt oppover Sølna hvis man triller på grusveien litt fra Sølenkroken. Angrer litt på at jeg ikke gjorde det. Ellers er det helt sikker også flott i sørenden med alle øyene der. Jeg så at Frank-Rune (Fjellrek) hadde hatt en fin tur oppover Sølna sist høst med utgangspunkt på Fiskevollen. Du finner link til siden hans under Gode nettsteder her på bloggen. God tur! :)

Anonym sa...

Jeg fant høstturen hans på Sølensjøen. Fantastisk. Jeg har gått Rendalen på langs fra Søre Osdalen til Spekedalssetra, så jeg kjenner terrenget. Gleder meg ikke noe mindre til kanoopplevelser til sommeren. Takk for tilbakemelding. Jeg skal nok ha med tralle oppover sølna. :-)

Mvh. Petter

Unknown sa...

Ser at konturene på mang en tur har startet der i gården. Det er mer enn hva jeg selv kan si for 2015, men turer blir det garantert. Et riktig godt turår ønskes!

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.