onsdag 10. desember 2014

Bjørka under angrep!


På Nordkalotten er bjørka under angrep! Det høres dramatisk ut og for bjørka så er det selvsagt det. Den tas livet av over store områder. At dette også får ringvirkninger for andre arter som lever her er ganske sikkert.

Jeg hadde hørt om dette og at det har foregått i mange år, men det var likevel spesielt, om ikke litt skremmende å se det med egne øyne da jeg var nordpå sist sommer. Store områder i Sør-Varanger og i Tana var tydelig rammet av dette angrepet. Lett å se fra hovedveiene.

Over Ifjordfjellet (Tana)

Det er bjørkemåleren som er den skyldige. En sommerfugl! Det er mer presist larven til sommerfuglen som i store mengder gafler i seg bjørkbladene og sakte tar livet av bjørketrærne i disse fjellområdene. "Lauvmakk" kalles larvene lokalt og er blitt et fellesnavn på flere arter av disse bjørkemålerne som spiser løvet.

Fra Ifjordfjellet (Lebesby)

Det er store områder på hele Nordkalotten som de siste tiårene er rammet. Som sagt ser det ikke pent ut og kan kanskje gi assosiasjoner til skogsdød pga. luftforurensing. Kanskje det første man tenker når man ser dette. At bjørkemåleren, som jo er en naturlig skapning, i så utrolig stor grad har fått "blomstre" skyldes trolig endringer i klimaet her nord, mener forskningen leser jeg. Det blir spennende å se framover hvordan dette går. Pent er det i allefall ikke å se bjørka slik.

2 kommentarer:

Anita sa...

intresangt innlegg Bjarne!Så virkelig dødt ut der...Håper det ikke sprer seg.
hilsen Anita

Aud sa...

Jeg har opplevd enkelte somre med mye bjørkemåler, men ikke slik at bjørka dør. Dette ser ikke bra ut.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.