tirsdag 30. desember 2014

Summa summarum 2014


Året 2014 renner ut med snøslapset i mildværet her på mine kanter av landet. Helt greit for meg og jeg benytter heller innetida disse dagene til å se tilbake på turene jeg har hatt i år. Det har blitt endel ser jeg og svært mange fine også!

Januar
Året startet med kilosørret. På første turen etter sjøørreten, første dagen i 2014 så ble det fangst i en fjordarm øst for Haugesund.


På de neste turene etter sjøørreten denne måneden hadde jeg selskap av henholdsvis Per Andreas og Bjørn. Det ble ikke særlig fangster å skryte av på disse turene.



Utover i januar så la det seg et kjølig vindbelte fra sørøst over Vestlandet. Det ble noen hustrige turer i vinden i siste halvdel av måneden hvor første turen gikk til Svebakken og en neste, en liten snartur til Kvalen.



Det var ikke særlig behagelig fiskevær i siste del av januar, men innetiden ble benyttet effektivt bl.a. med planlegging av de lange sommerturene og innkjøp av kartverk til disse.

Februar
Måneden startet like kald som januar sluttet. Det ble kjølige turer igjen etter sjøørreten.


Vinter-OL er en TV-favoritt hos undertegnede og da var det ikke så farlig med det dårlige fiskeværet, likevel så ble det turer ut mellom øvelsene. Litt fangst ble det også.



Ingen mengder eller stor fisk å skryte av denne måneden til tross for nesten et to siffret antall fisketurer. Det ville seg ikke helt.

Mars
Første dag i mars, første vårdag tok jeg en tur inn til Etnefjorden og kom tomhendt tilbake. Ingen fangst. Det gikk en uke til før fisken beit og nå endelig i ferskvann. Den første brunørreten i håven 8. mars!



Nå gikk det slag i slag og dagen etter var det igjen brunørret i håven. Sesongen var virkelig begynt og det en hel måned tidligere enn fjorårets. I kveldingen 11. mars var første også tatt på fluestanga, bare for å ha nevnt det. På ei montana-nymfe.



Det ble noen bomturer også i mars, før bettet tok seg opp igjen. Ingen svære, men nok til å få tilfredsstilt fiskefeberen. Våren var skikkelig i gang og ørreten beit.



Sist i måneden tok jeg turen til Salar Sportsfiske og fortalte om turene mine i Rogen og Femundsmarka i 2013. Til tross for flott vårvær kom det likevel et to-siffret antall tilhørere. Det var hyggelig.

Det la seg et finvær over Haugalandet sist i mars og Ally ble montert. Det er blitt en trivelig merkedag her i gården. Da står kanosesongen for døra.


Ally kom på vannet siste helga i mars og det ble en magisk tur på Vigdarvatnet selv om det ikke ble fiskefangst. Hyggelig å bli kjent med Frank på den turen der.



April
De første turene i vårmåneden april gav ikke store fiskefangster, men sesongen var skikkelig igang likevel også på jobb. Valgfag friluftsliv jeg underviser startet opp igjen i april etter vinterdvalen med fiskekonkurranse i nærvannet til skolen. Det ble fisk på ungdommen.



Størstedelen av påskeuka ble tradisjonen tro tilbrakt på Sørlandet. Ingen sjøørretfangster å skryte av, men torsken var villig.



De siste dagene av påsken ble utnyttet godt her på Haugalandet. Først en fantastisk fin kanotur på Liervatnet i Sveio med overnatting, for så en flott formiddagstur med kano, siste påskedagen, til nye fiskevann også de i Sveio.




Så, endelig var det klart for første fjellturen denne sesongen, siste helga i april. Isen skulle være gått i de aller nærmeste nærfjellene og i år så ble Per Andreas også med. Det ble virkelig en nydelig tur i fantastisk flott vårvær! Skal si vi har fine nærfjell her på Haugalandet som gir fjellfølelsen selv så kort fra havet!




Mai
De røde dagene i mai hadde jeg planlagt godt og fikk utnyttet så og si til fulle. Det ble bl.a. en aldeles nydelig tur i de ytre Etnefjellene dagene omkring 1. mai. Maifjellet kan faktisk være så fantastisk som bildene her viser:




De fleste ledige dagene i mai ble benyttet til tur og fiske. Mai måned er kanskje den beste måneden i året til ørretfiske her på mine kanter av landet. Det ble fine maiørreter + en røye i håven søndag 4. mai.



Helga etter var det tidlig avgårde med Ally på biltaket for en formiddagstur i Sveio. Her ble det også fin ørret på kroken



Det ble også bomturer i mai, men samme ettermiddag ble det fangst igjen i et annet vann. Det snur fort. Bjørn var også med på en bomtur.



I 17.-maihelga utforsket jeg de sørlige Etnefjellene. Nye fjell for meg. Det ble en virkelig fin fjelltur og mye mer givende enn å gå i 17.-maitoget i by'n. Så ærlig skal jeg være.




Jobben som lærer krever også sitt og nest siste helg i mai tok jeg og Per Andreas med oss 30 ungdommer opp i fjellene ved Olalia. To overnattinger i telt og lavvo. Utrolig fin tur ble det med kjekk ungdom. Ingen tvil om det!



Den ene fine turen overgår nesten den andre i mai og den siste turen denne måneden ble virkelig prikken over i'en, om det kan sies slik. Turen gikk, om ikke planlagt, rundt Løkjelsvatnet i Etnefjellene. Fantastisk fint fjellområde!




Juni
Starten på juni ble ikke brukt til mye utendørs egentlig. Det gikk mye i turforberedelser heller. Nå nærmet det seg virkelig sommerfri og turene jeg gjennom hele vinteren hadde sett fram til. Nordkalotten skulle igjen, etter over 20 års fravær, besøkes. Jeg hadde ordnet meg en ekstra uke fri denne sommeren og hadde da hele 8 uker sammenhengende friperiode til rådighet. Bilen ble derfor pakket for 8 uker på tur. 14. juni la jeg i vei nordover gjennom Sverige og Finland med kurs for Øvre Pasvik nasjonalpark. Det er 255 mils vei fra Haugesund til Øvre Pasvik den ruta jeg kjørte nordover.


Nå på tampen av året kan jeg se tilbake på fantastisk fine turer nordpå i sommer. Øvre Pasvik, Laksefjordvidda og ikke minst Vätsäri ødemarksområde innfridde virkelig, og gav turer der guttedrømmen ble oppfylt. Det ble 6 uker på Nordkalotten før turen ble satt sørover igjen.




Jeg kom ut av Vätsäri rimelig utslitt, med sår rygg og vond nakke. Den siste turen på Nordkalotten jeg hadde på papiret gikk dermed ut og jeg satte kursen sørover igjen. Etter et par dagers hvile i egen seng meldte turlysten seg voldsomt igjen og i slutten av juli tok jeg turen inn i Åkrafjordfjellene igjen for å forsøke fisket i Sandbotnvatni. Det ble tre overnattinger derav en på Simlebu. Det er flott der oppe og fin fisk å få!




August
Det ble ikke mange dagene hjemme før sekken på ny ble pakket. Denne gang for en fantastisk fin tur innerst i Ryfylkeheiene. Et helt nytt område for meg som til de grader fascinerte. Jeg skal inn dit igjen, det er sikkert!




Tilbake på jobb igjen i august roet turlivet seg noe, selvom det ble noen lufteturer likevel. Igjen turer også i jobbsammenheng, med ny klasse å bli kjent med i valgfag friluftsliv.



Siste dag i august gikk jeg nesten rundt i kanoen på Vatsvatnet. Kraftige kastevinder som kom ned fra Døldarheia veltet meg nesten. Det satte en skikkelig støkk i meg og kanoen ble mer eller mindre liggende i ro på terrassen resten av sesongen etter det.


September
Høstmåneden september er en favorittmåned hvis været viser seg fra en fin side. Det gjorde det stort sett også i år. Første helgetur gikk dypt inn i Suldalsheiene i flott vær, men som ble avløst med det motsatte og jeg kom søkkvåt ut igjen. Likevel en fin tur i nytt og spennende område.




Det er kjekt at jeg også kan være litt ute i jobbsammenheng som med valgfagklassen jeg underviser. I september trente vi litt med kano i nærvannet til skolen. Det er alltid moro. Vi skal på kanotur til våren nemlig.


Som sagt er september en flott måned er været med meg og det var det virkelig også i midten av måneden. Da gikk turen igjen opp i Etnefjellene til kjente og ukjente vann. Høsten viste seg fra sin aller beste side den helga!




Helga etter gikk igjen turen opp til samme fjellområde, men nå litt lenger vest, til fjellvannet som jeg besøkte 1. mai-helga. De er fantastiske disse fjellene når høstfargene setter farge på både den ene eller andre måten.




Siste helg i september skulle igjen brukes på jobb. Hele friluftslivklassen tok turen opp til Løkjelsvatnhytta til turistforeningen. Det ble virkelig stormfullt vær på den turen, men med kjekk ungdom og godt humør går alt som en lek. En flott tur til tross for været.


Oktober
Det ble en kort høstferie på Sørlandet. Jeg har de siste årene tatt en uke der nede i oktober for å lukke og stenge familiens hytte. I høst ble det kun noen dager. Stormen som blåste opp fra sørøst gav ikke mange fiskemuligheter. Litt ble det, men ingen fangst å snakke om. Det ble et forholdsvis kort opphold.


På Haugalandet derimot ble dagene igjen av ferien brukt til fisketurer. Selv om det kunne bli bra fuktig. Fangst ble det og noen turer mer fargerike enn andre.



Frank ble med på en tur til Skjoldafjorden en av de siste dagene i høstferien. Ikke mye fisk å få, men jeg klarte å lure en middagsørret i alle fall. En fin tur var det.



Det ble i grunnen ganske mange fine fisketurer i oktober når jeg teller over de. En søndag fisket jeg under regnbuen ved et vann i Sveio. Valgfagklassen avsluttet tursesongen i Djupadalen i Haugesund med lek i skogen. Artig dag på jobb i fint høstvær!



En ettermiddag i midten av måneden hadde jeg noen fantastisk fine timer ved Bømlafjorden i Sveio. Tok turen etter tips fra en kollega. Nydelig vær og stor lyr på kroken fra svabergene.


Resultatløst fiskeri i en fjordarm en formiddag i oktober ble til en hyggelig prat og en kaffekopp i stedet. Alltid hyggelig å møte petri brødre ute på tur. Et par turer til etter sjøørreten ble også gjennomført mot slutten av måneden, men ingen fangst å snakke om.


November
Første dag i november gav en fin middagsørret i Skjoldafjorden. Været var ikke det aller beste turmessig i november og det er godt man kan kle seg tørt når man drar ut. Det var også hyggelig å fortelle om turen på Laksefjordvidda hos Salar Sportsfiske 11. november. Der ble det fullt hus.



Søndag 16. var jeg likevel heldig med været da jeg tok turen til en kjent hotspot i Skjoldafjorden. Ingen store fangster, igjen, men fin tur i fin temperatur til november å være.


Helga etter ville jeg gjøre et forsøk på å finne et såkalt "røyevarp" i et vann det kunne finnes pen røye. Det gikk over all forventning da jeg mer eller mindre gikk rett på. Fangst ble det også! MEN, helga etter var det mer eller mindre dødt på samme plass.



Desember
Det har blitt noen turer i desember også, men noen store fiskemiddager har det i grunnen ikke blitt. Likevel fine turer å nevne:








Til slutt oppsummert ble det 52 teltdøgn på overnattingsturene, samt et par netter også i koier, i Pasvik og Vätsäri. Jeg bikket 50 i telt som var et av målene i år. Må forsøke det neste år også.

Det ble virkelig fine turer i år også og det meste gikk som planlagt. At den ene turen i Finnmark gikk ut etter Vätsärituren gjør ingen verdens ting. Jeg drar opp igjen på Nordkalotten om ikke lenge uansett. Jeg kan ta den da.

På turene dette året har jeg møtte mange hyggelige mennesker. Det har alltid krydret opplevelsen på turene og gjort dem mer minneverdige. Takk til dere og så skal man ikke se bort i fra at vi ses igjen der ute.

Hva det blir til i 2015 av litt lengre turer er jeg litt mer usikker på nå enn hva jeg var på denne tiden i fjor om siste års turer. En tur er i alle fall spikret. Mer om hva jeg har lyst til neste år tar jeg her på bloggen nyttårsaften.

2 kommentarer:

Fjällripan sa...

Underbara bilder från dina turer!!

Önskar dej ett riktigt gott nytt år 2015! :D

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det, Susanne! Godt nytt år til deg også! :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.