lørdag 31. oktober 2015

Siste oktoberdag


På stigende flo var det bett i sjøørreten i formiddag. Ingen store, men likevel spennende nok.


Jeg tok turen inn til en av fjordene øst for by'n i morges. Skiftende vær hele tiden, men langt mindre vind enn lenger ute ved kysten. Det var nemlig noe jeg satset på. Ofte kan det være slik her i distriktet at et par mil lenger øst så er det langt stillere vær enn helt ute ved kysten. I dag var det slik.



Hadde noen skikkelige regnskurer, men det var mildt og fint ellers. 13 grader da jeg parkerte bilen.


Flere sjøørreter var på, flere kjenninger og fire-fem i håven. En ble med hjem som matfisk. Godt over halvkiloen var den. Største i dag anslo jeg til mellom 6 og 7 hekto.




Foruten sjøørret så ble det også nærkontakt med tre fine lyr i dag. Den største sikkert godt over to kilo. Alle fikk svømme ut igjen.




Siste oktoberdag ble fin den turmessig. Satser på at november blir likedan.

søndag 25. oktober 2015

Fisketur i skiftende vær


Det var virkelig skiftende vær i morges. Fra kraftige vindkast med hagl og regn, til nesten vindstille og solgløtt.


Noen fangst å skryte av ble det ikke de timene jeg var ute i formiddag, kun noen småtasser. Satser på bedre fangstresultat neste helg. Få håpe på noe mer stabilt vær og forhold da.



lørdag 24. oktober 2015

ExOfficio - myggdödaren!


Sist vår tok Sølvkroken/Nordic Outdoor kontakt og lurte på om jeg ville prøve noen plagg fra deres ExOfficio-kolleksjon, tur- og fritidstøy som de er importører av.

Interessant tenkte jeg og takket ja til tilbudet og fikk snart tilsendt en eske med noen av plaggene fra kolleksjonen. Det mest interessante med disse plaggene er at de er behandlet med den såkalte Insect Shield-teknologien, der permitrin er det aktive virkestoffet som stikkende og bitende insekter er lite glad i, ja rent giftig er det nemlig for dem. Dette turtøyet har tidligere fått svært god omtale.


Det passet i grunnen fint å ta plaggene med på tur sist sommer da både Femundsmarka og Børgefjell stod på planen, områder hvor myggen er kjent for å kunne lage et helvete.

Plaggene jeg fikk fra Sølvkroken/Nordic Outdoor var en lett turbukse, zip-off-type (kan gjøres om til shorts), en bomullstrøye (langermet), en caps, sokker og bandana (halstørkle).

På turene mine i sommer var det turbuksa, bomullstrøya og capsen som var mest i bruk.

På Røvollfjellet i Femundsmarka 2015

Sommeren var kald i år der jeg var, og preget av en del vind. Derfor var det ikke særlig mye stikkende insekter i områdene jeg vandret eller padlet i. Heldigvis kan man jo si, men også litt synd siden jeg i år jo var kledd for nettopp et mygghelvete. Likevel opplevde jeg at plaggene hadde en effekt da vinden stilnet. Både mygg og knott dukket opp, om enn ikke i store mengder som man jo kan frykte i f.eks. Femundsmarka og Børgefjell.

Ved Blyvatnet i Børgefjell 2015

I Femundsmarka og Rogen i sommer var det rimelig kjølig og ofte vindfullt, spesielt i Rogen hadde jeg mye vind. I Børgefjell var det jo ennå vinterlige forhold, kjølig vær stort sett hele tiden. Det var vel kun nede i skogen ved Namsvatnet jeg så mygg i det hele tatt på den turen.

Turbuksa jeg har hatt med i sommer er en svært lett og romslig turbukse. Svært behagelig på og herlig å vandre i. Buksa har en veldig god passform til min kropp. Strikk i livet som holder buksa oppe, men jeg bruker belte i tillegg. Gode lommer og også lommer på låret, der den venstre har glidelås, den høyre, en litt smalere, mindre lomme, har borrelåslukking. Buksa kan enkelt gjøres om til shorts med glidelås like over knærne. Sjelden at jeg benyttet den muligheten sist sommer pga. det kalde været som stort sett var. Nederst på buksebeina er det også glidelås, samt en baklomme med glidelåslukking.

Ved Skogtjønna i Femundsmarka 2015

Buksa er i 100% nylon. Nylonstoffet er lett og tørker fort blir det fuktig eller vått. Verken knott eller mygg ble sittende mange sekundene på buksa før de fløy videre kunne jeg observere. Tydelig at de fort merket at dette var dødelig.

Jeg er blitt svært glad i denne lette turbuksa, men det som er ganske sikkert er at den nok ikke er laget for norsk tradisjonelt frilufts- og villmarksliv. Det skal ikke mye krabbing på knærne eller sløying av fisk til før det vises på buksa at man driver aktiviteter nærmere naturen enn hva de kanskje gjør i reklamen. Et mørkere stoff kunne nok være å foretrekke. Stoffet er tynt, men jeg har ennå ikke sett at det er slitt hull noen steder. På langturene i sommer var det kun de 11 døgnene i Femundsmarka den fikk bli med før den havnet i skittentøyet. Da hadde jeg skylt den en gang og to underveis også. Den har senere blitt benyttet mye på turer og er stadig i bruk. Også på to turer til Sørlandet i virkelig harde flåttområder har buksa vært benyttet. Ingen flåttbitt på disse turene. Om det skyldes buksa alene, eller at jeg har hatt flaks er vanskelig å si.

Skulle gjerne sett at buksa kunne vaskes på en høyere temperatur en oppgitte 30 grader. Det er litt snaut synes jeg.

Ved Rundtjønna i Femundsmarka 2015

Den lyseblå bomullstrøya er blitt en favoritt, det skal sies. Den er riktignok kun i 70% bomull, resten i polyester. Det er hovedsakelig i leir at trøya brukes, da jeg oftest benytter en t-skjorte i ull under vandring. Den langermede bomullstrøya fra ExOfficio er utrolig behagelig på kroppen. Jeg har på tidligere turer hatt med forsvarets feltskjorte til leirbruk, eller under fleecejakka i kaldvær, men fra og med denne sesongen blir det denne bomullstrøya som tas med. Denne er langt lettere og pakker mindre i sekken enn feltskjorta. Tørker fortere også. Nevnte fleecejakke er erstattet siste året av dunjakke som isolerer bedre. Derfor er bomullstrøya fra ExOfficio mer enn nok.

Etter endt vandring og når leiren er reist er det herlig å få på seg denne bomullstrøya. Myggen som dukket fram ved Grislehåen i Femundsmarka i sommer holdt avstand, men en som faktisk prøvde å penetrere stoffet på brystkassa endte med døden ganske snart, uten at jeg fysisk var borti myggen. Det er helt sant. Bildet lyver ikke. Tydelig en pinefull død da myggen kom i kontakt med Insect Shield-permetrinen i stoffet.

Kort etter at myggen har penetrert trøya bikker den over og dør

Bomullstrøya har vært med på alle langturene i sommer. Skulle det være noe å sette fingeren på når det gjelder denne trøya, må det være fargen på den jeg fikk tilsendt. Jeg lyste vel litt mye opp i villmarka med den lyseblå, pyjamasfargede trøya. Kanskje en mer naturgrønn ville passet meg bedre, eller en brunlig farge. Uansett blir denne trøya med på alle overnattingsturer framover.

Klar for Børgefjell

Capsen var med både i Femundsmarka og i Børgefjell i sommer. God passform og stor solbrem er solide pluss. Som brillebruker er jeg blitt litt avhengig av caps som er til god hjelp i regnvær. Denne capsen fra ExOfficio er solid laget i 100% bomull og den lange solbremmen er glimrende. Den skal tåle maskinvask, men det har ikke jeg forsøkt ennå.

Vinterlig i Børgefjell juli 2015

Sokker og bandana ble knapt brukt i sommer og jeg kan ikke uttale meg så mye om akkurat det. Sokkene ble kun brukt noen døgn i Rogen, i fjellstøvlene. Disse tas nok med på tur ved senere anledning. Halstørkle er jeg vel ikke den store brukeren av, selv om dette fra ExOfficio var med i sekken på kanoturen i sommer.

Oppsummert er jeg svært fornøyd med plaggene fra ExOfficio jeg har prøvd i sommer. Spesielt er bomullstrøya blitt en favoritt og blir tatt med på turer framover, men også capsen og den lette turbuksa er garantert med på flere turer. Femundsmarka skal igjen besøkes til sommeren er planen. Da kommer disse plaggene igjen til sin rett. Det er sikkert.

onsdag 21. oktober 2015

Fuktig tur rundt Tjelltjørn


Siste turen dette semesteret for valgfag friluftsliv gikk rundt Tjelltjørn i Haugesunds byheier. Det var ikke mange av elevene som hadde vært i dette området før.

Det var vått og det regnet hele tiden på turen i dag. De fleste var godt forberedt og det er alltid kjekt å se, men alle ble nok litt fuktige likevel underveis. Heldigvis var det ikke så kaldt, rundt 10 grader pluss i lufta. Vinden som var meldt i dag kjente vi ikke så mye til inne i skogen øst for Bleikemyr.


Godt humør på gjengen var det hele turen i dag. Rundt 8 kilometer ble det de to timene vi var ute å gikk. Det er ikke verst.

Neste onsdag blir langt tørrere. Da tar vi siste samling på klasserommet.

tirsdag 20. oktober 2015

Inn i en mørkere årstid


Det går ubønnhørlig mot en mørkere årstid langt ut i oktober som vi er kommet nå. Det begrenser seg litt da på turfronten her i gården.

Høsten oppsummert så har den nok ikke helt blitt slik jeg så den for meg tidligere i år. Jeg hadde nok håpet på flere helgeturer enn hva jeg har fått til. Noe kan jeg nok skylde på politisk valgkamp, lokalpolitiker som jeg har blitt. Det har nemlig gått endel tid på nettopp det arbeidet, og de neste fire årene blir det litt jobbing i et og annet utvalg i Haugesund for partiet mitt.

I høst har jeg også kjent mer og mer til en vond venstrehæl som har plaget meg litt, eller kanskje heller bekymret meg litt. Jeg har ikke tatt smertestillende, så vondt har det ikke vært. Beinhinnebetennelse var diagnosen jeg kom ut fra legen med i går, sammen med resept på medisiner og rekvisisjon til fysioterapi skulle det bli behov. Jeg tror årsaken ligger i dårlige såler i fjellstøvlene jeg benyttet i Femundsmarka i sommer. Jeg hadde endel vondt i føttene på den turen. Jeg glemte nemlig å kjøpe nye såler til de skoa. Det betaler jeg kanskje for nå i høst.

Jeg hadde håpet på fine septemberturer i høst på linje med de jeg hadde i fjor, men det ble jo ganske magert. Hadde også litt sprekere planer i den 2 ukers høstferien min, enn det ble. Likevel var en hyttetur på Sørlandet helt greit tatt den vonde foten i betraktning. Jeg slapp å gå med tung sekk der.

Fint på Sørlandet i høst

Fine småturer i distriktet kan jeg vel si jeg har hatt til nå i høst og flere blir det framover mot jul også. Fisketurer til vann og fjord. Et par turer til i ferskvann før det stort sett blir etter sjøørreten i fjordene regner jeg med.

Foredrag om turen i Femundsmarka er booket to datoer i høst

I november er jeg per nå booket til to foredrag, 10. november hos Salar Sportsfiske og 19. november hos Sveio turlag. Det er turen i Femundsmarka sist sommer som er tema begge steder. Jeg gleder meg virkelig til fortelle fra denne flotte turen og vise bilder fra et fantastisk naturlandskap. Lørdag 14. november blir jeg å finne i Etne på Sydvest bokfestival der jeg skal presentere bloggen, under temaet "Digital formidling for alle". Det blir artig.

Apropos bloggen, så er 800 blogginnlegg passert i høst sammen med en halv million sidevisninger. Det er tall jeg faktisk er litt stolt av, ubeskjeden som jeg er. Bloggen lever i beste velgående selvom innleggene ikke kommer så tett som tidligere år. Jeg har noen utstyrsomtaler som skal på nett snart, både omtale av sovepose, telt og turtøy med Insect Shield, kommer på bloggen i høst. I tillegg blir det jo blogginnlegg fra småturene som vanlig og kanskje annet som måtte dukke opp.

Jeg hadde et mål i år når det gjelder antall teltovernattinger. Jeg hadde lyst å slå fjorårets tall som var 52. Det har jeg ikke klart, jeg ligger ti under ennå. Tror nok ikke det blir mange flere enn de 42 det har blitt denne sesongen. Jeg er likevel greit fornøyd med det tallet sett i lys av hva som har vært noen begrensninger denne tursesongen.

Okke som, så blir det flere turer framover som havner på bloggen, men trolig ikke overnattingsturer før langt utpå våren igjen. Stay tuned!

søndag 18. oktober 2015

Etter høstrøya


Jeg var tidligere opp enn de fleste i dag, søndag, og i vei nordover mot kommunegrensa før soloppgang. Jeg liker å være tidlig ut.


Det er ikke så langt å kjøre og ikke mer enn et par hundre meter å gå. Det passet fint med venstrefoten min som er vond i disse dager. Jeg kan gå på den, men jeg kjenner det.


Samme vann som siste søndag skulle besøkes. Her er det både røye og ørret som kan være av fin størrelse. Røya kan kanskje lures i dag er tanken. Den var nemlig etter sluken sist søndag.

Minus 1 grad i lufta da jeg går fra bilen. Tett frostrøyk over myrene. Framme ved vannet ser jeg ikke til endes av det. Helt stille. Fascinerende.



Jeg fisker fra to, tre plasser denne morgenen, men ikke et napp de første timene. Jeg setter også på en flue foran sluken i håp om at det kan trigge konkurranseinstinktet til fisken der nede. Neida, det vil seg ikke.



I det sola tar mer tak viser fiskene seg i overflaten. Det er noen insekter som klekker, noe smått. Hva jeg har å tilby er tydeligvis ikke interessant.



På vei tilbake stopper jeg ved første fiskeplassen igjen for noen siste kast. En orange sluk av ukjent opphav og navn forsøkes. Den er rimelig tung, rundt 18-20g. Kanskje kan den trigge røya på dypet.




Det funker faktisk, for på andre kastet er det liv i andre enden. Den kjemper godt og når jeg får den nærmere land ser jeg at det faktisk er en hannrøye som har tatt sluken. Røya i flott  gytedrakt har tatt skikkelig i treblekroken og sitter godt. Den har tydelig vært hissig på sluken med samme farge. Fisken har også et sår oppe på ryggen. Kan se ut som den har hatt nærkontakt med en sluk tidligere.


Den digitale Lawson-vekta viser nøyaktig 400g da røya veies. Ikke verst. Samme vekt som røya jeg tok her i fjor, i november. Det blir nok flere turer hit i høst da.

Edit. Sluken er Sildekongen 18g fra Elbe.

lørdag 17. oktober 2015

Vond fot, tur likevel


En vond venstrehæl har plaget meg litt i høst og nå siste tiden mer enn ellers. Tror det er en betennelse og legen skal få se på den på mandag.


Likevel klarer jeg ikke helt å sitte i ro, rastløs sjel som jeg er. En kort tur i dag gikk fint. Ikke langt å gå. Det var Lindøy og Vigdarvatnet som fikk besøk.


Nesten vindstille, høstfarger og fisk som vaket så var det ikke feil turmål. Halvannen time med fiskestanga langs land gav en lite tass i håven. En liten laks kunne det se ut som.


Det var flott ute i dag. Jeg skal klare å kreke meg ut i morgen også.


torsdag 15. oktober 2015

Ikke på min vakt!


Det viktigste du kan gjøre på søndag er å støtte TV-aksjonen som i år går til Regnskogfondet. 

Jordas regnskoger er klodens lunger og ikke minst et svært, svært viktig område for millioner av mennesker, tusenvis av arter av dyr, planter, fugler, krypdyr og insekter. Menneskeheten har ikke råd til å miste mer av disse livsviktige skogsområdene. 

Store områder av regnskogene er heller ennå ikke fullt ut undersøkt og kan skjule hemmeligheter som kan komme menneskeheten til gode på flere områder, ikke bare økonomisk. Vi kan ikke la dette forsvinne fra oss. Støtt aksjonen!

Her finner du fin informasjon om årets TV-aksjon

onsdag 14. oktober 2015

Valgfag friluftsliv i Djupadalen i dag


I dag tok vi turen opp igjen til Djupadalen i strålende høstvær, men denne gang skulle vi ikke fiske og grille, men treffe Christoffer fra Haugesund Turistforening.

Vi møtte Christoffer ved Stemmen og sammen dro vi opp i skogen der han hadde laget klar en kjekk aktivitet til oss. Deretter dro vi videre gjennom skogen til Friluftshuset og gapahuken til turistforeningen. Her fortalte Christoffer om alle de kjekke aktivitetene som ungdommen kan bli med på hos Haugesund Turistforening, alt fra hundekjøring på Haukeli, surfing på Jæren og klatring i Haugalandsveggen, for ikke snakke om fjellturer, friluftsleir og skiaktiviteter.


DNT ung Haugesund har også fått nye nettsider kunne Christoffer fortelle. Her finnes masse info om aktiviteter for ungdom!

Det er nesten blitt en tradisjon nå, at valgfag friluftsliv treffer Christoffer oppe i Djupadalen etter høstferien. Tredje gang til nå. Takk igjen for en kjekk tur Christoffer, og mye nyttig info.

Neste uke blir det tur til Tjelltjønn!