lørdag 31. mars 2018

Vårfornemmelser


I dag kjente vi virkelig på våren da sola varmet da vi pauset nord i fiskevannet som ble besøkt i dag.

Jeg var på plass i tolvtiden ved et kjent "tidligvann" jeg har besøkt mange ganger de siste årene. Ikke lenge etter jeg var kommet, ja så var ørreten på her også.


Den tok min egen svarte møresild. I størrelse var den som de jeg har fått de foregående dagene. Drøye to hekto stor kan jeg tenke meg. Litt vinterslank var den.

Thor svingte fluestanga med montananymfe i enden

Like etter dukket kjentfolk opp langs stranda. Det var Thor og sønnen Jørgen som også ville prøve seg etter vårørreten her i vannet. Nå fikk jeg trivelig selskap resten av turen i dag.

Jørgen hadde flere kjenninger med ørreten på sluk

Det var en svak, skiftende bris de timene vi fisket sammen og noen ganger stilnet den helt av og da varmet det godt i sola. Vi fikk skikkelig vårfornemmelsen da.

En av tre unge kongeørner som kom over oss i dag

Vi så flere fisker i overflaten og hadde også kjenninger med flere. Da jeg forlot selskapet i firetiden var det fremdels bare turbloggeren som hadde fått fisk på land. Thor og Jørgen ville forsøke litt til.

Takk for selskapet i dag, Thor og Jørgen. Det var virkelig trivelig.

fredag 30. mars 2018

Varierende påske


Ja, hvem har ikke irritert seg over den tidlige påsken, og ønsket seg en sein påske istedet. Påsken varierer nemlig fra år til år.

Hvorfor varierer denne feriehøytiden så mye egentlig? Jo, her må vi skylde på kristendommen, roten til mye vondt opp gjennom, også påsken som varierer.

På det berømte kirkemøtet i Nikea, i år 325 e.kr. ble det nemlig bestemt at påsken (den kristne) skulle feires på første søndag etter første fullmåne, etter vårjevndøgn(!). Senere ble dette mer presist utformet til å være første søndag etter første fullmåne, etter 21. mars.

Det har vært diskutert å fastbestemme påsken på dato, uavhengig av månesyklusen, men dette har ikke blitt noe av.

Den tidligste 1. påskedag (påskesøndag) som kan opptre er altså da 22. mars (i den vestlig kalender). Den seneste vil da kunne opptre 25. april. Den tidligste inntraff sist i 1818 og vil neste gang skje i 2285(!).  Neste seine påske, ja da må du vente til 2038.

I år, i 2018, er det påskedag (1. påskedag) 1. april. Nei, det er ingen spøk! Det er nemlig søndagen etter første fullmåne, etter 21. mars. Lørdag 31. mars er det nemlig fullmåne, hos meg i Haugesund klokka 14.26.

God påske!

PS! Bildet øverst i innlegget er fotografert langfredag 30. mars 2018, med et kompaktkamera fra verandaen hos turbloggeren.

Kilder. Store Norske Leksikon, timeanddate.no

Hvorfor sitte inne når alt håp er ute!


Det er håp i hengende snøre! Ørret i hvert fall. For det ble én i håven i dag også og flere kjenninger med andre.

Frank ble med i dag til samme vannet jeg besøkte i går. Ikke veldig optimistisk da jeg var i vei litt før ti i formiddag, men halveis tikket det inn en sms fra Frank som var kommet fram. Halve vannet var isfritt, i alle fall der vi skulle fiske.


Joda, selv med mange minusgrader i løpet av natta så var det ikke frosset helt til igjen. Vika og neset vi ville fiske, der var det åpent vann. Ellers var vannet dekket av ishinna som hadde lagt seg i natt.

Lite vind i dag, men den lille som kom fra øst-nordøst, var virkelig kald. Når den stilnet, ja da varmet sola godt. Vi hadde perioder med nesten helt vindstille i løpet av de nesten fire timene vi fisket idag.


Det var på julepynten jeg tok den eneste ørreten i dag. Den beit på ganske med en gang vi var kommet. Omtrent i størrelse som den i går. Rundt to hekto stor. Den ble tatt på land.


Vi hadde flere kjenninger med fisk i vannet og så også noen vak da sola varmet som best. De er våknet nå ørretene. Det er bare å komme seg ut og prøve!

Ny tur i morgen, men da skal et annet vann prøves. Frank var nemlig innom et vann på vei hjem i dag og hadde ørret etter sluken der fikk jeg melding om, men ta ville den ikke. Litt større en den jeg tok i dag kunne han fortelle. Da må det prøves der i morgen.

Takk for turen i dag, Frank!

torsdag 29. mars 2018

Da er endelig sesongen i gang!


Da er endelig jakten på brunørreten i gang igjen her på Haugalandet. Isen slipper taket på vann etter vann. I formiddag var første i håven!

I går leste jeg på facebook at Frank hadde hatt fisk etter sluken i et vann på Karmøy. Der var nemlig isen gått nettopp.

I dag tok jeg optimistisk turen til nabokommunen i nord der jeg har et "tidligvann" hvor jeg i fjor allerede i februar tok fisk der. Jeg krysset fingrene for at det var isfritt der nå. Isen lå nemlig tjukk da jeg var innom forrige fredag og kikket.


Joda, så og si hele vannet var isfritt da jeg ankom i titida i formiddag, men en iskald vind fra nordøst var følbar. Ikke mer en 2 grader i lufta. Helt sikkert noen minus effektive. Det var bare å pakke seg inn. Inne i de sørligste vikene, i skyggen lå ennå litt av vinterisen kunne jeg se. Ellers var det rester av et tynt islag fra i natt her og der langs land.

Jaggu var det ikke napp allerede på et av de første kastene med julepynten. Ikke lenge etter var det også fast fisk, men den slapp taket etter 15-20 sekunder. Tror den var pen.

Det var julepynten fra Sølvkroken den ville ha

Det gikk en times tid før jeg hadde kjenning igjen og nå ble den med helt inn i håvmaskene. Joda, nå er sesongen i gang. To hekto stor var den som ble tatt opp i kultiveringsøyemed.

Ny tur i morgen, kanskje blir fluestanga testet da.

onsdag 28. mars 2018

Ultimo mars


Det ble noen dager på Sørlandet også denne påsken, nå sist i mars. Ikke mange dagene, men i grunnen nok. Det var kaldt de siste dagene.

Kanskje halvannen dag med finfint vær hadde jeg på hytta på Sørlandet denne påsken. Da østavinden kom mandag ettermiddag begynte allerede nedtellingen til hjemtur.

Gode bøker som ble lest disse dagene. Anbefales!

Det var bitende kald østavind de siste dagene. Lørdag da jeg kom ned, søndag og halve mandag var fine. Værmeldingen meldte kaldt vær og kraftig vind fra øst videre i påsken. Ikke særlig fiskevennlig.

Soloppgang palmesøndag

Onsdag morgen da jeg pakket sammen og vasket meg ut, var det én fattig grad i lufta og kuling fra øst. Iskaldt.


Det ble lite fisking, et par små turer bare og kun en liten en i håven som fikk svømme ut igjen. Jaja. Det får så være. Jeg satser på en tur og to hjemme på Haugalandet etter sjøørreten de resterende påskedagene. Håper snart varmen kommer.

torsdag 22. mars 2018

Første turen i vår


I dag var gjengen på valgfaget samlet igjen, etter en lang avspaseringsperiode i vinter.


Turen i dag gikk ikke lenger enn opp til Eivindsvatnet i Djupadalen noen korte kilometre fra skolen. Her snakket vi blant annet litt om hva vi skal gjøre på valgfaget i vår.


På grunn av snøfallet i går kveld så ble aktiviteten som var planlagt på turen i dag litt amputert. Meningen var nemlig å plukke søppel langs turveien fra Stemmen ved Eivindsvatnet og ned mot skolen igjen.


Det ble likevel gjort en solid innsats, selv om det lå litt snø i skogen her og der. Uten snøen så ville vi nok funnet litt mer. Det som i grunnen var svært positivt var at det var langt mindre søppel å finne nå enn hva fjorårets klasse fant.


En god innsats i dag av klassen, og en av innfartsårene til Djupadalen i Haugesund er blitt litt renere for plast- og annet søppel.


Uka etter påske skal vi lufte kanoene igjen og kanskje fiske litt. Vi krysser fingrene for at det da er isfritt.

tirsdag 20. mars 2018

Vårjevndøgn!


I dag er det vårjevndøgn og natt og dag er like lange. Tenk det! Nå ramler vi utfor mot sommeren. En deilig tanke!

Vårjevndøgn er i år 20. mars klokka 17.15 her på den nordlige halvkule. På dette tidspunktet i år krysser sola en tenkt linje over ekvator, fra sør til nord. Den klatrer høyere og høyere på himmelen fra dag til dag.

Motsatt blir det til høsten, på høstjevndøgn, men det vil jeg ikke tenke på nå. Nå vil jeg glede meg til vår og sommer. Det er i grunnen min beste årstid.

PS. Bildet øverst i innlegget er fra 19. mars 2011, i de ytre delene av Etnefjellene.

Kilde: timeanddate.no

søndag 18. mars 2018

Røyebett i Sveio


I dag ble det virkelig et lite røyebonanza på isen i Sveio. Kanskje den siste dagen med isfiske denne vinteren. Nå er våren meldt.


Frank ble med i dag. Alltid fint å være to eller flere på isfiske. Man føler seg litt tryggere da, og i dag var isen også svært så snakkesalig. Litt nervøse er man alltid når isen smeller og knekker så høylydt som vi opplevde på isen i dag.


Med en tykkelse på mellom 15 og 20 cm så kunne vi senke skuldrene etterhvert som vi ble vant til smellene fra isen. Tydelig store spenninger som skulle utløses når sola tok tak. Etterhvert så stilnet isen helt når den hadde satt seg.


Vi satte ut 3 pilkestikker hver på 5-6 meters dyp alle sammen, på rekke og rad. Det tok ikke lange stunden før det var fisk på.
I løpet av timene vi tilbrakte på isen i dag så ble det nesten et tredvetalls smårøyer på isen. Et skikkelig røyebett en liten periode der, men ingen større enn rundt to hekto store.


Det går nok noen større uti her også, men de så vi altså ikke noe til i dag. En gråmåke fikk forsyne seg fritt av fangsten. Vi så den hive innpå i alle fall tre røyer, slukt hele.

Flott tur i dag sammen med Frank, og ganske sikkert den siste på isen i vinter. Neste helg starter påsken og da blir det nok sørover på Sørlandet en tur og gjøre et forsøk etter sjøørreten der.

Men først en travel jobbuke.

lørdag 17. mars 2018

Nytt vann, nye muligheter


I morges tok jeg turen til et vann jeg lenge har tenkt på. Det skal nemlig finnes pen ørret i dette vannet. Også røye finnes her.

Halv ti var jeg ute på isen og satte kursen for et lite nes jeg hadde sett meg ut på flyfoto i forkant. Her hadde jeg skogen i ryggen mot nord og forhåpentligvis litt le for den kalde vinden.

Noe le for kald vind ble det ikke, den kom mer fra sørøst, men sola hjalp til etterhvert, selv om jeg måtte kneppe igjen det jeg var kar om.


Isen var i overkant av 15cm tykk, men som gårsdagen var den også her noe mer porøs. Mye luftbobler i isen. Den smelter nok fort når mildværet kommer.

Ett pling fra bjella på den midterste pilkestikka ute på isen, så ser jeg stikka forsvinne ned i hullet, bare håndtaket som vises og står og rister. Uten Biltemaklemma ville bruket har forsvunnet ned i vannet. Det er garantert.

Den kjemper godt ørreten som er på, men etter litt så får jeg den opp og i bæreposen jeg har i lommen. 7 hekto stor er den og den tok på sølvkrokenblinken uten lys, agnet med maggot.


Moro med så fin ørret på isfiske, men den får svømme ut igjen etter et bilde på bæreposen. Jeg vil tilbake hit når isen har gått og ta den på haspelstanga i stedet.

Etter noen timers fiske er jeg mett. Det er kun ørreten som gav høy puls i dag. Røya i vannet så jeg ikke noe til.

Hjem til skiflyging på TV. Ny tur på isen i morgen. Da er det nok trolig siste gang i år tipper jeg.

fredag 16. mars 2018

Et par ettermiddagstimer på isen


Det ble faktisk et par timer på isfiske i ettermiddag. Det hadde jeg egentlig ikke trodd sist helg at det skulle bli mer av det denne sesongen.

Rett fra jobb i dag dro jeg innom Salar Sportsfiske som sponser meg med alt fiskerelatert. Jeg måtte ha mer maggot for kommende helg. Det er nemlig blitt sibirkulde igjen. Da blir det isfiske helga gjennom regner jeg med.


Jeg var i stor tvil sist helg med tanke på mer isfiske nemlig. Mildværet som kom gjennom uka trodde jeg skulle vedvare. Neida, det har vært kjølig på nettene og nå før helga har det vært direkte kaldvær nattestid. Da smelter ikke isen bort.

I ettermiddag fikk jeg meg rundt to og en halv time på isen i den kalde vinden. En iskald bris fra øst. Det var bare å kneppe igjen det jeg kunne.


To snører med blinklys hadde jeg ute og en mormyskastikke jeg forsøkte litt. Det var snøret på 6 meters dybde det ble fangst på. 5 smårøyer totalt til slutt. Jeg kastet inn håndkleet da sola forsvant bak furuskogen og den kalde vinden virkelig tok tak.

Isen er blitt grålig og litt mer porøs merket jeg meg i dag. Rundt 15cm tykkelse der jeg var. Ispiggene var klare.

Det blir ny tur i morgen.

PS! Vil du prøve isfiske i helga her på Haugalandet, ja da har Salar Sportsfiske, som er en av hovedsponsorene på bloggen, mer maggot til isfiskere.

PS2! Her finner du alt jeg har skrevet om isfiske på bloggen.

En stund til våren


Snøen ligger dyp i Etnefjellene kan vi se på bildet fra Hjørnås i Etnefjellene. Det er ingen tegn til vår der oppe ennå.

Tydelig at det er iskald vind fra øst der i dag. Snøføyka står ned fra Grindheimsvatnet som ligger bak fjellkanten oppe til venstre i bildet. Bildet er hentet fra webkameraet til Etne Rødekors som er plassert på hjelpekorpshytta i Midtre Etnefjell. Hytta ligger ca. 500 moh.

Kilde: Etne Røde Kors

lørdag 10. mars 2018

Siste tur på isen i år?


Med finværet som var meldt for Sveio i formiddag, ja så gikk turen dit i morges. Muligens siste isfisketur her ytterst på Haugalandet i vinter.

Jeg var på isen litt over ni, helt nord på Nesavatnet i Sveio. 2 plussgrader i lufta da jeg låste bilen og en litt kjølig bris fra sørøst.

Nesavatnet er kjent blant lokale isfiskere for en stor bestand av røye, som er arten man gjerne jakter fra isen. Jeg har forsøkt meg her ved flere anledninger tidligere, men ikke i vinter. Nå var det dags å prøve.


Litt usikker var jeg på isen med tanke på mildværet de siste dagene, men jeg slappet godt av da jeg målte tykkelsen til over 20cm. Isen var riktignok grålig og fortsetter mildværet, ja så vil nok kvaliteten forringes til uka hvis ikke det fryser mer på igjen.

Framme ved holmen "min" nord i vannet så borret jeg tre hull til ståsnørene med varierende avstand til holmen og dermed også på varierende dybder. Rundt 5 meters dybde på det ytterste snøret.


Alle tre ståsnører agnet jeg med maggot som hadde blitt krydret med Attraqua spice. Spennende og se om tipset til Issac ville fungere.

To på kikkfiske i dag

Nærmere holmen der jeg hadde satt base med campingstolen på land, der borret jeg et hull til kikkfiske. En meter halvannen dybde der.


Etter gode 4 timer på isen var jeg fornøyd. Ingen mengder å snakke om, men røye på alle tre ståsnører med blinklys og to også på mormyska inne på grunna. Om den krydrede maggoten gjorde utslag for fangstresultatet er ikke godt å si, men tror heller ikke det er feil å prøve dette igjen på isen.


Det var fint da sola kikket gjennom på Nesavatnet i dag, men litt kjølig uten den, da var det å snurpe godt igjen anorakken. Den største røya, på nesten 3 hekto, ble med hjem i dag, de andre la jeg ut til ørna jeg så over furuene da jeg la i vei tilbake til bilen.

Det blir trolig ikke mer tur denne helga. Værmeldingen forteller om gråvær og det gir en anledning til å gjøre noe annet resten av helga.

PS. Her finner du mine tips til isfiske på ferskvann hvis du vil prøve det.

fredag 9. mars 2018

Isfisketips


Her får du et isfisketips litt utenom det vanlige kanskje. Og trolig ikke dumt å prøve på din neste tur på isen?

Det var Issac som fortalte dette til meg forrige helg på isen i Sveio. Rart jeg ikke har tenkt tanken selv, slo det meg.

Issacs nevø, Felix, tok fem fine steikerøyer sist helg

Attraquas SPICE til røye hadde nemlig Issac drysset i boksen med krelende maggots sist helg, og de dro jo røye da, sett i forhold til oss andre på isen der.

Jeg tester ut tipset til Issac denne helga, kanskje siste helga med isfiske her ytterst på Haugalandet.

Takk for tipset Issac!

Har du et agntips til røya å gi bort? Kommentér gjerne innlegget nedenfor.

PS! Både maggot og Attraquas SPICE på bildet øverst er levert av Salar Sportsfiske som er en av hovedsponsorene på bloggen.

Vinterens vakreste eventyr!

Det er klart for Finnmarksløpet igjen til helga. Kjekt å se og følge med på og moro å se kjentfolk på sledene. Lykke til!

søndag 4. mars 2018

Tredje isturen på rad


I dag var jeg på isen like over 10 den tredje dagen på rad på isfiske i Sveio. Sosialt ble det i dag også.

Jeg hadde ikke vært lenge på isen før også Richard innfant seg. Han hadde riktignok vært tidligere ute, men hadde glemt maggot og måtte hjem og hente boksene.


Noe senere dukket Anders og guttene hans opp. Da var vi fem stykker som perforerte isen med hull.


Det var også ene gutten til Anders, Truls, som dro første fisk opp på isen. En fin, liten hannrøye 2-3 hekto stor.


Anders fikk også fisk opp på isen, litt mindre enn Truls sin, men godkjent fangst som vi prøvde å gjøre så stor som mulig på bildet.

Det ble tid også til bålkaffe i dag

Da turbloggeren pakket sammen etter gode 6 timer på isen i dag, uten fangst(!), hadde Richard 3 røyer på isen. Han ville fortsette litt utover mot kveldingen, så mulig ble det flere på han.


Flott på isen i dag også, altså. Takk for laget, folkens! Kanskje blir det en sjanse for isfiske også neste helg. Været ser lovende ut akkurat nå med tanke på mer istid da.