tirsdag 29. oktober 2013

Lakselus

I områdene jeg oftest fisker sjøørret har jeg vært forskånet fra å oppleve ørret mye befengt med denne parasitten. En og annen parasitt har det vært på fisken, men heldigvis ikke ofte og da et fåtall bare.


sørlandsturen min nå i høst ble det en enslig sjøørret på meg som ble middag. Den hadde et noe større antall lakselus enn hva jeg tidligere har opplevd å se på en og samme ørret. Over et titalls lus rundt om på kroppen telte jeg. Det mest i øyenfallende var lakselusa som hadde sugd seg fast på ørretens øye. Det må da ha vært fryktelig irriterende for fisken slo det meg.


Lakselusa hører naturlig til i sjøen, men med akvakulturnæringens inntog langs kysten og inne i fjordene så har det blitt skapt kunstig store mengder av denne parasitten. Oppdrettsnæringen fungerer som store oppdrettsanlegg også for lakselus. Villaks og sjøørret møter nemlig i dag langt større mengder lakselus enn hva som naturlig var til stede i sjøen tidligere. Lakselusa lever på fiskens slimlag, av huden og blodet som igjen kan skape infeksjoner og sykdommer på fisken. Jeg har sett bilder av sjøørret med så store mengder lakselus på kroppen at den kunne se ut for nærmest å være sugd tom for livskraft. Skremmende, nesten hjerteskjærende bilder, som f.eks. her.

Ørreten på bildene ovenfor ble som sagt fisket på Sørlandet i høst (Lindesnes). Jeg har ikke opplevd særlig lakselus på sjøørret i dette området tidligere. Det er heller ikke noen stor tetthet av oppdrettsanlegg i området som lenger nord på kysten som f.eks. i Hordaland. Er det noen lesere av bloggen som opplever mer lakselus på fisken på Sørlandskysten nå enn før? Kunne vært interessant å høre.


søndag 27. oktober 2013

Tidlig fisketur


Skjoldafjorden øst for Haugesund fristet til fisketur i dag. Jeg var tidlig avgårde og på plass i god tid før soloppgang. Det var fisk etter sluken på første kastet.


Jeg hadde egentlig tenkt meg en annen plass i fjorden i morges, men jeg ombestemte meg og dro litt lenger øst. Her på denne plassen ville jeg være litt mer i le for vind og vær. Nå ble det faktisk ganske bra vær de små timene jeg var der så det hadde ikke spilt noen rolle uansett hvor jeg var tror jeg. Sola varmet lite grann også da den kikket gjennom skydekket.

Det var mest aktivitet før sola kom opp over åsen i sørøst. Et par fine makrell ble tatt på land og et tosifret antall sjøørreter hilste på før de fikk svømme videre. De tre-fire største rundt halvkiloen vil jeg anta. Fine i formen. Den fjorden her er full av sjøørret!

Den er sprek ørreten i Skjoldafjorden


All fisk i dag ble tatt på den nylig kårede "Norges beste sjøørretsluk", nemlig møresilda. Jeg fisker den i 10g størrelse. Jeg har også byttet ut treblekroken med enkeltkrok. Langt enklere å få løsnet kroken fra fisken. Dette et godt poeng hvis den skal uti igjen som alle sjøørreter i dag. Mye mindre sjanse for skader på fisken.

Makrell har tatt møresilda

lørdag 26. oktober 2013

Fuktig morgentur


Var i vei fra Steinsfjellet i åttetida i morges. En løpetur i byheiene et par morgentimer. Grålysning i starten. 10-12 grader i lufta. Sommertemperatur egentlig det her på berget. Frisk bris i kastene fra sørvest og noen regndråper underveis.

Løpetur er forresten å ta hardt i, det må sies, jeg vil ikke havne i den kategorien. Rask gange med tikilosekk er en mer presis ordlegging. Å ha noen kilo på ryggen er fin medisin.

I grålysningen i byheiene

Gjennom Trolladalen

Jeg har gått løypa mange ganger før. Fra parkeringsplassen på Steinsfjellet inn gjennom Trolladalen og ut over Såtemyr. Herfra bak Krokvassnuten og Presten, forbi Lusatjørn og opp mot Krokavatnet vest for Bårdshaugvatna. Veldig vått i terrenget i dag etter nedbøren i det siste. Valgte riktig skotøy for turen. Det er sikkert.

Godt fottøy

Lusatjørn

Rundet Krokavatnet på nordsiden over demningen og fulgte stien gjennom skogen og det gamle brannfeltet på vestsiden. Fra sørenden av Krokavatnet fulgte jeg hovedstien opp og tilbake via Iglavasstjørn til Steinsfjellet. Ingen pauser å snakke om. Drøye to timer tok turen. Forsøker å holde litt på formen fra i sommer og kan ikke la sofaen vinne. I morgen blir det tur etter sjøørreten i fjordstrøka innafor.

Krokavatnet

Litt farger igjen i bjønnskjeggen (Trichophorum cespitosum)

onsdag 23. oktober 2013

Turkartet 2.0 på Fjellforum


I dag har Fjellforum, Norges største friluftslivsforum, offisielt lansert det nye interaktive turkartet hvor man kan finne hundrevis, om ikke tusenvis, av turrapporter registrert. Ved å gå inn på turkartet der, zoome inn til ønsket turområde, så kan man finne registrerte turrapporter som er skrevet gjennom ti år på Fjellforum. Her snakker vi MYE fin informasjon! I tillegg nå så kan man også finne registrerte blogginnlegg, fra private friluftslivsblogger fra turer i det aktuelle området man går inn på.

Registrerte friluftslivsbloggere på Fjellforum kan nå nemlig også legge inn lenke på turkartet til innlegg på sin egen blogg fra turer man har vært på. Et flott initiativ fra Fjellforum dette for å samle turinformasjon fra hele landet.

Jeg er aktiv på Fjellforum og registrert blogger der og har allerede lagt inn flere av mine beste turer på Fjellforums turkart. På bildet ovenfor ses flere av disse registreringene på kartet over mitt nærturområde. Taggene på kartet er lenke til blogginnlegg fra en tur jeg har hatt nettopp der.

Anbefaler alle å sjekke ut dette på Fjellforum. Er du ikke medlem der allerede, ja så kan du jo bli nettopp det nå. God tur!

lørdag 19. oktober 2013

En natt ved Liervatnet

Det nest største vannet i Sveio, Liervatnet, fristet til en overnatting. Stille og klart vær var meldt før væromslag på lørdag. Ingen tid å miste.


Ally var på taket på bilen før ett fredag ettermiddag. Ferdig tidlig på jobb. Innom Haukås i Sveio for fiskekort så var jeg ikke lenge etter på Lier ved Liervatnet. Bilen parkert og kanoen sjøsatt.

Det er ikke lange biten å padle, kanskje en kilometer halvannen, til der jeg visste om en ok leirplass på en holme i Liervatnet. Et kuppeltelt var med denne gang som bolig.




Leiren var snart etablert i strålende solskinn. Litt småkjølig i skyggen. Nok ikke mer enn rundt 8-10 grader.

Fine høstfarger nå, men det er helt på tampen. Om ikke mange dagene er det over for i år. Har i grunnen vært ganske bra i lavlandet her sør på Vestlandet må jeg si, høstfargene.





Det ble et par fisk i løpet av ettermiddagen. En liten pinne av en laks på knappe 200g tok sluken jeg hadde etter kanoen på vei innover. Fra holmen jeg hadde leiren tok en pen halvkilos ørret sluken i det sola gikk ned. Den fikk svømme videre etter et par bilder. Jeg skulle klart meg på fisk til mat på turen, men jeg hadde selvsagt lagt igjen både krydderier og smør på kjøkkenbenken hjemme. Godt jeg hadde en pakke Real med i sekken + to matpakker.



 
Jeg våknet med et rykk nøyaktig klokka åtte lørdag morgen. En time for seint. Jeg ville nemlig ha med meg det fine morgenlyset jeg visste ville være rundt sju halv åtte. Nå ble det i seneste laget for de beste bildene. Jaja, sånn er det.
 
En 3-4 hektos ørret tok sluken da jeg tok noen kast med stanga etter morgenkaffen. Den også fikk friheten i gave, men uten at bilder ble tatt av den. Det skjer det også.
 



Tilbake mot Lier og bilen på formiddagen ble det et par fotostopp. Det går mot kjøligere og mørkere tider nå. 2 grader i teltet i morges målte jeg. Rått.





PS! Klikk på bildene for større versjon, eller høyreklikk på bildene, velg åpne i nytt vindu, for størst versjon. Ikke dumt hvis du vil låne et bilde som skrivebordsbakgrunn.

torsdag 17. oktober 2013

Valgfag friluftsliv i Djupadalen


Et av de flotte nærturområdene vi har i Haugesund er Djupadalen, inngangen til "Byheiene". Hit er det kort vei fra skolen jeg jobber.

I dag hadde friluftslivklassen jeg underviser avtale med Christoffer fra Haugesund turistforening om et lite treff hvor vi fikk vite litt om hva turistforeningen kan tilby av aktiviteter for ungdom i denne aldersgruppen. Noe som er virkelig spennende er "X-ung" som lanseres i høst av Haugesund turistforening, sammen med foreningene i Bergen, Stavanger og Kristiansand.  Dette er et friluftslivstilbud skreddersydd for ungdomsskoleelever.



Christoffer fortalte oss også om hva DNT ung Haugesund tilbyr av aktiviteter i vår region. Det er ikke lite. DNT ung Haugesund er selvsagt også å finne på Facebook og det er bare å like siden der for å motta info direkte i nyhetsstrømmen på fb.

Litt røyklukt fra bålet fikk vi også med oss i dag i tillegg til litt lek i skogen som Christoffer hadde forberedt for oss. Takk for hjelpen til både han og Haugesund turistforening for et par hyggelige timer i Djupadalen i dag.

onsdag 16. oktober 2013

Møresilda best!


Magasinet Alt om Fiske (AOF) har hatt 30 sjøørretfiskere ute på testturer i vår og sommer. Alle har fått med et utvalg kjente sjøørretsluker, 21 i tallet. På til sammen 213 fisketurer ble det fanget 309 sjøørreter rundt om i landet på testslukene, skriver AOF i siste nummer. AOF skriver også at dette ikke har vært noen vitenskapelig test, og utroper den derfor ikke til "Norges beste". Likevel får man en god indikasjon.

Den suverene vinneren, som også er min favorittsluk til sjøørretfiske, ble Møresilda. Den fanget 64 sjøørreter, hvor største var 3,9kg(!). Dette var mer enn dobbelt så mange fisk som nr. 2 på lista, nemlig Morild 13g. Møresilda fikk også registrert 82 sikre napp mot Morilds 32.

I AOF sin test ble det benyttet en 15g holografisk Møresild med svart rygg. Jeg bruker for det aller meste denne sluken i 10g (bildet). Den er en sikker sjøørretfanger. Også i ferskvann tar jeg ørret med denne.

Jeg bytter vanligvis ut treblekroken i dag med enkeltkrok. Synes 10 gramslukene da får en lettere og ledigere gange. Samtidig så synes jeg den kroker bedre, lettere å løsne kroken hvis fisken skal tilbake i vannet igjen + at man setter seg sjeldnere fast. Mange fordeler altså med å gå over til enkeltkrok.

søndag 13. oktober 2013

I villmarka rett rundt hjørnet

Et døgn ved Vigdarvatnet. Det var helgeprosjektet så lenge meteorologene fremdeles var mine beste venner. Ut i den nære villmark, den rett rundt hjørnet.


Det er ikke lange biten til Vigdarvatnet fra hjembyen min, Haugesund. 20 minutt kanskje, i bil til der jeg setter ut kanoen. Like ved Vigdarheim leirsted. Lindøy heter det der og er en fin plass å starte turene på dette store vannet i Sveio.

Vigdarvatnet er i grunnen en liten perle. Man kan få litt villmarksfølelsen selv om man ikke er langt fra vei. Ute på vannet kan man finne seg et lite nes, som jeg gjorde, som gir helgeroen og godfølelsen.



Som på fredagen var det blikkstille på vannet. Jeg tok kursen nordover, forbi Vigdarheim mot Skorpeneset. T-skjortevær i oktober er ikke vanlig her på disse kanter av landet.

Vigdarvatnet er det største vannet i Sveio kommune. Det nest største besøkte jeg i går, Liervatnet. Det ligger litt lenger nord og tilhører et annet vassdrag. Fiskekort for Vigdarvatnet kjøpes enklest per sms. Da koster det 62 kroner døgnet. Kanskje en litt stiv pris, men lettvint.




Ute på Skorpeneset fant jeg en fin plass for lavvoen. Ikke mye trafikk på vannet denne lørdagen, kun et par båter og to kanoer observerte jeg. Jeg var rimelig alene inntil en far og to sønner la til på andre siden av bukta, nærmere Fjon. Det gjorde ingenting. Jeg var bortom og sa hei fra kanoen.


De store fiskefangstene ble det ikke. Ingenting fra kanoen, men en pen ørret på hele 760g tok en 18g Sølvkroken Spesial da jeg tok noen kast fra neset ved leiren. Feit og fin. Nydelig i kjøttet. Rødrosa. Den havnet på bålet utpå kvelden i folie. Villmarksmat.

Den kjempet godt ørreten

Fornøyd turblogger med pen ørret fra Vigdarvatnet

Flott i kjøttet

God plass på denne turen i Helsportlavvo

Nydelig plass helt sør på Skorpeneset

Mannen og månen


Kvelden har senket seg over leiren på Skorpeneset

Snart er kaffen klar


Vigdarvatnørret i folie er gode greier!

Det ble en lang kveld ved bålet ute på neset. Helt stille under stjernehimmelen. Månen lyste opp halvveis. Det var jo bare halvmåne.

Jeg hadde tatt med en liten sekk ved i kanoen. Det er ikke dumt. Så sparer man seg litt arbeid, samtidig som man sparer naturen også. Det kan bli snaut med ved på slike fine plasser hvis man ikke tar med til eget bruk. I kano går jo det utmerket.

Morgenstemning ved Vigdarvatnet

Mot sørøst. Valhest ses til høyre

Ally i morgensola

Rundt klokka 10 søndag formiddag pakket jeg ned og forlot plassen ryddet og fin. Akkurat slik jeg selv ønsker å finne leirplasser. Ett døgn var planen for denne turen og det i et aldeles nydelig høstvær. Det går ikke an å være heldigere.

Kanskje var det også siste brunørreten i år jeg tok på denne turen. Blir ikke mye fisket etter den framover nå. Etter sjøørreten derimot blir det noen turer i høst.

Det er heller ikke sikkert at det blir flere turer med Ally på denne siden av jul. Skal vel mye til for at vi skal få oppleve like flott vær seinere i høst som vi har hatt denne helgen. Men, som sagt, skal man aldri si aldri.

Tilbake mot bilen etter ett døgn på Vigdarvatnet

Idyll ved Lindøy søndag formiddag