onsdag 20. juni 2018

En kjapp oppsummering av våren


Dagen før sommersolverv, da sola "snur" tar jeg meg tid til en kort oppsummering av vinter og vår her på bloggen. På fredag legger jeg i vei på langturene i sommer. Da blir det stillere på bloggen.

Bildet øverst gir et godt bilde av våren på sørvestlandet, nemlig rimelig kald. Ja for denne vinteren og våren har det faktisk blitt hele 13 turer på isfiske. Det har jeg aldri fått til før tror jeg.


Både i januar, februar og i mars ble det turer, de fleste i februar og mars. På mange av disse fikk jeg trivelig selskap på isen. Det var hyggelig. Fangst ble det også, men ikke noen svære eksemplarer.


Både røye og ørret kom opp på isen på disse turene. En av de siste turene med Frank ble det et 20-30-talls smårøyer på oss til sammen. Det var moro.


Vil du lese mer om isfisketurene mine i vinter og forsåvidt alt jeg har skrevet om isfiske her på bloggen, ja så klikker du på etiketten #isfiske. Det er hele 43 innlegg med isfiske som tema på bloggen.


Isen forsvant og våren kom krypende i slutten av mars. 29. mars var første vårørret i håven i et tidligvann i Sveio.


Fra de siste dagene i mars, ja så gikk det slag i slag utover i april også selvom vi sleit litt med islagte vann helt i starten av april.


Allykanoen ble allerede 1. april montert opp på terrassen, men det var ikke før midten av måneden første turen ble tatt. Da ble det en tur på Vigdarvatnet med overnatting.


Noen store fiskefangster ble det ikke på turbloggeren denne første kanoturen, men det var vel heller ikke det viktigste.


20. april var det tid for overnattingsturen til valgfaget jeg underviser sammen med kollega Per Andreas. Turen gikk igjen til vakre Vigdarheim ved Vigdarvatnet.


Så endelig var det klart for første fjellturen i år, og igjen opp i Vikefjellet i Vindafjord. Et fint, lite fjellområde kort fra Haugesund. Fin fisk ble det også der i vår.


Den første helga i mai ble det kanotur og overnatting på Liervatnet i Sveio. Igjen en meget fin tur på dette vakre vannet.


Det var mange fine dager i mai som ble utnyttet godt til turer og overnattingsturer. En svært fuktig Kr. Himmelfartsdag ble utnyttet til fisketur. Det var ikke dumt. Etter varmen dagene i forveien var ørreten skikkelig i bett i høljeregnet denne dagen.


Dagen etter ørretbettet i høljeregnet ble det fjelltur med to overnattinger i herlige Strype i Etnefjellene. Her ble det ikke noen fangst å snakke om, men desto mer avslapning og fjelliv. Herlig.


16. mai var jeg igjen oppe i Etnefjellene, men nå litt lenger vest. Her fikk jeg selskap av både Johnny og Frank og vi lå der oppe til 20. mai. Fantastisk fine dager.


Siste helga i mai var jeg en snartur på Sørlandet med lillebror. Vi måtte få gjort litt på familiehytta som ligger fint plassert mellom Lindesnes og Mandal, på gullkysten.

Det var på Sørlandet jeg ble flåttbitt og som gav meg to uker på penicillinkur. Ble litt satt ut, spesielt den siste uka av kuren. Borreliose skal man ikke spøke med.


Litt redusert fikk jeg likevel en overnattingstur på Vigdarvatnet igjen, i sommervarmen som nå lå tungt over Sør-Norge. Jeg fikk til og med badet på den turen. Det skjer ikke for ofte på mine turer.


Et par fisketurer har det også blitt i juni selvom det har vært litt travelt både på jobb og privat. Jeg har hatt elever gjennom en muntlig eksamen i matematikk som har tatt fokus og jeg forsøker å selge barndomshjemmet i vår. Der er det litt tungt marked for tiden. Krysser fingrene for at det går i orden snart.

Så altså oppsummert, har det jo vært en ganske så god turvår med fine fiskefangster og like fine turer, mange i godt selskap også. Det er trivelig.

Når dette skrives står ting litt på hodet i heimen. Jeg ligger litt etter skjema med pakkingen. alt skal være pakket og klart innen fredag morgen er planen. I kveld fikk jeg pakket ned Ally i pakksekken som får plass i baksetet i bilen.

Fredag morgen setter jeg kursen mot Røros og en hotellnatt der. Her møter jeg også Frank og sammen drar vi inn til Käringsjön i Rogen naturreservat lørdag hvor vi vil starte toukersturen mot Norge og Synnervika. Nå kribler det godt!

Stay tuned!

tirsdag 19. juni 2018

Hvem skal ut?


Det gjentar seg hvert eneste år. Slukskrinet må slankes før langturene i sommer. I første omgang til padleturen fra Käringsjön til Synnervika.

De aller fleste slukene i blogginnlegget er levert av Salar Sportsfiske som sponser bloggen eller Sølvkroken/Nordic Outdoor som jeg har et samarbeid med.

Bildet ovenfor tok jeg for noen uker siden. Det viser slukskrinet etter vårturene her lokalt. Det er litt for mange, og noen må ut synes jeg. Problemet er alltid hvilke sluker som må velges bort.

Det er noen som barre MÅ med, og det er jo de som har fanget fisk i Femundsmarka tidligere. Blant dem er det noen klassikere:


Sølvkroken Spesial #42 må med i både 7 og 12g. Den har gitt flere røyer i Femundsmarka. Det er den i rød og kobber med svarte og hvite øyne. Også klassikeren Spesial #40, den blanke med røde prikker er selvskreven i 12g.

Aura Flake i rød og kobber er et must. Den gav jo den fine røya i Vassviktjønna i fjor sommer. Den må med også i 7g.

Tatt på Aura Flake i rød og kobber

Jeg må ha med Møresilda i kobber og rød i både 10 og 18g størrelse. Jeg har fått fine abborer på den i Femundsmarka. I tillegg tar jeg med i gull holografisk og rød også.

Lillauren i kobber kommer jeg ikke bort i fra. Denne blir med i både 7, 12 og 20 grams vekter. Den største tenkt til dorging på Rogen. Trolig en blank også blir med i 12g.

Et par av mine egenkomponerte svarte sluker får også plass, samt en Møreungen sluk og to. I tillegg to svarte spinnere og en eller to i kobber og rød.

Muggaørret tatt på svart spinner

Jeg finner nok plass også til "Norges beste sluk" i både 7 og 12g. Trolig er også en "julepynt" i 12g med i slukskrinet. Den kan trigge til hogg hvis ikke annet virker.

En langtkastende sluk i 14g fra Søvik, nemlig Ørekyta, tar jeg også trolig med. Det er ørekyte i Femundsmarka.

Til turen på Hardangervidda seinere i sommer, så kommer det nok nye til, og noen faller fra.

Skulle noen savne noen wobblere, ja så er det riktig. Jeg tar riktignok med en flytewobbler til dorgingen på Rogen, men ellers fisker jeg sjelden med dette.

Den lille, 5-delte fluestanga blir med i sommer

Kan nevne at fluestanga, den lille 5-delte, som ofte er med på tur, også blir med på kanoturen. Der har jeg fått ny ladning med Black Gnat parachute tørrfluer av fiskekompis Johnny. I tillegg har jeg kastedupp også til våtfluer som er med.

Synes du jeg mangler noen sluker da, ja så kommentér gjerne blogginnlegget.

PS. Salar Sportsfiske har levert meg mange av slukene nevnt ovenfor på min forespørsel. Noen har jeg også fått fra Sølvkroken/Nordic Outdoor.

søndag 17. juni 2018

Turtriks - gaffatape på gassboksen


Dette er et lurt, lite triks nemlig. Hvorfor dra på en hel rull gaffatape, når du kanskje ikke trenger mer enn en liten bit eller to i løpet av turen.

Joda, det kan jo skje, en eller annen gang, at du skulle ønske du hadde med deg en hel rull med gaffatape, men jeg har ennå ikke opplevd dette på mine vandreturer.

Så for å spare inn både vekt og volum på tape-budsjettet i pakkelisten min for vandreturer, ja så ruller jeg på en meter eller to på gassboksen, som jo alltid er med. Der tar jo ikke tapen særlig plass og er lett tilgjengelig derfra.

En meter eller to med gaffatape på gassboksen tar ikke mye plass

Jeg har i tillegg med litt elektrikertape (denne er elastisk) i fiskeutstyret og litt sportstape i førstehjelpspakken. Jeg har også alltid med 5-6 meter med 2-3 mm flaggsnor som kan brukes til både det ene og det andre.


På kanotur med Allykanoen derimot tar jeg med meg en hel rull med tape. Der har jeg opplevd å få bruk for litt mer. En rull "Gorillatape" er å foretrekke i kanoen. Den er kraftigere og limer bedre enn den vanlige gaffatapen.

lørdag 16. juni 2018

Morgentur


Tidlig opp i dag, og da kunne jeg like godt ta frokosten med meg ut tenkte jeg, eller rettere sagt et par brødskiver i lomma.

Jeg burde jo egentlig ha kommet meg ut med fiskestanga allerede torsdag kveld, i uværet som herjet den dagen, men jeg hadde ikke energi i kroppen til det. Heller ikke i går kom jeg meg ut en tur. Da måtte det bli i dag, og så tidlig som mulig.


En liten jækel satt i veikanten og ventet akkurat der jeg parkerte bilen i morges. Den var godt synlig på gresstrået den satt. Jeg var godt kledd for slike anledninger med bukse fra ExOfficio og høye gummistøvler.


Framme ved vannet fant jeg etterhvert ut at det var de minste slukene som gav kjenning med fisken. På en lett modifisert 4g spesial så hadde jeg flere napp, før den første satt. En liten tass som ble tatt på land.


Ikke lenge etter var det enda en på, som likte denne lille sluken. Denne ørreten var dobbelt så stor som første, men likevel under størstemålet. Da måtte denne også på land.


Det gikk en halvtimes tid før det var ny fisk på, nå på en 7g sluk. Jeg hadde kastet på et solid vak inne i ei vik, og kort etter satt den på. En fin fight fulgte før den glei inn i håven. Denne anslo jeg til gode 6 hekto, og da får de svømme ut igjen her.


Fin tur i morges altså. Nå skal helga stort sett brukes til litt organisering og pakking av det som kan klargjøres av utstyr allerede nå til sommerturene, samt noen fotballkamper på TV. Det meste begynner å bli klart nå før avreise kommende fredag. Både bil og kropp har fått service og reparasjoner til dyre kroner.

onsdag 13. juni 2018

Turfrokost


Jeg har flere ganger her på bloggen snakket om turfrokost. Igjen tar jeg opp den tråden om dette viktige måltidet på tur.

Problemet mitt er at jeg ikke er noe frokostmenneske i det daglige. En kaffekopp er gjerne starten på dagen for meg. På tur derimot så kan det være behov for langt mer energirik oppstart og da bør det være litt smakfullt også skal jeg få det ned.

Har landet på denne turfrokosten også i år

Jeg har forsøkt mye rart opp gjennom, men i fjor sommer forsøkte jeg denne kombinasjonen her for første gang, og den blir også med denne langtursesongen. Den fungerte fint.

Hovedingrediensen i min turfrokost nå er en Müsli frokostblanding fra Coop-nærbutikken min, "Fruit & Nuts". Den skal ha et innhold på 44% frukt og nøtter bla. rosiner, hasselnøtter, mandler, valnøtter, solsikkekjerner, papaya og havregryn og ananas.


I en pose på 750g av denne, blander jeg inn en pose á 130g tørrmelk (helmelkspulver) fra Nestlés Viking Melk. Tørrmelken fra Nestlé finner jeg i dagligvarebutikkene. Blandingen har jeg i en dobbel zip-lock-pose.

På tur røres dette ut i kaldt fjellvann i turkoppen min som tar inntil 4 dl. En god porsjon frokost.

Som ekstra energi og smak har jeg på en neve med Coops "Nutmix and Raisins", usaltede nøtteblanding. Den er virkelig god.

Alt toppes med et sukkerdryss før måltidet inntas med andakt. Av ovenstående blanding som utgjør i vekt 880g, gir dette 7-8 frokoster på mine turer.

Det skal sies at jeg ofte starter turene med brødmat, og når det er tomt, så går jeg over på ovenstående blanding.

EDIT 8. juni 2019: Det kan se vanskelig ut å få tak i tørrmelken som vist på bildene her. Butikkene i Norge selger ikke Viking helmelkspulver lenger. Et tips er å sjekke "innvandrerbutikker" eller kjøpe i Sverige. Den svenske tørrmelken sies å være vel så god som Vikings.

søndag 10. juni 2018

Luftetur


Litt slakk i kroppen i morges, men likevel tok jeg turen ut. Det fristet å ta noen kast med haspelstanga i favorittvannet.

Overskyet vær og ikke for varmt tegnet også til muligheter for fangst. 15 grader i lufta da jeg parkerte bilen. Et yrende fugleliv i skogen og på vannet er det ennå. Gjøken holder det også gående såpass seint her i lavlandet. Artig.


Veldig lav vannstand i vannet er en indikasjon på ekstremt lite nedbør siste måneden. Det er nøyaktig 1 måned siden sist jeg var her og opplevde ørretbonanza. Da høljeregnet det. Det har knapt kommet en dråpe siden da.

En svak bris fra nord holder knotten litt på avstand. Jeg har smurt meg med et myggremedie jeg hadde liggende en rest av.


Det går nesten en time før det er kjenning, og ti minutt til, så sitter en på. Det er krefter i denne og omtrent på størstemålet. Den får svømme ut igjen da.

Det er bare en kort periode at det er kjenninger med ørreten der ute. De drøye to timene jeg fisker, så blir det kun den ene i håven. Alle kjenninger og ørreten jeg fikk gikk på "Norges beste sluk", lett modifisert.

Fin tur var det. Nå blir det en travel uke på jobb, men så mot helga blir det roligere. Da er alle eksamener på skolen jeg jobber på over. Det skal bli greit.

lørdag 9. juni 2018

Pakkeliste til 14 dagers kanotur


Det nærmer seg avreise til sommerens turer og pakkingen er allerede i gang. Det er mye som skal med.

Bilen har fått dyr service og reparasjon denne uka. Det ble et femsifret(!) beløp jeg måtte ut med. Det koster jaggu dyrt å holde seg med bil.

Så mye tur blir det nok ikke denne helga. Litt småslakk i kroppen pga. penicillinkuren er jeg, litt uffen. Mulig det blir en fisketur i kveld eller i morgen tidlig. Jeg bruker heller da litt av helga på planlegging og pakking før langturene i sommer.

Før lengre turer prøver jeg å få pakket alt som skal med så tidlig som mulig, av det utstyret jeg kan. En pakkeliste hjelper meg ofte da. Da får jeg en ganske detaljert liste over hva jeg vil ha med og vekten på alt.

Pakkelisten jeg jobber med nå er for kanoturen i sommer i Rogen og Femundsmarka. Den er planlagt som en 14-dagers tur med innlagt fottur noen dager. Da må det pakkes litt smart også med tanke på fotturen, samtidig som jeg kan ha med litt mer i kanoen enn hvis det var kun en fottur. Godt med mat er med.

Pakkeliste for 2 ukers kanotur Rogen/Femundsmarka

Jeg vil forsøke å holde vekta under 30 kg  på sekk inkludert pakksekken. I tillegg kommer jo det jeg bærer på kroppen av klær, kameraer, og selve kanoen og 2 padleårer. Alt skal jo bæres og løftes mellom vannene.

Jeg har god erfaring med å pakke for en slik tur i én stor ryggsekk + én 20-liter pakksekk utenom. Pakksekken vil inneholde mye av maten og kokeutstyr. Denne skal også fungere som ballast helt fremst i baugen i kanoen. Jeg må ha tyngde der i tillegg til sekken like bak denne. Vekten på pakksekken kan nok komme opp i 8-10 kg.

Bæring ned mot Iso Rovijärvi i Nord-Finland 2014

Lengre bæringer mellom vann gjøres gjerne i en to-gang på mine turer. Sekk og alt løst utstyr først, så kanoen. Dvs. at slik jeg pakker får jeg festet det aller meste på sekken når det skal bæres og så tar jeg evt. padleårer eller fiskestang i en hånd, pakksekken med mat i den andre.

Pakkelisten jeg viser i blogginnlegget her er omtrentlig klar, og gir et ganske godt bilde av hva jeg tenker å ha med. Kanskje mangler det noe, eller jeg vil bytte ut noe, jeg vil likevel forsøke å holde meg under 30 kg i sekk og pakksekk.

Jeg vet mange liker å lese slike pakkelister. Kommentér gjerne min liste, og jeg vil gjerne ha tips og råd fra deg hvis du har. Vekten jeg oppgir på de enkelte tingene i pakkelisten min er omtrentlig, men ofte rundet litt opp. Jeg har også lagt inn noen "Diverse" som gir litt slingringsmonn.

torsdag 7. juni 2018

Travle dager


Det er travle dager for turbloggeren for tiden med sysler som er langt fra hva man helst vil bruke tiden på.

Travelt på jobb er det, samtidig som penicillinkuren etter flåttbittet ikke akkurat er behagelig for kroppen. Som om jobben ikke er travel nok, så skal det selges et hus, forhåpentligvis før jeg drar på tur i sommer.

Tenna har vært på årlig service, både en og to ganger i vår og bilen skal få sin kommende fredag. Det er ikke gratis for å si det mildt.

Til uka har jeg elever opp i muntlig eksamen. Det skal også forberedes, samtidig må jeg gjøre meg kjent med neste års elever. De møtte jeg på bli-kjent-leir i går. Det ble en lang, men hyggelig dag. Det lover godt for neste skoleår da jeg går på en treårsperiode som kontaktlærer igjen. Har kun vært faglærer de siste tre årene.

Om det blir tur av noe slag til helga vet jeg ikke. Det er mye som også må gjøres i heimen før sommerfri.

Fredag om to uker skal alt være pakket og klart for sommerens eventyr. Da skal første etappe kjøres, til Røros.

PS. Bildet øverst er fra Femundsmarka og Røvolfjellet juni 2015.

søndag 3. juni 2018

Ny natt på Skorpeneset


Temperaturen skulle synke litt gjennom helga, den verste varmen var på retur ble det meldt. Da passet det fint med en teltnatt på Skorpeneset igjen.

Litt før ti lørdag formiddag var jeg i vei til Vigdarvatnet i Sveio med Ally på taket. Litt rufsen i kroppen og ikke helt i slag riktignok. Trolig pga. penicillintablettene jeg går på i disse dager. En kanotur til Skorpeneset skulle jeg likevel kunne klare.

Det er helt stille da jeg siger nordover fra Lindøy, retning Dyngjevågen og Skorpeneset. Vanntemperaturen kjennes skyhøy ut. Et par og tjue grader tipper jeg.

Midt mellom "Skilpaddå" og "Japan" er det fisk på den ene stanga. Jeg antar fort at det er en ørret som har tatt møresilda like under vannflaten der bak. Overraskelsen er stor da jeg oppdager at det er det ikke!


Dette var en uventet fangst, spesielt på en glovarm dag som denne og med en vanntemperatur på over tjue grader. Det er jo ikke akkurat røya så glad i. Oppunder 2 hekto stor anslår jeg røya å være. En morsom opplevelse og tankene går tilbake til turen i Vätsäri for noen år siden da jeg dorget etter røye på Surnujärvi.

Jeg finner campplassen ledig ytterst på Skorpeneset. Herlig. Det første jeg gjør er å spenne opp tarpen. Furutrærne her gir litt skygge de også, men med tarpen så får jeg enda mer av campen i skyggen. Det må til i den varmen som er nå.


Det var godt jeg var tidlig på plass på Skorpeneset, for utover ettermiddagen er det flere som tydelig ser seg om etter camp og badeplass. Til og med et tjuetalls speidere i kano må finne seg et alternativt sted når de ser at jeg har okkupert plassen.


Det er langt mer trafikk på Vigdarvatnet nå enn hva jeg trives med. Heldigvis får jeg være i fred på plassen min, men jeg aner at plassen her er blitt godt kjent. Litt søppel finner jeg rundt bålplassen. Dette tar jeg med i min søppelpose.


Nå skal ikke jeg fyre bål her, for det er knusktørt i jorda i området. Heldigvis står brisen utover vannet, fra neset. Stormkjøkkenet med gassbrenner er trygt da, oppå en stein.

 Bokanbefaling!


Det blir en skikkelig slapp lørdag ettermiddag og kveld. Jeg har god bok med og god drikke. Kjølebagen er nyttig og holder brusen kald i mange timer. Fin på en slik kanotur.


Jeg fisker også litt fra neset, men det er ikke mange kjenningene jeg har. En og annen fisk viser seg i overflaten. Det er litt av hvert som klekker i vannet ser jeg.


Like før sola forsvinner fra neset tar også turbloggeren turen ut i vannet. Den så jeg ikke helt komme, men med den vanntemperaturen og varmen på land, ja da kan slikt skje, en sjelden gang. Jeg tror jeg var uti kanskje 10 minutter. Fantastisk temperatur.


Den lille DAB-radioen er med, og den kan anbefales. Fotballkampen mellom Island og Norge ble hørt på kvelden. Det blir nok noen VM-kamper i sommer på nettopp denne radioen.


En flokk kanadagjess som jeg tror holder til i Sveio fløy forbi både en og to ganger lørdag kveld. Jeg har sett denne flokken tidligere.


Jeg er i teltet rundt midnatt. Da er jeg vel forsynt av dagen her på Skorpeneset. Til og med har jeg badet i dag. Hvem skulle ha trodd det?


I åttetida er jeg ute av teltet søndag morgen. Sola har startet oppvarmingen av dagen. Heldigvis er teltet i skyggen av furuene her ytterst på neset.

Jeg tar det rimelig med ro, men i titida starter jeg nedpakkingen av leiren. En fin bris fra nordvest holder insektene unna. Det er litt knott som dukker fram når vinden forsvinner. Lørdag kveld måtte jeg smøre meg litt mot den.


På vannet sørover mot Lindøy har jeg to stenger ute og det er på møresilda igjen at det er fisk på. Nå en liten tass av en ørret.

I ellevetida er jeg tilbake ved bilen. På vei hjem kan jeg se tilbake på nok en fin teltnatt på Skorpeneset, på vakre Vigdarvatnet. Litt mye folk riktignok for min del var det på vannet dette døgnet, men det er vel bare å forvente så langt utpå sommeren og med de temperaturene som er disse dagene.

Trolig var dette siste kanotur før Femundsmarka/Rogen seinere i juni. Den ser jeg fram til!