søndag 26. september 2021

Et septemberdøgn på Vigdarvatnet

 

Jeg var litt usikker på værmeldingen denne helga, men lørdagen kunne bli fin var jeg tidlig i vei.

Vigdarvatnet lå blankt da jeg tidlig lørdag formiddag satte kursen retning Dyngjevågen og Skorpeneset. Nesten ikke et vindpust.

Det ble riktignok mer vindfullt utover dagen, men heldigvis ikke så kaldt, selv om anorakken var selvskreven påkledning på ettermiddagen.

Jeg hadde godt med ved med på turen og jeg kunne derfor fyre opp tidlig på dagen og nyte bålvarmen i campen.

Noe fiske ble det lite av, og de kastene jeg tok var uten kjenning. Det var heller ikke det viktigste med turen. Det viktigste var å utnytte det lille værvinduet som var meldt denne helga. Jeg var mest usikker på søndagen for da var det meldt mer vind.

Det blåser ganske friskt gjennom natta og jeg funderer på hvordan søndagen vil bli. På morgenkvisten stilner det ganske mye og jeg er ikke sein om å få pakket sakene og lagt i vei over vannet.

Værmeldingen kunne melde om vindkast opp i liten kuling utover dagen og det ville jeg ikke oppleve i Allykanoen. Nå kom jeg meg over og tilbake i en fin bris fra sørøst.

Nøyaktig ett døgn på Vigdarvatnet ble det da jeg legger til ved Lindøy igjen litt over klokka ni søndag formiddag. En fin, men litt vindfull tur ble det.

Nå meldes det gråvær framover og det tror jeg kommer godt med også for Vigdarvatnet som har en historisk lav vannstand for tiden. Ny tur blir det til helga i alle fall. Da blir det til Olalia med valgfagklassen jeg underviser.

onsdag 22. september 2021

Høstjevndøgn i dag!

 

I dag er det høstjevndøgn og dag og natt er like lange og det er tre måneder til sola snur.

Det er nok riktigere å si at dag og natt er omtrent like lange i dag, for det er egentlig ikke helt nøyaktig. Sola står omtrent vinkelrett på jordaksen i dag og for vår del skjer dette i kveld klokka 21.21.

Det blir altså mørkere og mørkere kvelder og lengre netter framover nå. Høsten har virkelig tatt grep, selv om temperaturen ikke er falt veldig synes jeg. Det er fremdeles rimelig milde netter.

Det er meldt uvær denne uka, men til helga ser det lysere ut værmessig. Høsten har ikke helt blitt slik jeg ønsker det turmessig, men kanskje det blir en sjans til helga? Den vonde armen blir bedre dag for dag, sakte. Jeg må fremdeles være litt forsiktig.

Kilde: Wikipedia, timeanddate.no

søndag 19. september 2021

Et teltdøgn i ytre Etnefjell

 

Med en brukbar værmelding for helga, ja så kunne det bli sjans for et døgn til fjells. Det ble det akkurat.

Tidlig av gårde lørdag morgen kom jeg meg østover og var allerede litt over ni på parkeringsplassen gode 500 meter over havet. Kun to andre biler sto parkert der. Det ville altså ikke bli fullt i fjellet så det ut til.

Like viktig som å kunne krysse av et teltdøgn til denne sesongen var også å få brukt kroppen litt. Det har vært mye stillesitting de siste ukene. Med en vond arm i bedring og en fot som måtte prøves litt mer, ja så passet det utmerket med en tur denne helga.

Det er på kjente stier jeg tusler oppover med en sekk pakket med akkurat hva jeg trenger for et avslappende døgn oppe ved Lysevatnet. God bok, noe godis og ellers god komfort.

Jeg ser ikke en sjel på vei oppover, men i det jeg tar en pust på en stein så blir jeg tatt igjen av en hyggelig, lokal sauebonde som er på leit etter de siste dyra som skal ned fra fjellet for sesongen.

Det blir en trivelig prat og artig å høre med lokalkjente som er vokst opp nettopp i dette området. Han kunne fortelle at en jerv var observert ikke langt unna for kort tid siden. Slikt er spennende å høre om.

Etter gode halvannen time er jeg oppe ved fjellvannet og finner snart teltplassen fra sist jeg var her. 

I den friske vinden fra sørøst som kommer feiende over vannet så må jeg feste teltduken til sekken når jeg skal sette opp teltet. Den er opp i en frisk bris vinden, men ikke så kald. Det er en 8-10 grader i lufta her mer enn 600 moh.

Etter at teltet er oppe monterer jeg stanga og tar en tur langs vannet. Det blir ikke mange kastene i vinden og armen er heller ikke god nok til langvarig fiske. Likevel så er det napp på første kast og kort etter også fisk på land. En liten tass riktignok, men av riktig slag.

Etter den korte fisketuren blir det mye teltliv i vinden som nå kanskje er oppe i en liten kuling i kastene. Det gjør ingenting, teltet står seg godt i vinden godt bardunert som det er. Døra på lesiden kan fint stå åpen selv i vinden som treffer teltet. Jeg er virkelig fornøyd med denne teltkonstruksjonen.

Det blir noen solgløtt utover ettermiddagen, men ikke noe langvarig. Artig er det å se tårnfalken igjen her over teltet, men noe bilde klarer jeg ikke denne gang å få som i fjor.

Det frister ikke mye å være ute i vinden og teltetlivet blir heller prioritert utover ettermiddagen og kvelden. Jeg har likevel teltdøra åpen og nyter høstlufta som er så tydelig nå.

Det blir lørdagsunderholdning på skjermen fra statskanalen utover lørdagskvelden. Det er akkurat dekning der jeg har teltet plassert. Inni mellom blir det også noen kapitler i boka som er med.

Jeg sover overraskende godt gjennom natta til tross for den kraftige vinden som sliter i teltduken.

Det er regndråper som kommer med vindkastene i åttetiden som får meg til å stå opp. Regn var ikke meldt i dag. Jeg avventer litt, men i nitiden så tar jeg ikke sjansen lenger og starter nedpakkingen.

Noe kraftig regnvær er det ikke, men jeg har ikke vanntett bekledning med, lett som jeg ville pakke for turen. I halv titiden er jeg i vei nedover igjen etter et herlig teltdøgn her oppe tross alt.

Bortsett fra den hyggelige sauebonden jeg traff i går har jeg ikke sett en sjel. Noen hagleskudd fra Vikedalsiden av Lysevatnet har jeg riktignok hørt, da jakta er i gang der allerede. Her i området starter den ikke før neste helg ble jeg fortalt.

Jeg har regndråpene i ryggen på vei nedover, men etter hvert så vinner sola litt fram i skydekket.

Det er ganske så tørt i terrenget og det er mer eller mindre mot normalt. Jeg er vant til langt fuktigere terreng her.

Det er ikke mange bilene på parkeringsplassen heller, et par til siden i går. Det er ikke det aller beste været som frister kanskje.

I vei vestover treffer jeg regnværet i Ølen. Godt det ikke traff meg i morges. Da ville det blitt en våt nedpakking av telt tenker jeg.

Jeg er godt fornøyd med turen. 23. teltnatt i år har jeg telt riktig. Kanskje klarer jeg å bikke 25 før jeg pakker ned for sesongen. Det blir nok ikke flere teltnetter til fjells år, men skal aldri si aldri. Mest sannsynlig blir det i lavlandet og til vanns.

Neste fjelltur er likevel ikke langt unna. 1. oktober blir det til Olalia med valgfagklassen jeg underviser. Vi har bestilt sikringshytta der for elevene fra fredag til lørdag. Krysser fingrene for ok turvær da.

søndag 12. september 2021

Høst!

 

Det er uten tvil høstlig her jeg bor nå og denne helga fikk vi den også rett i fleisen.

Jeg hadde meg en bitte liten tur ut i går med fiskestanga, knapt en time tror jeg i regnværet. Hensikten var hovedsakelig å teste stanga etter at jeg knakk av tuppen for noen uker siden. Med ny toppring så fungerer stanga fint igjen, dog 3-4 centimeter kortere.

I dag ble det en rundtur på 4-5 kilometer rundt Børshovda i Sveio. Jeg har følt for å teste høyrefoten litt etter uhellet jeg hadde 17. mai i år. Den har vært litt uggen de siste ukene og i dag fikk jeg testet den godt med fjellstøvlene på.

Turen gikk som sagt rundt Børshovda, denne markerte toppen nord for Liervatnet i Sveio. Etter rundturen kjentes foten helt grei og er klar for flere turer i høst mener jeg.

Høyrearmen er også på bedringens vei, men jeg droppet fisketur i dag. Jeg må få den helt 100% til høstferien er målet.

tirsdag 7. september 2021

Igjen på jakt etter forskjellige trær

 

Denne uken var jeg igjen på tur i nærskogen på jakt etter ulike treslag sammen med klassene mine i naturfag.

Det er tre år siden sist og det er like artig synes jeg. Spesielt artig er det etter at vi tok i bruk den geniale og enkle mobilappen "Treslag - på tur i skogen". En utrolig fin, liten app som barn og unge lett finner ut å kunne bruke.

Mine to klasser fikk testet appen godt denne uka da vi i delingstimene i naturfag tok turen bort i nærskogen vår ved skolen. Elevene fant mange av artene appen inneholder.

Neste naturfagstime skal eleven velge seg et tre de fant og skrive en informasjonsplakat om treet.

Se også blogginnlegget "Norske løvtrær" fra 2012 her.

PS! Vil du lese mer på bloggen om min lærerhverdag så klikker du her.

søndag 5. september 2021

Formiddagstur

Også i dag ble det en tur tidlig av gårde i morges. Et fiskevann i Tysvær fristet til et besøk.

Det ble ikke så lenge jeg fisket, men i dag ble det i alle fall en tass på land i tillegg til flere kjenninger som var bortpå sluken. Det var svart sluk som fungerte best.

Det var godt med tyttebær der jeg var i dag og jeg fikk meg noen munnfuller. Det er aldri feil det.

lørdag 4. september 2021

Frokosttur til Vigdarvatnet

 

Det ble en tidlig formiddagstur til vakre Vigdarvatnet i Sveio i morges, med frokost med i tursekken.

"Japan" ligger landfast i Vigdarvatnet i høst. Det må være en historisk lav vannstand i dette store vannet i Sveio. Jeg har i alle fall aldri opplevd slik lav vannstand her tidligere.

Mange lurer vel kanskje på hvor i all verden "Japan" ligger i Vigdarvatnet. Det står i alle fall ikke i kartverket. Det er selvsagt et gammelt speidernavn på en øy som minner om Japan i form, sett ovenfra.

Øya ligger like øst for Vigdarheim leirsted og nord for Lindøy som nå var landfast med "Japan". Jeg har vært på "Japan" tidligere både med hjelp av kano, men også i vadestøvler for mange år siden. Ved normal vannstand kan det gå akkurat.

I dag tidlig var jeg ute på øya i nitiden for et par små timers fiskeri. Jeg var her en tur sist helg også, men da uten fiskestang og så noen kraftige vak kort fra land. Derfor en tur i dag og med fiskestanga med.

Jeg sliter med en vond kastearm ennå, så det ble ikke mange kastene. Noen fangst ble det heller ikke, men to solide napp kunne jeg notere.

Det har virkelig vært tørt lenge på mine kanter av landet og flere plasser ser jeg at løvtrærne har tatt høsten allerede og begynt å ikle seg høstfarger. Spesielt der hvor det er tynt jordlag ser jeg dette.

Til uka meldes litt fuktigere vær og det vil nok hjelpe litt på antar jeg. Jeg tar en formiddagstur i morgen også, men da trolig til Tysvær.

torsdag 2. september 2021

Enda en gang i kano med valgfagklassen

 

Vi utnytter virkelig muligheten Frilager har gitt oss, nemlig utlån av kanoer i vårt nærområde.

På frilager.no kan man nemlig booke kanoer i Eivindsvatnet til en rimelig penge. I dag hadde vi på valgfaget vårt igjen booket kanoene til en finfin padletur.

Noen av kanoene hadde fiskestang med, men noen fiskefangst ble det ei. Et par napp ble meldt, men ikke mye mer.

Neste uke er det oppsett av lavvoene våre som står på planen. Det kan ofte bli en utfordring. To store lavvoer har vi på valgfaget. Vi pleier å ofte å la jentene konkurrere mot guttene i oppsettet av våre to store lavvoer. De fleste gangene vinner jentene på tid. Det blir spennende neste torsdag.

onsdag 1. september 2021

Mye rognebær, mye snø?

 

Rognetrærne står fulle av rognebær i disse dager her hvor jeg bor. Det er et flott syn mange plasser.

De fleste har kanskje hørt om det gamle værtegnet som sier at mye rognebær på trærne vil gi mye snø til vinteren. Jeg har også hørt det motsatte, at mye bær gir lite snø.

Det er jo bare tull å spå været slik, og dette værtegnet stemmer ikke. Det forteller vel heller hvor god sommer det har vært for rognetrærne. For en varm og fin sommer har det jo beviselig vært på mine kanter av landet i alle fall.

Mye rognebær på trærne er supert for flere fuglearter som har disse bærene på menyen som flere trostefugler og bl.a. sidensvansen. Det er fullt matfat utover høsten for disse.

Det kan forresten være skummelt for oss å spise disse bærene direkte da de inneholder amygdalin, en gift som kan danne blåsyre faktisk. Effekten forsvinner riktignok hvis man koker eller tørker bærene. Rognebærgele er jo et kjent tilbehør til viltmiddager blant annet.