tirsdag 1. juli 2025

Broderen er i nabolaget ditt!

 

Det var meldingen jeg fikk fra turkompis Frank mandag kveld denne uka. Storebroren hans var på seiltur langs kysten med kurs østover nemlig.

Marintraffic.com er en av de mest brukte nettsidene her hos meg sommerstid, med god utsikt sørover så langt øyet rekker, ja så er dette en like benyttet underholdningskilde som mer kjente strømmetjenester og TV-kanaler. Nå var snart seilbåten "Østhus" å se ikke bare via AIS'n på Marine Traffic, men snart også med det blotte øyet.

Etter en overnatting på Furuholmen i Lindesnes, så ville "Østhus" ha kurs forbi sommerhytta til turbloggeren tirsdag formiddag en gang, kunne Frank melde.

I ellevetiden dukket "Østhus" opp fra vest og i fem knops fart omtrent, i nesten vindstille vær, hadde skipet stø kurs østover mot Mandal.

Hadde jeg vært på sjøen da "Østhus" var forbi, ja så ville jeg selvsagt vært bortom og hilst på. Noen timer tidligere hadde akkurat det vært litt enklere nemlig. Jeg hadde meg nemlig et par morgentimer på sjøen i dag. Nå ble det litt vanskeligere å hilse på da jeg var midt i malerarbeid på terrassen, men bilder fikk jeg jo, som ble videresendt.

God tur videre!

lørdag 28. juni 2025

Vanvittig til krabbefangst!

 

Snart en uke av sørlandsferien er gjort, og krabbeteina er trukket to ganger. I dag var det virkelig god fangst!

Jeg kjente det fort på tyngden da jeg dro opp teina i formiddag. Her var det virkelig fin fangst i teina som fanger utrolig godt. Det har nok selvsagt også med type og mengde agn å gjøre.

I dag ble det hele 32 krabber i teina, etter tre netter i sjøen. Jeg har funnet godplassen her kort fra sommerhytta. Sist onsdag var det 27 i teina og den var agnet med 3 smålyr. Fangsten i dag var lokket i teina av to smålyr og to makrell. Jeg tror makrell er en innertier når det gjelder teineagn til krabbe.

Jeg vil skryte mer av teina, som for et par år siden ble innkjøpt hos "Baardsen på kaien" i Haugesund. Jeg bruker bare den ene teina nå, selv om jeg har et par andre typer også. Den fanger vanvittig bra. Jeg passer på å agne teina godt, med så mye fisk jeg får plass til, både i den fastmonterte agnposen, og et agnbur jeg kjøpte på Biltema, som jeg fester inne i teina med en liten karabinkrok.

Synketauet jeg bruker er kjøpt på Biltema og er ca. 40 meter langt. Ca. 15 meter fra teina har jeg en liten "garnblåse" som gjør at tauet ikke legger seg på bunnen, men holdes oppe i vannet. Da kan man unngå at tauet setter seg fast. Der jeg setter teina og har funnet godplassen er det rundt 30-35 meter dypt, og er et ganske flatt område på bunnen.

I fjor høst testet jeg denne teina som hummerteine, men det var ingen suksess. Jeg var nok mer skyld i det sjøl, enn teina, uerfaren med hummerfiske som jeg er. Jeg tror jeg holder meg til krabbefiske.

Vil du prøve deg på krabbefiske, ja så sjekk ut den teina som Baardsen selger. Den fanger godt.

fredag 27. juni 2025

Første makrellmiddag

 

Tidlig i morges ble det på få minutter 6 fine makrell om bord. Da var det ikke mye vits å fiske mer og jeg la kursen mot land.

Fine, beinfrie fileter av makrell ble saltet og pepret forskriftmessig, før de fikk seg noen timer til kjøling. Deretter 30 gode minutter i varmrøykeovnen, som var akkurat perfekt!

Det er ingenting som er bedre enn å sørge for egen mat og i dag så ble det en herlig, tidlig middag med varmrøkt makrell på verandaen på hytta.

Servert med agurksalat og rømme på noen loffskiver, ja hva gir du meg? ... En perfekt start på sommeren! ...

Stay tuned! ...

lørdag 21. juni 2025

Sørlandsferie fra sommersolverv

 

Sørlandsferien denne sommeren startet på sommersolverv, den lengste dagen i året. Nå skal det nytes!

I dag tidlig "snudde sola" og nå går det sakte og ubønnhørlig mot mørkere tider igjen. Alltid litt vemodig å gjøre de tankene.

Sola snur jo ikke, det er jordhellingen som når makspunktet akkurat i dag. Den nordlige halvkule vender maksimalt mot sola på denne dagen. Motsatt er det på den sørlige halvkule. Der har de vintersolverv i dag.

Turbloggeren har tatt fri resten av sommeren fra og med i dag. Med båten på henger nedover E39 så ankom jeg det blide Sørlandet i halv ett-tiden. Alt gikk som smurt på ferden sørover også turen med båten ut til hytta.

Nå skal det ikke stresses mye de neste 7 ukene fram til ut i august. Det blir sjøliv, fiske og krabbefangst  det aller meste av tiden er planen. Skulle det komme et høytrykk over Sør-Norge i juli skal man ikke se bort i fra at det også kan bli en liten uke til fjells. Da er det Setesdalsheiene som mest lokker, kun noen små kjøretimer fra hytta.

onsdag 18. juni 2025

Flott artikkel om packraft i Jakt & Fiske

 

I siste nummer av magasinet Jakt & Fiske så er det en stor artikkel om bruk av packraft til fiske.

Det er den dyktige friluftsliv- og sportsfiskejournalisten og forfatteren Tommy Egra som står bak saken i nummer 4 av magasinet i år. 

Tommy Egra er selv også en virkelig god fotograf og tar gode sportsfiskebilder vet jeg, for jeg har sett flere av dem. Her derimot så ble jeg spurt om lån av noen bilder fra bloggen min til artikkelen. Jeg er ikke vanskelig å be slik.

3 av bildene i artikkelen er fra bloggen og fra tre ulike turer med packraft jeg har gjort de siste årene.

Et bilde fra den fine hula i Kollesundet i Vigdarvatntet i Sveio fikk fin plassering i artikkelen. Et bilde fra én av mange camper jeg har hatt på holmen i Liervatnet ble også med og et bilde av turkompis Frank som padler mellom kampesteiner i Basurdevatnet i Etnefjellene. Gode illustrasjoner til artikkelen synes jeg.

Artikkelen kan leses i sin helhet i magasinet Jakt & Fiske og er virkelig lesverdig med gode tips om bruk av packraft til fiske. Nå skal det sies at jeg leser nesten alt jeg kommer over av stoff om bruk av packraft. Et tema som her i huset er høyaktuelt.

Magasinet Jakt & Fiske er medlemsbladet til Norges Jeger og Fiskerforbund.

PS. Vil du lese om alt jeg har skrevet om packraft her på bloggen, ja så klikker du bare her.

tirsdag 17. juni 2025

Aktivitetsdag på skolen

 

Det tikker mot sommerferie og da er det vanlig med en del alternative dager nå mot slutten av skoleåret. I dag var det aktivitetsdag i Djupadalen i Haugesund.

Hele trinnet jeg jobber på avholdt en søkkvåt aktivitetsdag i vakre Djupadalen i Haugesund i dag. Det bøttet ned til tider, men det var heldigvis ikke så kaldt. Blant annet var det både kanopadling, bading, klatrejungel og utendørsleker som ble avholdt.

Turbloggeren tok på seg å lose de som hadde lyst å fiske noen timer rundt det store neset i Eivindsvatnet. Her ble det tatt mange ørreter på 80-tallet minnes undertegnede, men i dag var det virkelig trådt de første timene, ikke et napp på noen, helt inntil det beit på hos turbloggeren, på en svart modifisert sluk.

Jaggu var det ikke en ganske så pen ørret, ja virkelig en fin størrelse å snakke om i dette vannet. Like etter fikk Jonas en litt mindre fra samme fiskeplass, på en svart og blank møresild. Den fikk slippe ut igjen. 

Dagen ble avsluttet litt før tida, men det var det ingen som klaget på i regnværet. Turbloggerens fisk viste seg virkelig å være kvalitet da den ble filetert på kjøkkenbenken. Den blir middag i ettermiddag.

lørdag 14. juni 2025

Glovarm tur med packraft og telt

 

Nesten rett fra jobb denne fredagen bar det innover til nabokommunen med bilen lastet med alt nødvendig for ett døgn på tur.

Den voldsomme varmen skremte meg litt, men vinden som var meldt ville nok avdempe litt.

Jeg har fin medvind i starten av padleturen da jeg legger i vei i totida fra bilen. Det er flere og tjue varmegrader, så det blir litt hett under spruttrekket ganske snart.

Jeg har sluken bak båten og i det jeg runder et lite nes er det fisk på. Den er ikke stor ørreten og den gis bort til ørna jeg vet patruljerer området her.

Campen er oppe litt før tre i strålende vær og vind fra sør. Det er opp i kuling i kastene og jeg finner litt le rett på nordsiden av teltet. Her sitter jeg fint.

Sist jeg var her, i starten på mai, så var det så bløtt at jeg beholdt gummistøvlene på under hele oppholdet. Nå derimot, er det helt motsatt. Det er fryktelig tørt og finfint crocsføre. Med vinden som var meldt, så lastet jeg ikke båten med ved denne gang. Det ville vært et stort sjansespill å fyre bål.

Middagen står Monsen for, og jaggu fant jeg ikke bittelitt kjøtt i denne, noen småbiter av bacon. Det var overraskende.

Den meldte varmen kjenner jeg bra til utover ettermiddagen. Det er nesten som å befinne seg i en varmluftsovn til tider. Selv i lett overskyet vær bikker termometeret 30 grader i kulingkastene.

Jeg blir avbrutt i ettermiddagsdøsen i campingstolen av et voldsomt plask rett i vannkanten få meter fra beina mine. I brøkdelen av et sekund ser jeg en oter som stirrer på meg fra vannkanten før den kaster seg rundt og forsvinner under vannet nordover. 30 meter fra leiren ser jeg hodet på den, der den stirrer tilbake på meg som selvsagt ikke fikk noe bilde.

Kvelden benyttes sedvanlig til noen kast med stanga mellom podcaster, avislesing, boklesing og litt TV-titting. I det sola forsvinner i nordvest så lokker teltet og soveposen. Temperaturen ute er også dempet seg noe, så jeg sovner fort.

Med begge dører på vidt gap i teltet og kun myggnettingen i døra som vern, så sover jeg godt. Likevel er jeg på beina i femtiden da de første solstrålene bryter gjennom myggnettingen.

Ute møter knotten meg i horder. Det er helt vindstille og da avhjelper jeg litt med et lite kvistbål tett nedved vannkanten, der jeg fyrte bål på turen her i mai. En myggspiral på campingbordet er heller ikke dumt.

Det er et yrende fugleliv i skogen rundt vannet og gjøken er fortsatt også aktiv hører jeg. Jeg trodde den hadde gitt seg.

På en litt oppspist furubusk kommer jeg over en haug med små larver. Artsorakelappen gir mest sannsynlighet for at det er furusvermerlarver. Fin liten naturopplevelse det der.

Like bortenfor campen vokser det mye soldogg, denne fine og rare lille planten som vokser på fuktige steder og fanger insekter med de klebrige dråpene. Artsorakelet på telefonen oppgir dette til å være dikesoldogg. Soldoggen er altså en kjøttetende plante.

Det blir noen småturer i terrenget rundt campen på morgenkvisten og det går jo helt finfint i crocs denne gang. Det er helt vindstille de første timene av denne lørdagen midt i juni.

Varmen kommer etter hvert i dag også og i i sjutida passeres 20 grader allerede. Heldigvis kommer det en svak bris i nitida. Det avhjelper litt også kleggproblematikken.

I titida starter jeg nedpakkingen og siger utover vannet igjen kvart over ti retning bilen. På veien får jeg den tredje lille ørreten som fanges på turen. De var ikke veldig ivrige etter mine redskaper denne gang.

Den er fin den svake brisen jeg har i mot og det er slett ikke verst under spruttrekket i dag, selv om termometeret faktisk viser 23 grader da jeg rygger ut bilen fra parkeringsplassen.

Det var den 14. turen i år der packraften var transportmiddelet og den 15. overnattingen ute. Nå pakkes båt og telt ned, sammen med resten av turutstyret for sommeren. Det er en god sannsynlighet for at det tas i bruk i sommer en gang, skulle jeg bli litt lei makrell, krabber og saltvann. Da lokkes jeg nok mest av en høyfjellstur tenker jeg, men det må ikke bli for langt fra Sørlandet. Setesdalsheiene er jo ikke altfor langt unna.