lørdag 31. desember 2016

Hvor går turen i 2017?


Det har blitt en slags tradisjon på bloggen at jeg denne siste dagen i året ser fram mot neste turår og forteller litt om hva jeg planlegger å gjøre.

Jeg hogger de ikke i stein planene, for uforutsette ting kan skje og komme i veien for det som er planlagt. Det erfarer jeg så og si hvert år, også sist år, som jeg oppsummerte her på bloggen i går. Jeg tar meg vel i å være litt for ambisiøs i turplanene når jeg ser tilbake på tidligere år. Likevel så har det blitt fine turer av det. Jeg har opplevd mye fin natur og villmark selv om jeg har måtte kaste inn håndkleet av og til og gjort endringer underveis.

Kanskje blir det isfiske igjen vinteren 2017?

Det lureste er å starte i det små og for kommende måneder så blir turlivet som tidligere. Det blir ikke mye nytt der. Får vi en kuldeperiode i år også, som sist vinter, så prøver jeg igjen på isen etter røye og ørret her på Haugalandet. Sist vinter ble det ikke mye fangst, men isfisketurene var jo fine.

Skolens vinterferie er hos oss lagt til månedskifte februar/mars. Det kan gi en ok mulighet for noen dager på Sørlandet og jakt på sjøørreten der. Jeg drar ikke ned for en hver pris, det må være over null i lufta.

Håper å oppleve en slik ørret igjen i mars 2017

Med en normal vinter og vår her på mine kanter så håper jeg å kunne fiske de første brunørretene allerede i mars måned. Det har jeg klart de siste årene, men det er likevel ikke før i april at dette fisket begynner å ta seg opp hos meg. Blir det fine temperaturer og fint vær så er Ally montert opp i april, forhåpentligvis så tidlig som mulig i denne vårmåneden. Da kan det fort bli første overnattingstur også på et lokalt vann.

Håper at Ally er oppslått i april 2017 for nye eventyr

Påsken i 2017 er i midten av april. Da blir det sørlandstur igjen. Det skal vel litt til å tangere sist påskes sjøørret, men prøve må jeg jo. Det er jo så spennende det fisket.

Jeg ønsker mer av dette også for kommende påske på Sørlandet

Arbeidstidsavtalen min dette skoleåret sier at jeg arbeider mer enn 100%, noe som gir positive utslag ved at jeg kan avspasere enda mer enn vanlig som lærer i grunnskolen (vi har jo ellers ganske bra med avspasering). For mai måned har jeg derfor puttet inn noen slike avspaseringsdager på strategiske datoer, noe som gir meg to lange helger. Den første i forbindelse med 17.mai, den andre i forbindelse med Kr. himmelfartsdag. Jeg avspaserer dermed 18. og 19. mai, samt 24. mai. Det gir meg to langhelger på hver 5 hele dager. Jeg krysser allerede fingrene knallhardt for fint vær og snø- og isfrie nærfjell. Jeg fikk jo noen fine turer sist mai og vil gjerne ha tilsvarende kommende også.

Langhelger i mai skal utnyttes maksimalt i jakten på slike

Må heller ikke glemme at 1. mai er en mandag. Med andre ord håper jeg å kunne utnytte fridagene i mai maksimalt på tur.

Pinsen første helga i juni gir også en langhelg jeg vil utnytte. Helga etter er allerede booket. Da er det siste tur med valgfagklassen jeg underviser. Den går til Vigdarvatnet.

Ikke bare har jeg tatt ut ekstra avspaseringsdager i mai, jeg har til og med fått tatt ut avspasering de 3 siste dagene av vårsemesteret på skolen jeg jobber. Dvs. at friperioden min til sommeren er strukket maksimalt. Tanken er nemlig å utnytte dette å dra langt vekk på tur.

Jeg syslet med tanken for ett år siden å dra nordover igjen sist sommer. Slik gikk det ikke, men kommende sommer, sommeren 2017, da blir det tur nordover igjen. Det er jeg ganske så sikker på nå.

Turen går nordover igjen i 2017 er planen

Jeg hadde fantastisk fine turer sommeren 2014 og nå vil jeg nordover igjen. Turområdene er rimelig spikret allerede.

Trolig vil jeg etter den lange kjøreturen nordover starte med en god ukes tur nordvest i Enaresjøen i kano. I dette området er jeg litt kjent fra turen i 2014 og jeg fikk jo også fin fisk her. Det lokker til en gjentakelse. Denne gang blir det langt færre bæringer er tanken. Det kan gi mer komfort på turen. For de som er interessert i samme område så ser jeg for meg en rundtur som følger: Nitsijärvi - Enare - Kyyneljärvi - Suolisjärvi - Enare - Nitsijärvi. Dette gir meg flere dager også på Enaresjøen, helt i nordvest.

Fra omtrent herfra starter kommende sommers Vätsäritur tror jeg

Turen i kano kan klares på en ukes tid, men 10-12 dager setter jeg av til turen. Da kan jeg nok ta det fint med ro og slippe å stresse på tid. Kan også risikere å ligge både vind- og værfast.

Ei bålgryte med ørret fra Suolisjärvi vil jeg gjerne oppleve igjen

De første padletakene på kommende sommers Vätsäritur regner jeg med kan tas mandag 19. juni. Da vil jeg være innenfor grensene til dette ødemarksområdet allerede første dag.

Finnmark må igjen besøkes når jeg er på Nordkalotten. Boka til Valle jeg fikk i postkassen i høst gav skikkelig finnmarksfeber igjen og jeg må tilbake. Laksefjordvidda og Ifjordfjellet står igjen øverst på turlista. Stabbursdalen har jeg som en god nummer to. Den er ikke så mye lenger den lista, for Finnmarks del, men jeg har noen alternativer også, skulle det måtte gjøres endringer. Alternativene er ikke dårligere de, men ligger lenger ut mot kysten og jeg trenger ikke å avsette så mange uker til noen av de.

Slikt håper jeg å oppleve igjen til sommeren i Finnmark

Når og hvor og hva som blir første tur i Finnmark har litt med forholdene å gjøre selvsagt. Helt sist i juni bør det normalt være greit både inne i fjellet i Finnmark og lenger ut mot kysten, selvom jeg opplevde både islagte vann og snøvær på Ifjordfjellet i 2014. Jeg starter den turen litt seinere til sommeren, enn sist og legger opp til en noe kortere rundtur denne gang, men med litt lenger stopp underveis. En to ukers tid vil sekken pakkes for. Jeg tror jeg vil starte og slutte på samme sted som sist, i Ifjord. Det fungerte faktisk veldig bra.

Inntil to uker håper jeg også kan avsettes til en slags rundtur i Stabbursdalen. Akkurat start og slutt på den turen har jeg ikke helt bestemt meg for ennå, men har litt alternativer der å se nærmere på. Litt mer logistikkmessig planlegging må til her ser jeg. Kanskje noen har gode tips å komme med her? Bilen skal jo parkeres et sted.

Mesteparten av juli er dermed tiltenkt tur i Finnmark. Går alt som jeg tenker akkurat nå om sommerens turer så legger jeg kursen mot Indre Troms sist i juli. Skal jeg få litt utbytte av områdene der så må jeg avsette minst to uker. Jeg har aldri turet i Troms og nå blir det kanskje en sjanse for nettopp det. Jeg må forsøke å få til en fin rundtur der kommende sommer.

Når alt om sommerens planlagte turer er nevnt, bør jeg igjen, og kanskje mest for egen del, minne meg på hva jeg skrev innledningsvis i dette blogginnlegget. Jeg kan være litt for ambisiøs i turplanleggingen min. Jeg er ingen ungdom lenger. Likevel så må jeg jo forsøke.

I  midten av august er jeg tilbake på jobb. Da håper jeg å kunne se tilbake på en fortreffelig tursommer.

Høsten 2017 er det ingen vits å detaljplanlegge er min erfaring. Satser på fine helgeturer og igjen en fin sørlandstur i oktober. Jobbtur med valgfagklassen neste skoleår skal inn på kalenderen når det nærmer seg. Dato for den settes ved skolestart i august. Tipper det blir opp i Etnefjellene som sist høst. Litt tidligere på høsten denne gang håper jeg.

Håper å komme litt tidligere til fjells med ungdommen kommende høst

Sist høst avsluttet jeg kanosesongen i siste halvdel av oktober. Krysser fingrene for noe tilsvarende også kommende høst, for det var jo virkelig en fin avslutningstur!

Tur med Ally også i oktober 2017 krysser jeg fingrene for

Kan jeg klare 50 telt-og/eller uteovernattinger kommende turår, ja da er jeg fornøyd med akkurat det. Det kan jo være et av målene for mitt friluftsliv kommende turår. I 2016 klarte jeg 40 og er greit fornøyd med nettopp det.

Klarer jeg 50 teltovernattinger i 2017?

For bloggens del, ja jeg må si litt om den også for neste år, så blir det minimalt med endringer der. Jeg er nok litt gammeldags i design og måten jeg blogger på, men så lenge det funker er jeg fornøyd. Det er tross alt en blogg, en personlig sådan. Da blir den litt til underveis også. Kommende år passerer jeg med sikkerhet 1000 blogginnlegg siden starten i 2010. Mulig også millionen i antall sidevisninger. I 2016 har det blitt 131 innlegg. Det er jo litt moro at så mange kikker innom og følger med på hva jeg skriver og legger ut om mitt turliv og turinteresser. Det motiverer jo også til å legge litt arbeid i bloggingen. Også det at jeg treffer mange av dere som leser bloggen ute på tur, gir jo motivasjon til å fortsette. Det er alltid kjekt å slå av en prat der ute.

I 2017 har jeg også med meg Hekta på Tur og Salar Sportsfiske som sponsorer på bloggen. De har vært med meg i flere år på rad nå. Det setter jeg stor pris på. Det er virkelig kjekt å ha tilgang på kvalitetsutstyr. Jeg kan virkelig gå god for hva de leverer. I tillegg har jeg et samarbeid med Nordic Outdoor/Sølvkroken også.

Bilde fra en drømmetur på Finnmarksvidda vinteren 1991

Med disse ordene så er det tid for å runde av turåret og bloggåret. Neste innlegg på bloggen blir i 2017. Håper du leser det også.

Ha et riktig godt nytt turår! Hyggelig hvis vi ses der ute i 2017!

2 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.