lørdag 23. september 2017

Med 36 kjekke ungdommer til fjells!


Den første overnattingsturen med valgfag friluftsliv gikk opp i de vakre Etnefjellene til Løkjelsvatnhytta. For en flott tur vi fikk!


Etter en lang skoleuke så fortsetter likevel elevene på valgfag natur, miljø og friluftsliv enda en dag og to til. Den første overnattingsturen dette skoleåret er i gang.


Bussen setter av gjengen på Skarstøl på parkeringsplassen der. Litt gråvær og kanskje en og annen dråpe i lufta i det vi legger i vei oppover grusveien mot Grindeheimsvatnet der stien starter mot Løkjelsvatnet og hytta der.


Vi tar en liten pust der stien starter oppover ved Grindheimsstølen. Her får noen i seg litt mer energi fra sekken, men så bærer det videre oppover. Ungdommen er spreke og holder fint tempo. Kjekt å se så sprek ungdom.


Oppe på flatene er vinden merkbar fra øst. Ikke så veldig kald, men det blir litt kjølig likevel å stå i ro for lenge.


Ved stidele, der stien til Svandalen og Sauda starter, der tar vi en liten prat om hvor heldige vi er her i landet som kan gå tur hvor vi vil selv om man er på privat grunn. MEN, vi må likevel vise hensyn, respekt og varsomhet overfor plante- og dyrelivet vi ser og opplever, og andre vi møter på tur.


På flatene bortover langs vannet ser vi snart hytta, eller mer riktig, hyttene. Løkjelsvatnhytta er jo egentlig to hytter. En hovedhytte og en sikringshytte. Omtrent like mange sengeplasser i hver. Guttene installerer seg i sikringshytta, jentene i hovedhytta. Alt går etter planen.


Ikke lenge etter ankomst putrer middagen på gassblusset. En svær gryte med meksikansk gryterett med kyllingpølser(!) i er snart klar. Maten går ned på høykant. Ikke mange riskorn igjen i grytene. Ungdommen har matlyst i fjellufta!


Selv om vi har annonsert turen vår opp til Løkjelsvatnet så godt vi kan på facebooksidene til både turistforeningen, selve hyttesiden og ikke minst på bloggens facebookside, så er det noen som ikke har fått med seg at det er stappfullt på begge hyttene fra fredag til lørdag denne helga.

Et par med hund skjønner at noen romantisk kveld med en god middag og levende lys ikke så lett vil la seg gjøre med over 30 pubertale tilskuere. De legger smilende i vei nedover igjen og vil heller prøve lykken inn til Olalia med hodelykt.

Seinere på kvelden kommer 3 rypejegere (fra Karmøy) opp i mørket (jakta i området starter 23. sept). De har gått turen opp med hodelykt og vil gjerne ha en overnatting. Det lar seg ordne i stua på sikringshytta sammen med turbloggeren. Trivelig selskap og ekstra hyggelig at man har felles kjente. Takk for hyggelig prat, Gøran, Vegard og Torbjørn. Håper det ble ryper på dere! Og håper at dere får en litt roligere kveld, lørdagkvelden.

Soloppgang sett fra sikringshytta

Akkurat der er det ok mobildekning

 Løkjelsvatnhytta


Etter at rypejegerne har dratt ut på jakt, er det tid å våkne for resten av gjengen på hyttene. Alle er på beina før halv ni. Ti har vi planlagt avgang og det holder fint.


Fra rimelig gråvær i går har vi fått solskinn lørdag formiddag i det vi legger i vei fra hytta og tilbake til Skarstøl og bussen som skal plukke opp gjengen der.


For å slippe å gå så mye i samme spor tilbake tar vi turen ut mot nibbene for å se på den flotte utsikten der oppe fra og vil følge kanten sørover derfra. Vi vandrer gjennom en fascinerende landskap skapt av isen for mange tusen år siden. Nesten litt eventyraktig noen steder.


Nå er det godt ungdommen har mer strøm på mobilene sine for ute på kanten så blir det bilder på bilder og ikke så få selfier med den flotte utsikten vestover som bakgrunn.Vi stopper ikke så lenge på hver plass for vinden kjøler litt blir vi sittende for lenge, men det er ikke lange etappene mellom hver stopp heller. Vi har det nemlig ikke travelt. Det er god tid til bussen kommer.


Langt der nede kan vi se ned på veien som vi kom opp i går ettermiddag med bussen.
En siste stopp og pust i bakken tar vi på det høyeste punktet på turen tilbake. På over 700 moh har vi flott utsikt tilbake mot Løkjelsvatnet også.


Vestover ser vi mot Strypeheiene og lenger vest mot der turbloggeren var på tur sist helg, vest for Ilsvatnet.


Fra toppen er det utforbakke hele veien ned til Grindheimsvatnet. Herfra er det nedover langs grusveien.Litt sprekk i feltet ble det det siste stykket nedover, men ikke noe å uroe seg for. Alle kom seg ned til til Skarstøl og parkeringsplassen der.


Kort etter at siste mann kom seg ned til parkeringsplassen kom også bussen en halvtime før tida. Den timet vi perfekt!


For en fantastisk fin tur vi fikk i Etnefjellene med valgfaggruppa denne høsten. Ikke en eneste sur mine å se, bare smil og hjelpsomhet. Super ungdom å være på tur med! Bedre jobb skal man lete lenge etter når man får være på tur med så kjekk og positiv ungdom som dette er. At det ble lite fisking gjorde kanskje ikke så mye. Ikke et napp å kjenne på turbloggeren i allefall.

Neste overnattingstur blir til våren og da er Vigdarvatnet i Sveio målet. Til uka skal vi kokkelere helt enkelt på stormkjøkken, sier årsplanen vår.

Takk for turen til alle som var med og de vi traff og ble kjent med!

Vil du se mer fra valgfaget jeg og Per Andreas underviser i så sjekk etiketten #skole her på bloggen. Der finner du det meste som er skrevet om akkurat dette valgfaget her på bloggen.

Bildene du ser i innlegget her er publisert med elevenes godkjenning.

PS! Klikk på bildene for større versjon.

2 kommentarer:

Aud sa...

Gøy med så mange turglade ungdommer :-)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Ja, det er en virkelig trivelig gjeng å være på tur sammen med.

:)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.