fredag 8. juli 2011

Jeg skal pokker aldri fryse mer


...for nå har jeg lagt ut en liten haug "høvdinger" for nettopp å unngå å fryse i soveposen på tur. Opplevde nemlig i Femundsmarka i sommer at det ble ubehagelig kaldt i fiberposen fra Helsport en natt. Ikke Helsport sin skyld, for de har jeg lite i mot. God service som de gir. Nei, tempen var kaldere enn hva komfortempen til soveposen tilsa. Selv med stilongs, sokker og genser på var det så kjølig ei natt at jeg forbannet meg på at dette skulle jeg aldri oppleve igjen sommerstid.

Som tenkt, så gjort. Ikke før kommet hjem før innkjøpet var gjort på nett. For like mye gryn som jeg en gang gav for en duganes god dobbeltseng, så var soveposen min. Dunfyll i denne. "Made in USA" er godt synlig når man kjøper denne soveposen fra Western Mountaineering. Jeg blir vel et terrormål i posen da, men det får jeg leve med. Jeg skal i allefall ikke fryse mer sommerstid!

PS! Kanskje er det noen lesere av bloggen som har erfaring med denne soveposen? Fryser dere sommerstid?

13 kommentarer:

kof sa...

Har dessverre ingen erfaring med denne, men tipper du holder varmen i den! ;-)

Jeg har derimot samme erfaring med at det er kaldt i posen i sommerfjellet. Riktignok i en billig Helsport med komforttemperatur på +8. Må nok investere i en ny! ;-)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Heisann
Min Helsport (Lom) skal holde en komforttemp på +6, men det er vel kun første døgnet som ny vil jeg tro før fibrene klemmes sammen fra tur til tur. Må sies at jeg i sommer har benyttet både Helsport sitt extrem-liggeunderlag + et oppblåsbart oppå dette igjen, så isolasjon under har jeg hatt. Det er jo viktig.

Den nye soveposen skal visstnok ha en komforttemp på -7 grader C. Det bør jo duge. På Hardangervidda i sommer tar jeg med meg Ajungilakunderlaget som jeg benyttet i fjor på høyfjellet. Det skal holde godt.

kof sa...

Ble plutselig veldig aktuelt dette! ;-) Hadde tenkt meg en liten tur denne uka og ungene stikker av med de soveposene vi har hjemme...

Har ikke så veldig stort budsjett, men hva tror du om denne:

http://www.xxl.no/villmarksliv/soveposer-underlag/soveposer/ajungilak-kompakt-3-season-195-1049524

Gjorde det bra i test i Villmakrsliv 2008, men er litt bekymret for om den blir litt kald...

Andre tips til under 2000,-? :D

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Heisann
Den så ikke verst ut. Sikkert en god sovepose og det med glidelåsen er et godt poeng. Den har jo også en bra komforttemp for bruk sommerstid. Prisen var ikke mye å utsette på. Sammen med et godt underlag fungerer nok denne fint til fjells.

Ønsker du dun kan jo denne være aktuell: http://www.xxl.no/villmarksliv/soveposer-underlag/soveposer/svadalen-v-dunpose-195-cm-1061401 evt. den andre Svadalenposen som er litt billigere. Tenkte litt på denne jeg også, men fant den for tung til mitt bruk.

:)

kof sa...

Den så da bra ut! Kan vel brukes vinterstid også hvis man skulle finne på slikt... ;-)

Hva er fordelen med dun kontra kunstfiber (eller hva de måtte være...)?

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei igjen

Det går mye på vekt og størrelse komprimert kontra isolasjonsevne. Jeg har i mange år vært litt skeptisk til dunsovepose, men har forstått at de i dag er langt mer robuste enn tidligere og stoffene som brukes er langt mer holdbare og tette. Det er klart man skal være litt mer bevisst og omtenksom ved behandlingen av en dunsovepose. Jeg gleder meg til å prøve min :)

kof sa...

Ikke lett den der... I tenkeboksen før jeg stikker opp på XXL! En sovepose får ikke mye juling av meg... ;-) Hmmmm....

osmund westre sa...

Hei.Vil oppfordre alle til å sondere Rab sitt soveposeutvalg. Meget dyrt i norge, men om dere kjøper det fra england så sparer dere mye penger og får bedre spec. enn helsport sine poser. Selv har jeg en Alpine 200 dun til sommer tidlig høst og en expedition 800 til vinter. UMULIG å fryse :-). posene er blitt så mye bedre mhp ytterstoff slik at fukt blir et mye mindre problem.

Anonym sa...

Spent på hva du synes om Ultralite soveposen. Har nettopp kjøpt maken og gleder meg til neste års fjellturer. Gleden er også blitt dessto større etter å ha lest dine turbeskrivelser i fjellet og sett alle de flotte bildene.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for nyttige og hyggelige kommentarer.

Ang. Ultralite soveposen må jeg si meg svært godt fornøyd. Den fikk prøvd seg godt på Hardangerviddaturene i sommer. Det første jeg la merke til med den var at den var langt romsligere enn Helsportposen (Lom) som den erstattet. Lettere var den også samt mer komprimérbar. Sov langt bedre på nattene enn tidligere. Angrer ikke kjøpet i det hele tatt. En glimrende investering.

:)

Helsport sa...

Mit den letzten Tagen des Winters auf uns, es gibt keinen besseren Zeitpunkt, um einen Blick auf einige Videos der süßesten Tiere Taumeln in verschiedenen Wintermärchenländern nehmen.

Anonym sa...

har akkurat Kjøpt en makan en for 3000 av en som fant ut at den var for liten. Tok den med på tur i nordmarka nå i helga og syns det ble lit i varmeste laget en småkjølig sommernatt i august. Men når det er sagt så har jeg aldri ligget i en mer komfortabel sovepose en denna. Blir kjekt og ha med seg utover høsten, våren og deler av vintern. Er imponert over hvor godt en lar seg komprimere.

Tor Magne sa...

Jeg har 'broren' Alpinist( den har samme rating som din) og den holder mer enn den lover. Har lagt ute i den i bare ønnikken i -7 uten problem. Nydelige poser

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.