mandag 19. april 2021

Gilde turmat!

 

Endelig har en større norsk aktør innen matvarebransjen forsøkt seg innenfor segmentet frysetørket turmat.

Inntil nå har vel Real turmat som mange kjenner hatt et slags hegemoni i Norge når det gjelder slik mat som dette og mange er det av oss som har hatt både en og flere pakker fra Real med på tur.

I høst hørte vi snakk at Gilde ville forsøke seg innen denne nisjen og mange er vi som så fram til nettopp dette, nemlig å finne en stor norsk konkurrent til Real som flere synes å bli noe dyrt i innkjøp. Vi har sett fram til å finne pakker med Gildes turmat i butikken.

Ja, for det er nemlig i nærbutikken disse selges i dag. Jeg finner mine i min Coop Extra butikk til 79 kroner pakken når dette skrives. Jeg har fått handlet inn noen pakker med både lapskaus og Pasta Bolognese. Begge retter som også Real har i sitt sortiment.

Sist helg hadde jeg med meg en pakke Pasta Bolognese fra Gilde for nettopp å prøve ut denne. Jeg har spist noen titalls slike fra Real de siste årene og var spent på denne.

Åtte-ti minutter skal den stå med varmt vann opp til streken(!), men jeg lot den stå i nesten 12 minutter, av gammel vane. "Opp til streken" kan lett misforstås når sulten gnager, for merk at det er en hvit strek rundt hele pakken, MEN det er IKKE den det menes med "streken" her. Langs venstre side, på baksiden er det en markering som kan være lett å overse. Her vises hvor høy vannstand man skal ha i posen. Den så ikke jeg i farten. Det var langt lettere å se den hvite streken rundt hele pakken.

Den nevnte hvite streken er IKKE synlig på produktbildene til Gilde, se link ovenfor.

I og med at jeg da kanskje hadde litt for mye vann i posen, så ble det skikkelig søl da jeg skulle spise og fulgte anbefalingen med å rive av den øverste delen av posen slik at den ikke skulle bli for dyp for sporken min. Bolognesen gikk kant i kant med rivekanten og skvulpet over.

Jeg noterte meg også at posen virket litt tynnere enn posene fra Real, men jeg hadde ingen ved siden av å sammenligne akkurat det med der og da i helga. Kun en mistanke da jeg syns det var litt vanskelig å holde posen i ene handa og balansere den mens jeg spiste.

Hva så med selve retten? Kanskje ble den litt bløtere enn den skulle være etter veiledningen på pakken, for det var nok nesten en liten desiliter mer vann enn anbefalt. Ok, det får så være. Utseende var i allefall langt fra det som vises på produktbildet på pakningen og på Gildes nettsider. Konsistensen var også mer grøtet enn forventet og jeg kunne ikke kjenne igjen noen pastaskruer som vist på bildet på pakken heller mer noen små spagettislintrer. Smaken var dog ok, og mengden likeså. Jeg ble mett på denne.

Turkompis Frank hadde med seg pakken med Brun Lapskaus i helga da han kom på besøk. Det smakte lapskaus sa han, men denne hadde også en langt mer grøtkonsistens enn han hadde erfaring med fra Real sin lapskaus. Han savnet tyggebiter, som han sa. Smaken var grei. Mengden var overraskende god, mente Frank og det er et godt kompliment fra han som har klaget litt av og til på Real der.

Summa summarum så funker dette fra Gilde som alternativ til f.eks Real. At man får tak i slik turmat i nærbutikken er også et bra pluss, prisen er også bedre enn hva jeg finner på Realpakker her jeg bor. 

På fjellet, rimelig sliten og sulten, ja da går jo maten langt lettere ned enn i siviliserte strøk, så også vil denne. Gilde oppgir at en porsjon Pasta Bolognese skal gi energi tilsvarende 2390kJ/570kcal. En porsjon skal kunne gi 500g. Pakken er oppgitt til 125g tørrvare.

Til nå har jeg kun funnet Brun Lapskaus og Pasta Bolognese i min nærbutikk, men ser at det kan dukke opp også Biffgryte snart (tar man et googlesøk).

PS. Jeg skulle gjerne ha brent den tomme posen på bålet etter endt måltid, men der er også Gilde, som Real, like dårlige. Det finnes nemlig slik turmat vet jeg, der posen kan brennes, og dette er også oppgitt på disse posene. Hvor mange ganger har man ikke kommet over en bålgrue med rester etter Realposer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.