søndag 16. oktober 2011

En slags oppsummering av sesongen

Det tikker mot slutten av barmarksesongen. Vel, kanskje ikke helt her jeg bor, men i det store og hele så går turlivet mer i dvale fram mot februar/mars hos meg. Selvsagt blir det små dagsturer i nærleiken, men telt og overnattingsutstyr, det tyngste turutstyret, pakkes ned i disse dager. Neste sommer er i bakhodet og et par langturer planlegges.

Denne sesongen har blitt noe amputert både på den ene og andre måten. Oppsummert så har det blitt 22 teltdøgn. I vår hadde jeg i tankene i overkant av 30. Været har nok skyld i flere tapte døgn i telt. Langturene i sommer ble begge noe redusert av nettopp været. Egentlig ikke noe å grine på nesa av, siden det jo tross alt er en utendørsaktivitet det her. Likevel, så kommer jeg ikke unna at det ble ikke helt slik jeg hadde planlagt det, slik jeg så det for meg før jeg la i vei. Men, sånn er det bare. Ikke noe å gjøre med. At jeg også måtte ta en uke i Bergen var heller ikke med i planene for sist sommer. Ikke mye friluftsliv på hotell i den byen, som appellerer til undertegnede, men sånn er livet.

Turen til Femundsmarka i slutten av juni i sommer var flott i det store og hele. Jomfrutur! En flott rundtur der jeg også fikk fisk til maten et par dager. Kaldt og vått mange av dagene, men og et par tre fine. Et vanvittig fint område som jeg ikke fikk sett nok av den drøye uka jeg var inne i nasjonalparken. Jeg SKAL tilbake dit og aller helst kommende sommer. Joda, en tur er i bakhodet lagt inn, denne gang i begynnelsen av juli 2012. At det er 800 km å kjøre (én vei!), bare for å komme til Femunden, spiller ingen rolle i så måte. Femundsmarka lokker igjen!

Teltleir ved Stortjønna i Kratlland

Når jeg først har kjørt så langt, så kan jeg likeså godt kjøre litt lenger. Børgefjell har stått på tapetet lenge. Det har aldri blitt en tur dit, selv ikke da jeg bodde to år i Nord-Trøndelag. Utrolig, men sant! Nå legges sommerkabalen med en uke eller to til Børgefjell i siste halvdel av juli. Da er tanken å kjøre videre fra Femunden og opp til Stekenjokkveien og avgang inn i Børgefjell fra svensk side. En god rundtur ser jeg i dag for meg, skal jeg kunne gjøre meg litt kjent.

Hardangerviddaturen i sommer ble også våt. En fantastisk tur med høydepunktet på Hårteigen og fine ørreter over kiloen oppveide den våte fornemmelsen, kan man vel si. Likevel var det herlig å trekke innendørs på Litlos de siste tre dagene og tørke der, utvendig.

22. juli kom voldsomt der oppe. Kosen forsvant litt da syntes jeg og jeg trakk ned fra fjellet. Lurer på en Hardangerviddetur i august neste sommer? Veldig usikker på hvor. Inn fra Tinnhølen eller en rundtur i Mogen-området er hete alternativer akkurat nå.

Utsikten fra rommet på Litlos

Siste skikkelige fjelltur hadde jeg i august, igjen til området nord for Haukeliseter. Ikke særlig mye fangst å få, men en grisefeit ørret ble det. Greit vær var det i allefall.

Fornøyd fjellfisker nord for Haukeliseter

Ellers har jeg hatt andre korte dagsturer eller en-nattsturer. Flere av overnattingsturene har vært i våteste laget og derfor også blitt kortet ned med en natt. Jeg har ikke tvunget meg selv gjennom blauthelvetet. Får være grenser for hvor barsk man skal fremstå.

Hele fire hytteturer på Sørlandet, på familiehytta har det blitt. Det er i overkant. Likevel deilige turer. Et fint sted å finne roen og være under tak med en smule komfort, sammenlignet med teltlivet. Neste hyttetur dit blir til påske. Sjøørreten frister.

Vinterdvalen nærmer seg. Skulle det slå til med kulde og vinter på disse kanter av landet igjen, mot formodning, så blir det vel å prøve litt isfiske igjen i vinter. Det er alltid spennende. Ellers så blir det å holde turformen ved like med dagsturer og slikt gjennom vinteren. Kos det også.

BTW. (som det heter så fint) så har det vært veldig artig at så mange har tatt kontakt via bloggen, enten via kommentering eller via mail. Den har gitt bra respons må jeg si. Bloggen har jo faktisk fungert litt slik jeg så for meg den, nemlig informasjon jeg selv var på jakt etter. Hadde jo faktisk vært artig å treffes på tur en gang. Jeg tror dere vil kjenne meg igjen, hvis vi kommer uforvarende på hverandre.

God vinterdvale!

PS! Bloggen sovner ikke. Det blir rapporter gjennom hele vinteren altså.

2 kommentarer:

Andreas sa...

Du har nå fått gjort veldig mange turer i skog og mark! Blir å fortsette å følge med også gjennom vinteren :-)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Det høres bra ut, Andreas! :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.