fredag 2. august 2013

Langt langsomt

Til sommerens turer tok jeg med meg et utvalg bøker. Det kan bli landligge, uvær og lange kvelder i telt. Kjekt å ha noe å aktivisere hodet med i tillegg til en liten radio som alltid er med.


Like før jeg dro østover i sommer lå denne boka i postkassen. «Langt langsomt – På sykkeltur langs Kystriksveien» ble med meg på kanoturen. Den var faktisk vanskelig å legge fra seg må sies. Det kjennetegner godt lesestoff i mine øyne.

Boka er skrevet av Lars Erik Sira og er første boka hans. Han er ivrig tursyklist og frilanser. Han er også en ivrig blogger som undertegnede.

Jeg må innrømme at jeg er ingen ivrig syklist, men boka er tross alt en turbok. Derfor spennende. Også det at jeg har litt kjennskap til landsdelen som omtales gjør boka interessant hos meg. Kystriksveien er nemlig Riksvei 17 som strekker seg fra Bodø i nord til Steinkjer i sør, eller omvendt om du vil.

Lars Erik brukte sommeren 2011 til å sykle denne veien sørover fra Bodø. Det er snakk om 1100 kilometer! Underveis la han inn avstikkere både til fjells og ut til flere av øyene på Helgelandskysten. Her treffer han hyggelige mennesker i fantastisk natur. Spennende møter som gir innholdet i boka mye mer enn ren turistinfo. Det er sjel i boka om man kan si det slik og underveis filosoferer Lars Erik litt også om samfunnet vi lever i og hvordan vi ter oss i livet og i naturen.

Han fisker litt til maten underveis. Dette legges selvsagt merke til hos en ihuga sportsfisker som undertegnede.

Mot slutten av turen er han ute på den geologisk spesielle øya Leka, lengst nordvest i Nord-Trøndelag. Her havner han med i en geologiekskursjon der ute. Artig å lese da jeg sjøl også har vært på Leka for mange år siden, og nettopp på en geologiekskursjon. I bokhylla i stua hos meg ligger en olivinrik stein som bevis for nettopp det.

Også lille Abelvær får besøk av Lars Erik. Morsomt da jeg bodde et skoleår nettopp på denne lille plassen sør i Nærøy kommune. Jeg gikk nemlig et år på landbruksskolen litt lenger nord i kommunen og leide hus på Abelvær.

Interessant var det også å lese om mikrobryggeriet Ølve på Egge. Da jeg overnattet i Steinkjer på vei sørover fra Børgefjell i sommer måtte jeg, inspirert av boka, smake på dette lokale brygget. Hotellet jeg bodde på hadde nemlig et lite utvalg av dette lokalproduserte ølet. Valget falt på en flaske SigridØl. Velsmakende, godt!

Lars Erik krydrer boka med mange gode og beskrivende bilder. Det er viktig for en slik turbok som dette er. Bildene her er fra boka og gjengitt med tillatelse. Klikk på bildene for større versjon.

Jeg tipper vi får mer fra Lars Erik Sira i årene som kommer. Jeg håper virkelig det. Han skriver knakende godt synes jeg og boka anbefaler jeg til alle som er glad i å være ute, enten på sykkeltur eller på andre måter. Også bilisten og andre besøkende i denne flotte landsdelen boka omhandler bør ta seg en lesestund.

«Langt langsomt – På sykkeltur langs Kystriksveien» anbefales herved!

Boka er utgitt av Kystriksveien Reiseliv as og har ISBN 978-82-997811-2-1. Du finner Lars Erik på bloggen hans Sykkelopplevelser. Boka er å få tak i bl.a. via Haugenbok.no.

EDIT 25. april 2017. Boka kan nå fåes gratis som e-bok her.

6 kommentarer:

Anita sa...

ojj den boka må jeg få fatt på!Takk for tipset!)))))

Aud sa...

Hvis du ikke er så glad i å sykle, kan jeg absolutt anbefale å kjøre Kystriksveien med bil. Utrolig vakker tur!

Anonym sa...

Tusen takk for flott omtale! Hyggelig å høre at du likte boka! Lars Erik Sira

Anonym sa...

Når FM-nettet skrues av, blir det dårlig med nyheter på fjellet. DAB dekker først og fremst store befolkningsgrupper og ikke store arealer.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Da får vi ta med oss flere gode bøker til fjells ;)

Anonym sa...

Ja, må nok det. Men om noe dramatisk skulle skje på nyhetsfronten så er man jo helt uvitende.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.