søndag 24. november 2013

Endelig på Klauv!


"Har du aldri vært på Klauv?!", er et spørsmål jeg har fått noen ganger. "Du som er så mye på tur!" Nei, aldri på Klauv, før i dag! I ettermiddag tok jeg turen.

Parkering rett ved stistart. Stien starter ved stolpene.

For meg er det egentlig ikke så rart at det aldri har blitt en tur opp på Klauv, selv om det er Haugesunds høyeste fjell med toppunkt på 246 moh. Ingen stor høyde og jeg burde vel ha klart å komme meg opp tidligere. Hovedårsaken til at det aldri har blitt en tur opp dit er vel at det ikke er noen fiskevann der oppe. Da føles det ofte litt meningsløst synes jeg. Likevel, i dag tok jeg sekken på ryggen, fylt med fotoutstyr. Satset på en praktfull solnedgang. Det var vel litt som å tro på julenissen.

Stien går først oppover gjennom skogen

Bløte partier mange plasser

For å komme til Skarstad under Klauv, der stien starter, må man fra Haugesund faktisk innom en liten bit av Sveio. Det tok meg et kvarter, tjue minutt i bil hjemmefra til Skarstad der jeg parkerte bilen. Jeg hadde lest turbeskrivelsen til Haugesund turistforening på Ut.no og den stemte godt. Enkelt å finne fram selv om stien ikke er merket på noe vis.

Omtrent halvveis

Utsikt østover fra stien mot Stakkestadvatnet og Valhest

Riktig skotøy er viktig for denne turen. Det er sølete, vått og myrpartier flere steder oppover. Man blir blaut i lavsko for å si det slik. I dag var det også litt glatt noen steder pga. det lille snølaget som lå over terrenget.

Jeg brukte rundt halvtimen opp inkludert et par små fotostopp. Det er ikke galt. Ingen tung tur og mulig for de fleste. Med den tiltagende sofaformen min gjorde turen opp godt kjenner jeg.

Bak høyden ligger toppen på Klauv

Tydelig sti oppover

Toppen i sikte

Klauv ligger helt nord i Haugesund kommune, nesten på grensen til Sveio i Hordaland. Utsikten er formidabel fra toppen tatt i betraktning den beskjedne høyden. Man ser langt innover og østover på Haugalandet. Blant annet Valhest som er litt høyere, rett over Stakkestadvatnet i øst. Sørover kan man på godværsdager se Boknafjorden mot Stavanger. Røvær og Utsira er også synlig i finvær i vest og sørvest. Mot nord Vigdarvatnet og Sveio med toppene på Bømlo og Stord bakenfor. I dag lå det aller meste innhyllet i snøbyger mye av tiden jeg var på toppen.

Turbloggeren endelig på Klauv!

Det var småkjølig på toppen og jeg holdt ut en liten halvtime før jeg pakket sakene og satte kursen nedover igjen mot bilen. En praktfull solnedgang var tydeligvis avlyst i dag.

Snøværet i ryggen på vei ned igjen

Stakkestadvatnet og Valhest i øst

Kvernavatnet i sør. Sandvatnet i sørvest. Haugesund bakenfor i snøværet

Utsikt sørover fra stien. Stakkestadvatnet til venstre.

5 kommentarer:

Anita sa...

Flotte bilder men ingen snø??♥

Kjekt å se dine bilder igjen Bjarne:))

Anders sa...

Hvor er fiskestangen?:) kjekt å lese om toppturen din Bjarne:)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige kommentarer til innlegget! :)

moroglillemann sa...

Måtte smile for meg sjøl her, intet vatn ingen tur dit før no :)) men eg skjønner den også, når vatn og stang er hovedmålet for tur, kvifor gå plasser som ikkje har det man er ute etter? Men sånne småturer kan være med på å bygge opp en sofakondis til en større tur med stang ;) men eg har mine store tvil ang deg og sofakondis ;))

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Nåja, jeg har lett for å finne sofaen når mørketida tar til så det er bare bra å finne unnskyldninger for å komme meg ut på tur. Da slipper jeg lettere til våren igjen når de lengre turene tar til igjen. :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.