tirsdag 19. november 2013

Sigdbrudd


Jeg har noen vekttall (eller studiepoeng om du vil) i geologi og kvartærgeologi fra studietiden min. De er av å til kjekke å ha med seg når jeg er ute på tur, for jeg legger ofte merke til litt mer enn andre som kanskje ikke har samme naturfaglige bakgrunn. Som disse sigdbruddene på bildet ovenfor. De befinner seg på en av gromplassene jeg fisker sjøørret her i distriktet. Her finnes de over store områder på svabergene vi fisker fra.

Sigdbrudd er spor fra istiden. Store steiner som var frosset inn i issålen dunket mot berget under og laget slike halvmånelignende sår i fjellet når isen beveget seg framover. Her har isen beveget seg i samme retning som jeg er vendt, altså oppover i bildet. Sigdbruddene som dette kalles står vinkelrett på retningen isen har beveget seg.

Skal ikke se bort fra at flere istidsspor kan dukke opp her på bloggen. Det er et spennende emne synes jeg.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Spennende, da lærte jeg noe nytt idag og. Legger ofte merke til skuremerker og jettegryter når jeg er på mine gromplasser langs svabergene her i fjorden, men sigdbrudd var nytt for meg :) Istiden er en spennende tid og lese og studere, og den la jo mye av grunnlaget for eventyrene som vi begir oss ut på hver sesong mtp nasjonalparker etc :) Gøy med litt nytt faglig input :)

Mvh

Martin Hansen-Just

johnsen sa...

Dette har jeg så avgjort ikke greie på, men....
Jeg mener å ha blitt fortalt at isen beveger seg med sigdbruddene, og ikke mot. Eller er jeg på feil jordet....

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige tilbakemeldinger på innlegget karer! Artig at det interesserte dere :) Isen har beveget seg oppover i bildet, Johnsen, fra beina mine og oppover. Kan sammenligne med hestesko har jeg sett forklart en gang. Isen har i følge den forklaringen beveget seg i den retningen hesten går jfr. at merkene har en svak hesteskoform.

Aud sa...

Det visste jeg ikke. Spennende!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Bare hyggelig! :)

Eikeli10 sa...

Etter at jeg traff Johnsen på Børsteinen har jeg også interessert meg mer for geologi, så det må gjerne komme mer om dette både fra Bjarne og Johnsen :-)

moroglillemann sa...

Geoligi er utrulig spennende! Fra eg var lita har eg samla steiner, og gjer det enda. Har kasser med både kjøpte og oppsamla steiner. Blir liksom ikkje voksen nok til å slutte å plukke med steiner... og formasjoner på berg er fasinerendes å prøve å forestille seg korleis det var laga. Berre kom med meir geologi! :)))

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.