torsdag 9. oktober 2014
Spennende ryggsekk fra New Zealand
Går du med planer om å skaffe deg ny tursekk så bør du kanskje ta en titt på den her. Jeg ønsker meg i hvertfall en slik etter å ha prøvd denne på noen turer i høst.
Rune hos Hekta på tur spurte meg nemlig tidlig i høst om jeg ville prøve en ny sekk de vil ta inn i sortimentet i løpet av høsten. Sekken så virkelig spennende ut på bildene og jeg takket straks ja til forespørselen.
Sekken jeg fikk tilsendt er en Aarn-sekk fra New Zealand, landet «down under». Der produserer firmaet Aarn Design de såkalte Flowmo Bodypacks, ryggsekker der tyngdepunktet i bæresystemet skal være langt bedre tilpasset kroppens naturlige tyngdepunkt, enn tradisjonelle sekker. Dette skal gi bedre balanse og bevegelighet på tur.
Sekken jeg har hatt med på tur i høst er Peak Aspiration og er large-modellen på 47 liter. I tillegg kommer frontlommene, eller Balance Pockets, på til sammen 12 + 2 liter til denne modellen. De to literne er smålommene på utsiden av hovedrommet i frontlommene. Frontlommene jeg har hatt med er modellen «Sport». Som en liten kuriositet kan vel nevnes at disse frontlommene allerede har fått tilnavnet «Pamelas» (så jeg på en video på Youtube).
Sekken utgjør til sammen da rundt 70 liter, noe som passer undertegnede veldig bra for gode helgeturer, volummessig. Til og med en liten ukestur bør jeg klare med dette volumet.
Det første jeg merket meg med sekken, bortsett fra frontlommene, var det gode hoftebeltet. Jeg har vært vant til hoftebelter med et bredt nylon, webbelte. Her var det to smalere som enkelt kunne strammes individuelt (se video lenger ned). Genialt egentlig med tanke på at sekken er unisex. Jeg brukte god tid til å tilpasse sekken til min runde kropp. Etter litt satt den, nesten bokstavelig, som støpt. Skulderremmene er forholdsvis brede, men med forholdsvis lite polstring, noe som jo er unødvendig med tanke på dette bæresystemet.
Det er ett hovedrom i selve sekken som består av en fastsydd innerpose i vanntett ripstopnylon. Denne har borrelås og rulletopplukking. Litt uvant å pakke en sekk med kun én åpning, men med litt planlegging gikk det greit. Tanken på at alt nede i sekken ligger vanntett oppveier bakdelen med kun toppåpning synes jeg.
Det er ikke så mange lommer ellers på ryggsekken, en liten i lokket fra utsiden og en på hver side. I tillegg en i front, på utsiden der jeg fint fikk plass til slippersene. Nevnte sidelommer gav god plass til fiskestenger, teltstang, teltplugger og kniver. Jeg fikk fint plass til de 3 fiskestengene i lommen på den ene siden. Det er en kompresjonsreim oppe på hver side av sekken som også hjalp fint til å sikre fiskestengene.
Sekken er utstyrt med svært mange fester. Tydelig at produsenten også henvender seg til klatremiljøet der slikt nok er ettertraktet. Sekken har gode kompresjonsmuligheter for å få strammet inn og holde innholdet stabilt.
Frontlommene leveres med vanntette pakkposer som innerposer. Disse festes med borrelås nederst i frontlommene. På utsiden av frontlommene er det nettinglommer der det er god plass til drikkeflasker. Min halvliters Solo, som jeg alltid starter turene med, hadde god plass.
Frontlommene tynger ikke på skuldrene. Dette gjør jo sekken og bæresystemet ganske så genialt. En metallskinne inne i ryggen på frontlommene sørger for at disse står med vekta ned på hoftebeltet. Frontlommene er riktignok festet til skulderremmene, men kun for å stabilisere. Sekken og skulderremmene justeres nettopp slik at all vekt fra disse lommene går ned på hoftebeltet. Dette fungerer helt glimrende i praksis fant jeg snart ut. Samtidig skaper frontlommene motvekt til sekken på ryggen.
Jeg fikk plass til alt stæsjet i frontlommene og mer til. Det er en del småtterier som skal med på tur og alt dette gikk i lommene foran. Kompaktkameraet fikk plass i en nettinglomme på utsiden av den ene frontlomma. Alt fiskeutstyr som jeg ville ha behov for underveis ble lastet foran bl.a to slukskrin. Også reservesnelle, førstehjelpsutstyr, en halvflaske skotsk kildevann, tre matpakker, mobiltelefon, toalettsaker og en halv rull toalettpapir ble det plass til + soloflasken på utsiden. Det ble noen kilo.
Frontlommene kan enkelt hektes av og på hvis man kun ønsker å bruke ryggsekken.
På helgeturene sekken har vært benyttet på i høst har den totale startvekten vært på rundt 18 kilo. Jeg har fått plass til alt jeg har hatt behov for på turene inkludert mat (tørrmat og tilbehør til fisk). Da snakker vi om tomannstelt, sovepose, liggeunderlag, Helsports fjellduk og Trangia stormkjøkken + gassboks nede i hovedrommet i sekken. I tillegg selvsagt ekstra klær som dunjakke, lue, votter, headover og ekstra undertøy. Godt komprimert alt sammen så gikk det fint.
Med tunge «Pamelas» på skulderremmene er det litt kludring å få sekken på ryggen de første gangene, før man finner ut av det. Det er jo en del kilo som henger på skulderremmene inntil hoftebeltet er strammet og vekta overtas der.
Det er tydelig benyttet solide materialer i sekken bla. såkalt corduranylon og ripstopnylon. Sømmer virker sterke, klips og remmer likeså. Det bevegelige hoftebeltet kan justeres etter kroppen, samme også kan sekken justeres etter rygglengde med enkle grep. Her også smarte løsninger synes jeg.
På min digitale fiskevekt veier sekken med frontlommene og alt tilhørende 2215g. Det er ikke galt synes jeg.
Modellen jeg har fått prøve har nok flere finesser enn hva jeg har prøvd ut på et par høstturer. Aarn har en innholdsrik nettside med mye informasjon og her finnes nok resten hva de ulike modellene har av finesser bl.a. gjennom mange informative videoer. Her er en om tilpasningen av Peak Aspiration til kroppen:
Det er i terrenget, i fjellet, at man merker at sekken skiller seg ut fra alle de andre man har benyttet opp gjennom årene. Systemet fungerer akkurat som fortalt på alle videoene jeg så før jeg la i vei sjøl. Det er nesten litt pussig at det går an å lage noe slikt i dag, at det ikke er kommet tidligere. Dette er virkelig innovative og spennende løsninger synes jeg i en ryggsekk.
Sekken er genial for fjellvandreren, hytte-til-hyttevandreren og ikke minst til sportsfiskeren. Til klatreren også regner jeg med. Jeg ser Aarn har et stort utvalg modeller å velge blant.
Som sportsfisker ble jeg fort glad i denne sekken med den lette tilgangen til utstyr i frontlommene. Utstyr som jeg før måtte bak i sekken å finne fram under fiskevandringen. Nå fant jeg alt jeg hadde behov for rett under haka. Jeg må få meg en slik sekk før neste tursesong.
2 kommentarer:
Interessan sekk! Likte spesielt godt at man kan ta av og på frontlommene. Må se nærmere på den.
Har du noen erfaring med tursekker fra Vaude?
Ikke dumt å sjekke denne sekken. Vaude kjenner jeg ikke til.
:)
Legg inn en kommentar
Du må gjerne kommentere blogginnlegget.