En ny 3-sesongs sovepose kom i posten i dag. Den blir med på alle overnattingsturene mine dette turåret.
Ikke det at jeg hadde veldig stort behov for ny, men Rune på Hekta på tur, som direkteimporterer denne posen, spurte meg i høst om jeg kunne tenke meg å prøve en slik på turene denne sesongen. Slikt er alltid spennende synes jeg og jeg sa ja tvert. En sovepose er essensielt utstyr og inngår i grunnutrustningen når jeg pakker sekken for overnattingsturer. I dag lå denne fra Tjekkiske Warmpeace å ventet på postkontoret.
Warmpeace Viking 600 (komprimert) sammenlignet med en pakke Real
Spesifikasjonene på denne posen passer mitt turliv svært bra ser jeg. En dunpose som er godt komprimerbar (vil ta liten plass), forholdsvis lav vekt og har en oppgitt komforttemperatur som bør fungere godt for undertegnede. Faktisk omtrent som den langt mer kostbare, amerikanske WM-posen jeg har brukt de siste sesongene. En pose jeg har vært svært, svært fornøyd med, men nå får den hvile til fordel for denne fra Tjekkia, denne tursesongen.
Jeg ser at posen jeg har fått her også har svart innside. Det er ikke dumt, da man nok raskere vil få tørket kondensen som kan samle seg i dunene i løpet av natta. Bare å vrenge posen på morgenen og tørke den i sola.
Jeg er ingen ekspert på dunsoveposer, det skal sies. Det er mye vitenskap her med både terminologi og begreper som kan være lurt å ha litt kjennskap til før anskaffelse. Magasinet Friluftsliv har bl.a. endel fin info om dette på sine nettsider.
Får jeg gjennomført alle turene jeg ønsker denne tursesongen bør jeg kunne si litt mer om denne posen har holdt mål til høsten. Jeg satser på å tangere, om ikke å passere fjorårets netter i sovepose. Da ble det nærmere 60, riktignok bare 52 i telt. Må vel kunne si meg fornøyd om jeg bikker 50 turnetter i år.
Har sakset litt info om temperaturangivelsene i "EN 13577-standard" som soveposer gjerne er merket med, noe også denne posen jeg skal prøve for Hekta på tur er:
T-max angir den høyeste temperaturen hvor en standard mann kan ha en god natts søvn uten å svette unormalt.
T-comfort angir den laveste temperaturen hvor en standard kvinne får en god natts søvn, liggende i avslappet stilling på ryggen.
T-limit angir laveste temperatur hvor en standard mann får en god natts søvn, liggende i fosterstilling.
T-extreme angir laveste temperatur hvor en standard kvinne overlever i posen. På denne temperaturen må man regne med å fryse på grensen til hypotermi. Denne temperaturen har altså lite med praktisk bruk å gjøre.
Kilde: Magasinet Friluftsliv sommerspesial 2011 (www.friluftsliv.no)
4 kommentarer:
Å heisann! Dette ser interessant ut. Omtrent samme vekt som min dunpose med oppgitt Tlim 0 grader. Hvis det stemmer i virkeligheten at den er god for 9 minus mer hadde jeg satt pris på om du meddelte dette allerede på vårparten. Til den prisen er den absolutt en fristelse føråretslangturer. :)
Vekt og pris, sammenliknet med bruksområdet, så er dette et bra tilbud.
Trenger jeg flere, så....
Hei, bruker du LZ- eller RZ-glidelås på soveposene du bruker? Kjøpte nettopp samme sovepose som du fikk tilsendt, og valgte LZ ettersom jeg er høyrehendt.
Etter at soveposen ankom har jeg denne sesongen hatt alle teltovernattinger i denne posen og vil fortsette ut sesongen. Allerede nå kan jeg fin konstatere at i denne fryser man ikke vår, sommer eller høst. Det er garantert. Jeg må ofte, ja faktisk oftest til nå, bruke den som dyne, den blir faktisk litt for varm for meg. Kunne nok klart meg med en litt høyere comf. temp. Hadde nok gått helt bra det. Jeg har RZ-glidelås. Soveposen er virkelig god synes jeg.
Legg inn en kommentar
Du må gjerne kommentere blogginnlegget.