søndag 22. januar 2017

Over Kvernalaupet mot Smørsund


Det ble formiddagstur lengst sørvest i Sveio i dag, en skikkelig rundtur. Noen år siden sist jeg trasket i terrenget her. I dag tok jeg turen på nytt.


Faktisk langt enklere i dag å ta seg fram i dette knudrete og småkuperte terrenget her helt ute ved kysten like nord for fylkesgrensa. Jeg var i vei kort etter soloppgang. 3 grader i lufta da jeg gikk fra bilen som ble parkert langs fylkesveien.

Turen min startet øst for Straumsvollvatnet, fra fylkesveien

Det er opprettet godt merkede turstier i området her nå. Det var det ikke sist jeg var her. Da måtte jeg stort sett bakse meg gjennom kratt og myr og over stein og bergrabber. Et og annet tråkk var å finne da, men stort sett etter hjorten. I dag gikk det nesten lekende lett å ta turen på de samme plassene.

 Fine klopper over gjerdene

 Mot Kvernalaupet

 Utsikt over Straumsvollvatnet fra Kvernalaupet

 Bratt ned fra Kvernalaupet mot bekken fra Straumsvollvatnet


Godt skiltet også og gode merker i terrenget hvor stien går. For ikke å snakke om skiltene som forteller om fordums tider her i området. Det ligger litt arbeid og ressurser i nettopp de vil jeg tro. Spennende og lærerikt å lese disse underveis. Man kan jo sikkert diskutere hvor mye tilrettelegging man behøver i naturen som her, men det jeg så i dag var både morsomt og lærerikt og i dette terrenget også nesten nødvendig, med tanke på stiene som er opparbeidet.

 Lokalhistorie fra Kvernalaupet. Klikk på bildet for større versjon

 Det er godt skiltet underveis


Det har virkelig blitt en finfin natur-og kulturhistorisk turløype dette som jeg gjerne anbefaler alle, både store og små (fra barneskolealder og oppover). Jeg spiste matpakken ved Stemmen i formiddag, der Mørkavatnet renner ut i sjøen. Her står restene etter demningen som ble satt opp på begynnelsen av 1900-tallet for produksjon av is fra Mørkavatnet.

 Mørkavatnet

I vestenden av Mørkavatnet

 Klikk på bildet for større versjon

 Stemmen

 Ved utsikten over Smørsund

Husk å skriv i boka ved utsiktspunktet over Smørsund


Det er flere utgangspunkt å starte fra ønsker man å ta turen i dette området bl.a. langs veien innover mot Straumen. Jeg startet i dag en knapp kilometer nord for avkjørselen til Straumen, nærmere Mølstrevåg langs fylkesveien. Her er det klopp over gjerdet og infoskilt om turstiene. Godt synlig fra veien.

 Rester etter en gammel husmannsplass fantes her

 Stiene i området er merket med ulike farger

Det er mange fuktige partier på stien, så godt fottøy er viktig

Det ble 8-9 kilometer i beina på turen i dag. Et par av dem også på grusveien langs Straumen og Viksefjorden før jeg vendte nordover igjen ut i terrenget øst for Straumsvollvatnet retning bilen igjen. En tretimers tur i småkjølig vær. De siste kilometerne i duskregnet også.

 Ikke langt igjen til Straumen og grusveien herfra


Neste gang på disse trakter tar jeg med fiskestanga. Det blir vel utpå vårparten en gang tenker jeg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
Dette var et fint blogg innlegg av turløypene eg har merket i 2016.
Flotte bilder og tekst.
Mvh
Svein Mange Vikse

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det, Svein Magne og takk til deg for flotte turløyper med masse lokalhistorisk påfyll! Veldig bra arbeid du har gjort der!

:)

Unknown sa...

Fantastisk til rette lagt tursti 😎😁 mesterligt dugnadsarbeid😁😎

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.