fredag 13. januar 2017

Reinrose (Dryas octopetala)


En av fjellplantene som jeg alltid setter pris på å se på fjelltur er Reinrosa. Den finnes ikke over alt, men der den vokser, ja der er det ofte godt å være for en sportsfisker.

Reinrose (Dryas octopetala) på Ifjordfjellet i Finnmark

Hva har så Reinrosa med sportsfiske å gjøre? Ikke så mye kanskje, annet enn at denne lille planten trives aller best på kalkrik grunn. Det må være kalkrike bergarter i området skal den trives. Det igjen er et tegn på at vannene i området også kan ha gode vannkjemiske forhold for fisk og det fisken lever av f.eks. marflo, skjoldkreps og andre kalkkrevende små skalldyr som er ypperlig fiskeføde.


Ved leiren min ved Gorrojavri i Ifjordfjellet for noen år siden hadde jeg en fin liten eng med Reinrose like ved teltet. I området så jeg mye av planten noe som raskt sa meg at her var det nok gode fiskeforhold også og en fin røye tok jeg like ved leiren i kveldingen.

Røye fra Gorrojavri

Reinrose hører til rosefamilien og er å finne i alle fjellstrøk i Norge der det er kalkrik grunn. Den er funnet i over 2000 meters høyde i Norge. Nord i Norge og på Svalbard vokser denne lille fjellrosen helt ned i fjæra.

Reinrose ved Gorrojavri i Finnmark

Reinrosa er lett å kjenne igjen kommer du over den. Den lyser opp på bakken med hvite blomster og gule støvbærere og der du finner én finner du ofte flere. Bladene er også karakteristiske avlange med tagger.

Blomsten har åtte hvite kronblad, noe som ikke er så vanlig hos plantene i rosefamilien. Derfor fikk den også artsnavnet octopetala (octo = åtte). Slektsnavnet Dryas kommer av at bladene likner små eikblader og har navnet etter dryadene i gresk mytologi som bodde i eiketre.


Det er spesielt i samisk tradisjon i Norge at reinrosa har vært benyttet i folkemedisinen. Av bladene lagde man urtete som skulle ha en helende effekt på bl.a. betennelser i munnhulen og svelg f.eks. betennelse i tannkjøttet. Urtete av planten skal også virke appetittvekkende og stimulere fordøyelsen. Te av bladene fra planten har også vært brukt mot diaré.

På Island har man brukt planten mot forkjølelsesymptomer som hoste og snue og som et blodrensende og styrkende middel.

På Island er Reinrosa nasjonalplante og den er fylkesblomst i Sør-Trøndelag.

Kilder: Wikipedia, Urtekilden

1 kommentar:

Aud sa...

Det er en av de vakreste blomstene som finnes! Hjemme i nord er den fredet :-)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.