I Femundsmarka i sommer er det et skikkelig angrep av lauvmakk, eller bjørkmåler, som er det offisielle navnet på denne lille sommerfugllarven.
Det er ikke bare i Femundsmarka den angriper, men i store områder av Sør-Trøndelag og nord i Hedmark. Larven er grådig og tygger i seg det som er av bjørkeløv oppe i fjellbjørkeskogen.
Flere steder står skogen nærmest svart. Verst var det inne ved Rønsjøen synes jeg. Der var svært mye av fjellbjørkeskogen nesten bladløs.
Det er litt igjen i toppen
Bjørka kan overleve et angrep et år og komme tilbake i relativt god form året etter, men angripes bjørka to, eller flere år på rad, da har den lite å stille opp med. Bjørka vil dø.
Noen steder "levde" bakken
Jeg ble fortalt i sommer at områder i Femundsmarka er angrepet for andre året på rad. Da kan det altså se mørkt ut for bjørka i disse områdene.
Ved Rønsjøen i Femundsmarka står mye av bjørkeskogen svart i sommer
Noen som nok setter pris på disse larvene i sommer, er alle insekteterne og larveeterne. Fugler spesielt vil jeg tro.
Derav navnet "måler". Det ser ut som larven måler avstanden
På Nordkalotten har det vært store angrep av denne sommerfugllarven i mange år. Store områder av bjørkeskogen der nord er død. Jeg så resultater av det da jeg var nordpå i 2014.
Hva som er årsaken til disse store angrepene er vel litt uvisst, men mulig er det endringer i klimaet som kan spille en rolle og som gir målerne større fortrinn i perioder.
Klikk på bildene for større versjon!
Artikkel på NRK fra juni 2017.
Kilder: Forkning.no, Wikipedia
2 kommentarer:
Tenkte meg en tur dit nå. Er lei av Hardangervidda og vil prøve noe nytt.Men dette så ikke bra ut...
Ikke vær redd for dette. Du merker det ikke mye i de sentrale, furuskogområdene. Jeg så det litt på Røvolfjellet på bjørka der, men aller mest rundt Rønsjøen, altså sør i Femundsmarka.
Legg inn en kommentar
Du må gjerne kommentere blogginnlegget.