tirsdag 5. desember 2017

Alfa Bukk


Med vonde føtter de siste årene så var det på tide å forsøke noen nye fjellstøvler. Valget falt på Alfa Bukk A/P/S GTX. Vedlikeholdsfrie lettvektsstøvler.

I vår ankom disse fjellstøvlene fra Hekta på Tur som er en av hovedsponsorene på bloggen. I det følgende kommer her min erfaring med disse støvlene etter årets tursesong.


Fjellstøvlene tok jeg først i bruk i april, og de er benyttet på alle fjellturer/vandreturer siden da. Førsteinntrykket var ærlig talt, helt fantastisk! De satt som smurt på føttene. Å trø ned i fjellstøvler som sitter som klistret og at de nærmest var halve vekta av de gamle fjellstøvlene var virkelig en opplevelse.

Utrolig lav vekt

Med tanke på de vonde hælene mine de siste årene byttet jeg ut innersålen med enda mer dempende såler fra Scholl som jeg også benyttet i de gamle fjellstøvlene. I Bukkstøvlene fungerer disse helt utmerket.

Jeg innrømmer med en gang at jeg hele tiden har vært litt skeptisk til disse støvlene, og fremdeles faktisk er litt. De er jo fryktelig lette på beina og dette må jo ha gått ut over noe, kvalitetsmessig? Komforten på føttene har det strengt tatt ikke gått ut over synes jeg, de oppleves jo fantastisk på føttene. De er vanntette, som lovet, men man skal ikke stå lenge i vann før man merker kulden fra vannet. Det er nesten som man føler de lekker vann, at man er våt på beina, noe jeg også fikk et hint om fra en bloggleser, han hadde også denne opplevelsen. Den følelsen kan altså spille deg et puss er du ikke klar over dette på forhånd.


I sommer merket jeg også fort kulden da jeg mange steder på Hardangervidda måtte over store snøfonner. Den kalde snøen kjente jeg fort gjennom skoa. Dette er ikke vinterstøvler!

Med andre ord så er mye av isolasjonen som tidligere fjellstøvler er utstyrt med, og som jeg har blitt vant til, kuttet drastisk ned på her på disse. Her er nok mye av vektreduksjonen tatt inn antar jeg.

At de har dårligere isolasjon enn andre fjellstøvler jeg har, gjør også at disse oppleves noe mindre støttende, tykkere stoff og isolasjon i tradisjonelle fjellstøvler er med å stive opp. De er tilnærmet like høye som mine tidligere fjellstøvler, men jeg opplever de ikke som like stive, eller støttende om anklene. Med andre ord så er nok ikke disse førstevalget for dem som bærer svært tung sekk og er mye i svært ulendt og steinete terreng.


Til mitt bruk, med sekk på opptil 25kg og i moderat terreng er de helt suverene, er min erfaring så langt. Sålens gripeevne på fuktig føre er helt ok sammenlignet med tidligere fjellstøvler synes jeg. Der er de helt på det vanlige.

Å kutte vekt kan også gå utover holdbarheten mot slitasje, er en naturlig tanke. Her er min skepsis kanskje størst til denne drastiske vektreduksjonen som må være gjort på Bukkstøvlene, i forhold til andre kjente tradisjonelle modeller. Fjellstøvler til en slik pris som disse selges for, bør jo holde i mange år, mener nå jeg. Normal slitasje vil selvsagt vises med litt riper og sår. Det er jeg vant til fra tidligere. Hvordan er det med Alfa Bukk?


Det har blitt en del mil i år i forskjellig terreng i disse støvlene i bl.a. Etnefjellene, Femundsmarka og Hardangervidda som har fått besøk i år. Jeg har sett litt riper og overfladiske sår i støvlene dukke opp gjennom sesongen, men i høst oppdaget jeg noe mer. Stoffet/skinnet mot den øverste delen av den gummierte hælkappen var gått opp i «limingen» kunne det se ut som. Mest på den venstre støvelen, men også antydning på den høyre. Kunne jeg ha rett i min skepsis? Hadde jeg allerede klart å slite de ut? Jeg kan jo egentlig ikke tro det. Kanskje har jeg fått meg et såkalt "mandagseksemplar" med en svakhet? Jeg håper jo det er slik, for støvlene er jo ellers virkelig gode.

Skaden er tydelig her

Reklamasjonen gikk helt smertefritt i høst og etter en ukes tid hadde jeg et nytt par i hus. Fin service både fra Hekta på Tur og Alfa.

Fjellstøvlene brukes ikke mye gjennom den mørkeste årstiden hos meg, og disse er jo heller ikke særlig til vinterbruk har jeg jo funnet ut. I alle fall ikke på snøføre. Det som gjenstår nå er jo om de holder neste sesong da, at jeg ikke igjen opplever tilsvarende som i år. Jeg håper jo virkelig ikke det, for bedre fjellstøvler har jeg ikke hatt på beina før. Tar du sjansen på at mitt første par kun var et "mandagseksemplar", ja så anbefaler jeg virkelig Alfa Bukk.


Husk også at fjellstøvler kan oppleves ganske så individuelt, og at disse sitter godt på min fot ikke nødvendigvis stemmer med din fot.

PS. Fjellstøvlene omtalt her ble sendt meg på min forespørsel fra Hekta på Tur som er en av hovedsponsorene på bloggen.

NB! Edit 23. september 2019. Les følgende innlegg etter mine tre(!) par Alfa Bukk-støvler: Aldri mer Alfa Bukk!

3 kommentarer:

Knut Wingstad sa...

Etter anbefaling kjøpte jeg også disse til årets rypejakt. Terrenget vi går i er ulent, myrer, bratt fjell og på høyfjellet. Jeg var også litt skeptisk med tanke på hvor lette disse støvlene er, hva har det gått ut over? Så langt må jeg si at disse er helt fantastiske. Opplevde å bli varm på føttene etter en lang tur i 20 grader og da var det bate å stille seg i vanb og bli avkjølt. Støtten i anklene opplevde jeg som god nok og grepet på tørt fjell var meget bra. Selv på vått fjell var grepet upåklagelig. Har fått noen merker etter å ha gått i steinur, men så langt ingen problemer. Kan anbefale disse fra Alfa, men ikke som sen høst/vinter da de nok er kalde.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Knut. Jeg har endret oppfatning av disse støvlene etter å ha forsøkt hele 3 par uten at de holdt mål. Jeg har editert innlegget over med lenke til det siste innlegget om Alfa Bukk på bloggen.

Unknown sa...

Hei, min sesong nr 2 med disse støvlene er gjennomført. Den ene skoen legger som en sil. Alfa tar ikke i reklamasjon dersom du ikke kan vise kvittering eller nettbankutskrift. Blir nok tilbake til La Sportiva.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.