onsdag 30. mai 2018

Fiske fra Allykano


På kanoturene mine fiskes det alltid fra kanoen, enten aktivt kasteslukfiske der jeg oppsøker spennende fiskeplasser eller jeg dorger underveis med en sluk bak kanoen.

Nordover Surnujärvi i Nord-Finland

Å fiske fra kano trenger ikke være kompliserte greier. Som regel bruker jeg de vanlige skjeslukene også til dette fisket når jeg dorger underveis. Slukstanga ligger ofte løst med svak brems på snella og sluken 20-30 meter bak kanoen.

Enkel og billig stangholder i Allykano

Noen ganger har jeg også med en halvmeter PP-rør fra Biltema som jeg fester med noen kraftige gummistrikk. Fungerer utmerket til formålet som stangholder. Billigere får man det nesten ikke tror jeg, selv om mer dedikerte stangholdere kan kjøpes, men da til langt høyere priser.


Av sluker jeg har hatt suksess med er de kjente ferskvannsslukene Lillauren, Møresilda og Møreungen i 12g og opp i 18g tyngde. Også små flytewobblere har gitt fangst. Disse er jo suverene skulle man måtte stoppe opp. Da flyter jo wobbleren opp til overflaten og ikke synker ned til bunns.

En liten flytewobbler har gitt fangst på Enaresjøen

Med kanoen kommer jeg også lett fram til spennende fiskeplasser, som grunne viker og innos hvor det kan stå fisk. Da er det gjerne en lett skjesluk jeg benytter og plasserer da kanoen litt unna og avfisker vika eller oset. Sluker til dette formålet og som er blant mine favoritter er Aura Flake, Møresilda, Møreungen og Spesialslukene fra Sølvkroken.


Jeg har altså ikke egentlig dedikert utstyr til dorging fra kanoen. Haspelstengene som brukes til kasteslukfisket duger også helt greit til dette.

En håv er praktisk å ha med i kanoen

Å ha med en håv er svært praktisk. Det kan være litt vanskelig å få kontroll på en fisk som helst ikke vil ombord. Det har jeg erfart noen ganger.

Stålwirefortom til gjeddefiske er smart

Der det er gode muligheter for å treffe på gjedde, der benytter jeg som regel en stålwirefortom. Gjedda har sylskarpe tenner og kutter glatt ordinær sene eller fluorkarbonfortommer. Det har jeg også erfart noen ganger.

Fornøyd med dorgefangsten på innsjøen Rogen i Sverige

Det trenger altså ikke være særlig komplisert å fiske fra en kano. Stort sett er det bare å bruke det man har av fiskeutstyr.

Skitt fiske!

2 kommentarer:

Padlemia sa...

Det røret var det lurt tips! Takk for tipset. (Men synes det er litt urettferdig at du får ørret når du dorger fra kano. Jeg får aldri det ved dorging fra kajakken.)

Mitt friluftsliv sa...

Fiske Fra kano er utrolig morsomt. Det gjør vi også 😀

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.