fredag 17. august 2012

Fjellstøvler

Slitasjeskadene ses tydelig på bildet

Høsten 2010 gikk forsvarets støvler av med pensjon her i gården. Jeg gikk da for et billig par på XXL, Viking Grizzly GTX med Gore-Tex-membran. De har fungert virkelig bra fra første dag. Satt som støpt på foten og har holdt tett. Paret har fått kjørt seg hardt de siste to sesongene. Det har blitt mange mil i til tider røft terreng. Jeg har fulgt med litt på slitasjestedene. Der er det etterhvert gått hull i stoffet, men støvlene har likevel holdt tett. Skinnet har holdt godt. Det virker som det er cordurastoffet i overgangen til skinnet som ikke har vært sterkt nok. Disse stedene ser jeg er i kontakt med buskas langs bakken som jeg tråkker gjennom til stadighet, samtidig med bevegelsesslitasjen i seg selv. Av stell har jeg ikke gjort annet enn å spyle de med hageslangen en gang i blant og børstet av skiten med en stiv børste av og til. Siste sesong har de også før langturene i sommer fått seg litt sprayimpregnering.

Disse støvlene er en såkalt "økonomimodell" av Viking Sniper GTX som koster nesten det dobbelte har jeg sett. Skal dog ikke alltid kimse av økonomimodeller. Disse støvlene er lette på foten. Det betyr litt. For ikke snakke om hvor godt de sitter (på mine føtter vel og merke! Dette kan være svært individuelt!). I disse dager har XXL fått Viking Grizzly GTX inn på lager igjen (de produseres spesifikt for XXL har jeg forstått). Jeg var raskt ute og kjøpte inn et par til denne uka. Sitter som støpt det paret også. Ingen forandringer.

 Bilde fra XXL

Tar gjerne imot kommentarer eller tanker om fjellstøvler. Hvilke fjellstøvler er du fornøyd med?

6 kommentarer:

Jan Kåre Ness sa...

Har hatt La Sportiva Tibet x2, totalt ca. tolv år. Sprukket opp i læret, men kan vel settes på kontoen "dårlig omsorg". Kjøpte Scarpa Kinesis Pro GTX for en måned siden og er utrolig gode. Disse skal smøres og fettes langt hyppigere.

Lars Jøran Sundsdal sa...

Jeg henger meg på godordene om Grizzly - de var fantastiske i passform fra første dag. Det er kun ett minus og det er at holdbarheten er litt begrenset. Også mine holdt tett lenge, også etter at det var slitt hull i tekstilet. Går nå på Viking Hunter GTX, som er noe dyrere og i skinn. Også disse er veldig gode, men de har ikke gått lenge nok ennå til å si noe om holdbarheten..

Jo stenersen sa...

Jeg har brukt Viking mye før. Passformen var perfekt på de modellene jeg har prøvd men de tålte slitasje for dårlig etter mitt syn. Det skal presiseres at jeg ikke har prøvd den modellen du har. De siste årene etter at de forbedret hælkappen har jeg brukt Alfa og da først og fremst Hjerkinn da jeg liker litt høye støvler.

Rune Sveinsgjerd Karlsen sa...

Har gått på et par smeller når det gjelder fjellstøvler opp gjennom åra for jeg har vært fristet til å prøve noe nytt innimellom.
Crispi Besseggen satt som et skudd å er nok det paret med lave lærstøvler jeg er mest fornøyd med.
Av tekstil fjellstøvler så lander jeg på Asolo som har gitt meg mye turglede i og med at de var fantastiske å gå i samt lettere enn lærstøvler.Vanntette var de og ganske så lenge men de er desverre snart utslitt:(
På årets tur til hardangervidda valgte jeg et par Salamon mener de heter chassis"tekstil" til ca2500,- de var gode å gå i og lette på foten men kvaliteten virkere ikke til å være allverden.
Lakk litt gjorde de og på første tur så det er ikke bra. Kjøpte forøvrig et par Salamon xa 3D ultra samtidig for noe dritt til 1700,- snaut 4mnd gamle nå å snart er sålen utslitt også de lekker. Siste gang med Salamon for å si det sånn!

Av høye fjellsko så er det et par helt svarte Lundhags jaktstøvler har slitt vekk modellmerke. De ga jeg ca 3000,-for å de har vært verd hver ei krone stabile,gode på foten,vanntette og ikke alt for stive til å være høy jaktstøvel. Fantastisk sko dette men desverre snart utslitt.

Mine fjellsko får mye juling å kanskje ikke det beste velikehold til en hvertid så derfor syns jeg det har vært ganske lett å skille på kvalitet. Fjellskoene har normalt vært i bruk ca 200 til 250 dager i året langs fjord og i fjell.

For ettertiden så vil jeg nok satse på det som jeg vet er bra så sant de ikke går ut av produksjon.

Ha en fin uke

Mvh Rune

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for gode og informative kommentarer, karer!

:)

Isabel Fernandes sa...

Very good point of view!
Not every blogger can write from different angles
I appreciate your way of blogging
Don’t hesitate to keep it up
Good luck. Cheers!
visit there to learn

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.