søndag 5. mai 2013

Med Ally på laksefiske


Og det ble laks. Ikke av de største, men langt større enn hva jeg hadde ventet å få i dag og spesielt moro å ta den fra kano.

Jeg var tidlig avgårde i morges for kanskje å unngå den verste vinden ute på vannet. Jeg tok nemlig turen til et større vann her på Haugalandet hvor jeg vet det kan gå fin fisk, også smålaks.

Jeg sleit litt i motvinden i starten til jeg kom mer i le lenger sør i vannet. Da fikk jeg rigget stengene. Like etter at første sluken var i vannet bak kanoen var det liv der. Jeg så at det var fin fisk i andre enden. Den tok på møresilda i 10g, rød og gull holografisk. Morsomt å kjøre den på den lille seks fot stanga med en liten Abu-snelle. Den livnet betraktelig opp da den oppdaget kanoen, men laksen lot seg greit håve. Feit liten sak. Den største her til nå. 1,1 kilo og 45cm lang.


Det ble etterpå noen timer langs sørenden av vannet hvor vinden ikke var så ille. Litt fram og tilbake her med to stenger ute. Stoppet litt ved et lite innos og kastet med Godspeedstanga. En 3-hektos ørret som resultat. Senere tok jeg en halvkilos inne i en liten bukt. Begge fikk svømme videre. Et par stopp på land innimellom for å strekke på beina og litt kasteslukfiske. Det er litt villmarkspreg her inne, det er helt greit. Grålig vær i dag og en regnskur måtte selvsagt også slippes løs. Den var ikke meldt.


På vei tilbake mot bilen tok jeg sjansen på å krysse en større åpen flate på vannet. Litt småskummelt med vinden inn fra siden. Tipper den var opp i frisk bris på det meste. Det merkes godt i en ally. Likevel god trening for hva som kan vente seinere i år.

13 kommentarer:

Rune Sveinsgjerd Karlsen sa...

Det var en smålaks i veldig god kondisjon alt nå i mai! Blir nok en fin middag:)
Er elva/vannet registrert som lakseførende så er det fisktidene for laks som gjelder i vassdraget vil jeg tro.

Mvh Rune

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Jeg fisker da ikke ulovlig, Rune ;) Dette er rømt laks fra anlegg. Denne lille laksen har aldri badet i saltvann.

:)

Anonym sa...

Hei! Fin tur ser det ut til. Må prøve den selv. Ha du noen tips til å padle ally i litt vind... jeg sliter voldsomt med at vinden tar tak i den ende av kanoen jeg ikke sitter i og styrer meg mot vinden. Bruker du mye bagasje til å gi vinden litt motstand?

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei
Jeg har alltid med ballast så jeg får litt tyngde også framme. Jeg hadde med meg på denne turen 5-6 halvannenliters flasker fylt med vann i tillegg til dagstursekken. Til sammen ca. 15 kg. Dette la jeg fremst i baugen. Kunne nok hatt litt mer også. Lurt med flasker eller en kanne med vann skulle man velte. De flyter jo og drar ikke kanoen ned hvis de er bundet fast. Jeg har flaskene i en bærepose som festes fremst i en bagasjestrikk.

Skitt fiske! :)

Jostein sa...

Morsomt! Hvor lang er kanoen din? Jeg har en 16,5 ft Ally. Synes ikke jeg får fart nok i den alene til at jeg dorger effektivt med f.eks. wobbler. Hva er din erfaring?

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Jostein. Beklager seint svar. Nettopp tilbake fra Sørlandet.

Min Ally er 15 ft. Er det vindstille føler jeg at jeg får fin fart, men med en gang jeg møter motvind dabber farten fort av. Jeg bruker ikke så mye wobbler. Flytewobbler i så fall. Bruker mest sluk. På turen ovenfor brukte jeg 10g sluk på den ene stanga og opptil 22g på den andre stanga. Det fungerte fint der det er rimelig dypt. Har du forsøkt kajakkåre?

:)

Anonym sa...

Hvor sikker er du på at det er Laks du har fått ? ;)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Tja, hvis dette ikke er Salmo salar, så er jeg i såfall svært interessert i å vite hvilken laksefisk det kan være jeg har fått her. Har du et forslag kanskje? ;)

Anonym sa...

Hei Bjarne
Anbefaler deg å sette på forsterkings striper på allyen din (hvis du ikke alerede har gjort det)
Jeg har hatt min ally 17 foter 1 år, og jeg har fått hull noen steder, jeg ringte bergans og dem anbefalte det på det varmeste hvis en vil ha kanoen i mange år. fått på mine striper nå Hilsen pål (Øytun)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Pål! Jepp, jeg har planer om det, men tar det etter denne sesongen.

:)

Anonym sa...

Hei Bjarne fin blogg du har masse spennende stoff og turer du har vært på...
Er det en Ally 16,5' du har eller er det15??

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det. Min Ally er 15 fot.

:)

Anonym sa...

ok, jeg vurderer en All til sommeren har tenkt ca 14 dager i Rogen/Femund med min datter og en liten hund, er litt usikker om jeg skal g for en 16,5 eller en 15' når det gjelder oppakning og slikt.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.