søndag 19. mai 2013

Ville, vakre Vikefjellet


Første fjellturen i år. I et av nærfjellene. Nye fjell. Vikefjellet øst for Haugsund fikk besøk i pinsen.

Vikefjellet er nærmere lokalisert mellom Skjold, Vikebygd og Ølensvåg i Nord-Rogaland. Her var våren kommet så langt at isen på vannene var gått i 500 meters høyde. Det er vesentlig. Lenger øst lå den ennå.

Første turen min i disse fjellene. Har hatt de i tankene en stund og nå var det dags. Fiskekort for området fikk jeg kjøpt på Ulvebne, like før der fylkesveien krysser bekken fra Grautvatnet (Vikabekken). Her selger familiene Dommersnes og Steinsvik fiskekort for dette fjellområdet til en rimelig penge. De holder til på høyre side av veien.

Jeg startet 17. mai, i regnvær fra Bjordal. Her er det merket sti oppover til Grautvatnet, første vann å besøke. Det er bratt oppover og jeg hater slike turstarter. Men, må man så må man. Fiskefeber og fjelltursavn må døyves. Hvis ikke dette er god trim så vet ikke jeg.

Oppover fra Bjordal

Stidele der jeg holder til venstre mot Grautvatnet

Campen ved Grautvatnet

Tarpliv

Ved Grautvatnet

På turen hadde jeg kun med en Helsport-tarp som remedie til overnatting under og jeg fant en ok plass ved Grautvatnet for første camp. Fisketur i området på kvelden med vekslende resultat. Man sulter ikke ved Grautvatnet for å si det slik. Vind og lett regnvær gjør at det er passe surt. Nattesøvnen forstyrres en del av vinden som river i tarpen på natta. En siste skikkelig regnskyll gyver løs under frokosten. Så kommer sola og det meldte sommerværet.

Campen pakkes og turen går videre innover og oppover i Vikefjellet. Stien forsvinner og det blir langt villere terreng. Det er ennå ikke særlig grønt å se her oppe. Mye spor etter hjort å se, men ingen dyr. Litt tidlig så høyt sikkert. Ikke mye grønt å finne. Jeg følger hjortetråkkene oppover langs vassdraget. Det går greit. De vet å finne veien de dyra.

Grautvatnet sett fra øst

Innover i villmarka i Vikefjellet

Tilbakeblikk mot Grautvatnet

Man må passe på hvor man setter foten

Lunsj

Campen inne i Vikefjellet

Midt inne i Vikefjellet ligger det flere tjønner. Her er det fisk i nesten alle. I noen er det mye fisk, kanskje for mye, men her inne finnes også tjønner med virkelig pen ørret. Jeg hadde et par av dem etter sluken uten at de ville ha, men jeg så dem. Vi snakker kilosfisk. Nå vet jeg hvor de bor. Jeg hadde campen ved et av disse tjønnene. Alltid litt trøblete å finne god campplass når man kun har en tarp med seg, men det gikk til slutt.

I kveldingen merket jeg også tydelig at jeg hadde glemt noe vesentlig med tanke på finværet som var meldt, og som kom. Solkrem. Røde armer og nakke varslet at her var det sterk sol. Det skulle ikke bli dårligere vær dagen etter. Uten smøremidler ville det bli hett, sviende hett.


Utsikt fra tarpen

Etter havregrøtfrokosten 19. mai, pakket jeg sekken og la i vei videre oppover. Ville ta hjemturen om Ulserhaug, høyeste toppen i dette området på 631 moh. Et par vann på veien oppover måtte prøves, uten de store resultatene.

Sola stekte bar hud og varmen var til tider ille. Kun en svak bris var å oppdrive på fjelltoppen. Etter en kort stopp på toppen med signatur i toppboka fulgte jeg stien nedover mot Longåsdalshytta. Litt dårlig merking og jeg mistet stien her og der, inntil jeg fant merkingen igjen. Stekende hett hele dagen. Rød og fin. Jeg vil merke det.

Solbrenthet til tross så ble turen en fin oppladning til denne sesongen selv uten de store fiskefangstene. Nå er vi endelig i gang!

Fra toppen av Ulserhaug 631moh

Nedover mot Longåsdalen

Endelig et skilt som viser veien nedover


Longåsdalshytta

3 kilometer på traktorvei nedover til Bjordal

11 kommentarer:

moroglillemann sa...

For en nydelig tur og fine bilder! Om enn solbrent, kven skulle ane sånn varme no?? Likte spesielt godt utsikta di ifra tarpen, eg kunne ha satt der berre for utsikta sin del! Vann på vann med fiskemuligheter, og for turglade meg, nye områder med spennende vannhull å utforske! :)) Liker, liker, liker!

Anita sa...

Stemmer i med moro og lillemann på tur!liker Liker Liker:))))

Kjempefine turbilder:)))))

Lars Jøran Sundsdal sa...

Ser ut til å være et flott område, dette. Takk for fin tekst og stemningsfulle bilder!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige kommentarer til innlegget, folkens! :)

Anonym sa...

Spennende Bjarne!

Det er et område jeg har lurt på hvordan er.
Artig å få litt info derfra!

Du er flink til å formidle! Inspirerende!!

Mikkel

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige ord, Mikkel! :)

Martin Hansen-Just sa...

Knakende flott Bjarne, en fryd å lese :) Gleder meg til årets turer når jeg ser slike rapporter, herlig å ligge under tarpen og nyte naturen. Flott bilde av Hvitveisen! Har hatt min første overnatting selv i kystskogen i forrige uke i nærområde, det gjorde godt for sjelen :) PS: er du interresert i foto så kan du sjekke ut hjemmesiden min som ligger under navnet mitt, du finner sikkert mye av interresse der :) Ha en trivlig uke!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Heisann Martin! Takk for hyggelig kommentar. Jeg la dessverre det tyngre fotoutstyret mitt hjemme for noen år siden. Det ligger og støver ned for det meste. Prioriterer fisket på tur, men fotograferer så mye som mulig med kompaktkamerae med de begrensninger som det gir, dessverre. Vurderer likevel å oppgradere i nytt systemkamera snart. Da blir det kanskje fart i sakene igjen. Flotte bilder du har i galleriet ditt. Jeg har fotografert en del makro tidligere og bl.a. akvariefisk: http://akvaforum.no/gallery_user.cfm?user_id=11002

:)

Martin Hansen-Just sa...

Se der ja, knakende bra bilder av fiskene. Godt å ha/har hatt flere interressefelt og hobbyer, da har vi noe å falle tilbake på når vi blir pensjonister hvertfall :D Ja man kan ikke ha med alt man ønsker på tur mtp. vekt, jeg selv må alltid vurdere hva som skal med og hvor jeg skal/hvor langt.. Fiskeutstyret er hovedprioritet samt speilrefleksen, hvilke objektiver må ses an og hvilket stativ :)

Anne Karin sa...

Hei! Veldig fin blogg ��Jeg leter etter ridestier på Haugalandet, uten myr, for mye grus og stein eller gjerder. Det har vist seg å være litt vanskelig. Kom over bloggen din pga denne traktorveien. Jeg har ikke vært i området, kan du anbefale å dra dit med hest? Vet du hvor langt traktorveien går?

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Anne Karin
Traktorveien inn Longåsdalen fra Bjordal langs Longåsdalsvatnet går fint til hest vil jeg mene. Traktorveien går litt forbi Longåsdalshytta og er vel rundt 4km til sammen.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.