onsdag 19. juni 2013

Berkley Nanofil multifilamentsnøre


I vinter ble jeg bedt av Frode på Salar Sportsfiske å prøve ut dette multifilamentsnøret. Jeg hadde hørt om snøret tidligere og var også nysgjerrig på dette. Sjøørretsnella ble derfor i vinter satt opp med Nanofilsnøre i dimensjon 0,193mm. Hvit farge. Det hevdes fra produsenten at dette er nøyaktig dimensjon. Jeg har ingen grunn til å tvile på det.

Det første jeg merket meg med snøret var den glatte overflaten. Jeg fikk fort følelsen av å nå lenger ut enn tidligere. Det var akkurat som om snøret skøyt lettere av spolen enn PowerProsnøret jeg har brukt i mange år. Føltes også litt stivere, men det la seg likevel lett og fint på spolen. PP-snøret er noe mykere i forhold vil jeg påstå.


Jeg har til nå etter flere måneders bruk ennå til gode å oppleve snøretvinn eller noen som helst floke med Nanofilsnøret. Erfaringsmessig ville jeg i en slik lang periode med mange fisketurer med PP-snøre opplevd flere episoder med floker. Det er sikkert. Spesielt ved veksling mellom lette og tunge sluker kunne det oppstå snøretvinn og floke hvis jeg ikke hele tiden var påpasselig og fulgte nøye med på pålegget av snøre på spolen. Lette sluker gav ofte litt for lett pålegg på spolen. Dette igjen kunne i neste kast føre til at mange omganger med snøre ble kastet ut samtidig fra spolen og føre til floker og knute. Ikke lett å få opp slikt på tynt snøre.

I sommer er hovedsnella (bildet øverst) til fjellfisket satt opp med Nanofil i dimensjonen 0,163mm. Berkley opererer med knutestyrke på disse snørene. 0,163mm har en knutestyrke på litt over 4kg kan vi lese av spolen. Angående knuter så må man ta hensyn til hvor glatt Nanofilsnøret er. Jeg dobler surringene når jeg knyter Nanofilsnøret. Jeg bruker dobbel Palomar knute til svivelen. Når jeg skjøter Nanofilsnøret til monofilamentsnøret jeg har innerst på spolen bruker jeg dobbel Albright knute.

Asgeir Alvestad har en god artikkel på bloggen sin om Nanofil. Den er lesverdig i denne sammenheng.

5 kommentarer:

Troutantic sa...

Hei Bjarne, takk for hyggelig blogg. Jeg fører selv min egen, selv om den ikke blir like ofte oppdatert som din. Du finner kanskje noe av interesse der? Sjekk gjerne ut www.fiskekameratene.no

Bruker selv Nanofil, men da i tykkelse 0,11. Dette holder i massevis selv til finfin ørret på 2-3kilo. Det er jo også slik at jo tynnere sene, jo lenger kast...

mvh Troutantic

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelig kommentar! :)

Anonym sa...

Hei! Jeg er også fornøyd med Nanofil (både 0.13 og 0.16) bortsett fra at det slår en knute rundt en av stangringene omtrent hvert 5. kast. Kanskje stangen (stangringene) ikke passer? Hvilke stang er det du har brukt med tynn Nanofil?

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Heisann
Noen år siden jeg brukte Nanofil, men det er et veldig bra snøre. Jeg mener jeg brukte snøret både på en Kinetic Godspeed 12 fot 5-25g og Shimano Nexave 10 fot 2-15g. Mulig har jeg også brukt snøret på Speedmasterstanga jeg bruker mye nå, 10 fot 5-21g. Har ikke opplevd det du har. Høres pussig ut. Jeg ville forsøkt en annen stang kanskje hvis du har mulighet. Da vil du jo fort finne det ut.

Unknown sa...

Knute rundt stangringene kan visst skyldes at snøret begynner å bli slitt, med dertil økt friksjon og opphopning av snøre ved stangringene. Ett tips er å snu multi-snøret for å få det til å vare litt lenger.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.