onsdag 16. desember 2015

Bjarnes matblogg


Ja, det skulle tatt seg ut om jeg skulle begynne å matblogge, men på oppfordring så skal jeg i alle fall fortelle litt om middagene mine på tur. Ikke mye å skryte av egentlig, men de duger og jeg blir mett. Det er det viktigste.

Råvaren er klargjort på Laksefjordvidda i 2014

Førsteprioritet på langturene mine er å få fisk til maten. Da blir middagene mer spenstige og mer smakfulle enn uten fisk. Jeg er ingen feinschmecker når det gjelder middager generelt, ei heller på tur, likevel klarer jeg å få litt smak ut av det. Uteblir fisken blir det å finne nødløsningene. Der har jeg også noen tips.

Stekt ørret på bål med ris i Femundsmarka 2013

Først til fiskemåltidene: Her varieres det oftest mellom tre alternativer hos meg, stekt, bakt i folie eller i suppe. Oftest stekt som fileter. Fisken stekes som regel i meierismør eller annet tilsvarende stekesmør. Jeg har de siste sesongene også hatt med litt matolje for variasjon.


Av krydder har jeg med et lite utvalg utover ordinære salt og pepper. Dette også for variasjonens skyld. Kan nevnes sitronpepper og hvitløkspepper. Har også hatt med ferdig kjøpt "fiskekrydder" og tilsvarende. Av salt har jeg ved siden av det vanlige Jozo-saltet også hatt med Maldon havsaltflak. Det er godt.

Til steikefisken har jeg noen ganger hatt med griljermel. Ruller fiskefiletene i dette og får dermed en fin "panering" av filetene. Smakfullt og godt. Anbefales å prøve!

Ørret stekt i griljermel servert med Maggi potetmos i Femundsmarka 2012

Mange spør meg om tilbehøret til fisk, for jeg tar vel ikke med meg poteter? Nei, poteter er ikke med, men potetmos har blitt en slager hos meg. Like mye bruker jeg nok hurtigris. En pakke Maggi potetmos (ca. 90g tørrvekt) som inneholder melkepulver og gressløk er mer enn nok som tilbehør til fiskemiddagen. Det er mye energi også i potetmos og lages den med litt smør og salt som pakkeoppskriften tilsier er den virkelig god synes jeg.

Når det gjelder hurtigris så regner jeg ca. 100g til et måltid. Jeg porsjonerer opp risen i ziplock-poser på 200g før turen. Da har jeg nok til to måltider i en slik pose.

Stekt ørret og ris

En og annen gang har jeg også med makaroni som fisketilbehør. Det fungerer fint det også. Ca. 100g utgjør en grei porsjon.

Makaroni fungerer også fint til stekt ørret. Her fra Hardangervidda 2010

På langturer har jeg også med minst én pose Lofoten fiskesuppe fra Toro. Denne er jeg blitt glad i. En pose kan også drøyes til to middager. Jeg har i litt tørrmelk for en fyldigere smak. Fiskesuppa er en mektig middag lages den på røye eller ørret. Det er garantert!

Lofoten fiskesuppe med røye fra Laksefjordvidda

Litt ekstra krydder også i fiskesuppa setter en fin spiss på måltidet. At det ble Lofoten fiskesuppe jeg har falt for har også litt med tilberedningstiden. Den er blant de korteste, så langt jeg har funnet ut.

Stekt ørret på polarbrød er finfin mat i Ryfylkeheiene 2014

Der jeg har med brødmat på tur, alltid på kanotur de første dagene, men også de første dagene på vandretur, så blir også fisken spist sammen med dette. Gir fin variasjon.

Ørretsandwich ved Bredåtjärn 2015

Jeg har alltid med en liten meter aluminiumsfolie på turer der det er gode muligheter for bålfyring. Ørret i folie på bål er godt! Det skal ikke mye til, en smørklatt i buken og litt krydder så blir det et saftig, smakfullt måltid.

Foliebakt ørret ved Sætertjønna i Femundsmarka 2015

Sist sommer fikk jeg øynene endelig opp for sprøstekt løk på tur. Har jo selvsagt brukt dette til pølser og slikt tidligere, men nå skulle de bli med som smak til fisk. Det hadde jeg ikke testet før. Etter forsøket med dette i sommer så står sprøstekt løk på matlista også kommende sesong. Det ble en suksess. Veier jo ingenting heller.

Stekt ørret på brødskive toppet med sprøstekt løk ved Bredåtjärn 2015

Når det har blitt mye fisk på land kan man momse ekstra. Det hender titt og ofte da at jeg gafler i med fisken uten tilbehør rett fra steikepanna. Herlig av og til det også.

Fisken klar til å spises rett fra panna i Børgefjell 2012

Når fisken uteblir på tur må man forsøke å være litt kreativ med fisketilbehøret som da blir hovedbestanddelen av måltidet. Jeg har de siste sesongene hatt med meg en pølsesnabb og gjerne en Chorizo snabb. Denne er smakfull og kan anbefales. Jeg skjærer noen skiver av denne og steker kjapt på steikepanna med smør. Heller så alt fra panna over i risen eller i potetmosen. Nå blir det et smakfullt og godt måltid.

Ris og Chorizopølse i Øvre Pasvik 2014

Bacon bruker jeg på samme måte, men synes pølsesnabben er mer holdbar på tur. Av en 300g pølsesnabb så blir det nok til flere middager når fisken ikke er i bett.

Potetmosmiddag med masse bacon i Øvre Pasvik 2014

Annen kjøttmat har også vært med på tur, men det er den som er salt og krydret som nok fungerer best og er mest holdbar. På kanoturer har jeg mer kjøttmat med enn på vandreturene. Det er ganske naturlig. På kanoturene er jeg langt mindre avhengig av fisk til middag og kan mer variere middagene da.

Finsk ørret klar for gbålryta i Vätsäri 2014

Det hender jeg har kokt fisk på tur, eller trukket den for å være mer presis, men dette er mer en sjeldenhet. Da har jeg i såfall fått mye fisk og kanskje også kan kokkelere på bål. Kraften fra gryta er etter en slik tilberedning virkelig søvndyssende. Sterke saker.

Beinfrie abborfileter klar til steiking i Finland

Som en liten ekstra piff på bl.a. potetmosen har jeg de siste sesongene hatt med tørka traktkantarell som jeg plukket for noen år siden. Etter en enkel tørkeprosess i steikeovnen så hadde jeg det klart. Har med i en liten pose og veier jo ingenting.

Til syvende og sist så må også posene med Real Turmat spises opp. 3-4 poser har jeg med på en ukestur omtrent. De må spises ut av sekken de også underveis, spesielt på vandreturene. De utgjør jo sine gram de også og greit å få av børen.

Klar for Real-middag ved Rogen i 2015

Som du ser er jeg ikke akkurat veldig oppfinnsom i matveien på tur når det gjelder middagsmat. Har du noen tips og råd om lette turmiddager å tilberede så kom gjerne med dem i kommentarfeltet. Det settes pris på. Jeg har aldri vært kresen i matveien og spiser det meste. Det viktigste for meg på tur er at det er lett i vekt og pakker lite, tilfører energi, samt raskt å tilberede, bruker lite gass.

2 kommentarer:

Aud sa...

Mmm, mange gode tips her :-)
På kortere turer er det mulig å ha med seg en liten løk eller to. Veldig godt å surre i stekepanna sammen med fisken. Må ha meierismør da :-)

Nissemann sa...

Jeg skal på telttur med to små jenter i dag og trengte noen tips til fiks på bål, takk for at du deler. Vi skal ikke gå så langt, og har bålmulighet. Derfor blir det pølsegrilling første kveld, egg og bacon stekt i kobberkjele på bålet til frokost, kjøttkaker (hermetikk) og potetmos som andre middag (eventuelt fisk), og makaroni og skinke som siste frokost. Litt mer vekt enn det som er mulig å få med seg på langtur... :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.